ФИФА одобрава Мундијал са 48 тимова у Катару!

"400 милиона профита!" Светска фудбалска федерација (ФИФА) закључила је да Светско првенство 2022. године може да се прошири на 48 тимова.  Спремно је, постоји и могућност и логистика - Мундијал 2022. имаће 48 учесника! Одлука се очекује у јуну, а наравно новац је главни мотив за Ђанија Инфантина и ФИФА.

Фудбал 14.03.2019 | 14:15
ФИФА одобрава Мундијал са 48 тимова у Катару!
ФИФА је навела да се то може извести користец́и барем једног од суседа Катара као додатног домац́ина, али додаје да постоји мали правни ризик за промену формата, као и да би се био остварен додатни приход од око 400 милиона долара.

У копији извештаја од 83 стране, до које је дошао Асошијетед прес (АП), оцењују се политичка, логистичка и правна питања у вези са додавањем 16 тимова, односно значајном променом формата са досадашњих 32, и то после осам година од када је Катар освојио права домац́ина, што би могло да представља правни проблем. 

Студију изводљивости је радило управно тело ФИФА, а на седници Одбора у петак у Мајамију се начелно може одобрити проширење форамата, док ће коначна одлука бити донета у јуну. 

Као потенцијални додатни домаћини Мундијала 2022. године наводе се Бахреин, Кувајт, Оман, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, али ће одлуку са ким ће се удружити у потенцијалној организацији донети Катар. 

Бахреин, Саудијска Арабија и УАЕ су 2017. године прекинули економске, дипломатске и путне везе са Катаром.

Фифина Студија о изводљивости коју су челни људи светске куће фудбала наручили претходних месеци установила је да постоји простор да се наредно Светско првенство 2022. године прошири са 32 на 48 учесника и да Катар са још неком околном земљом подели домаћинство јер, како се каже, "постоји мали правни ризик", а зарада би могла да се повећа за чак 355.000.000 евра.

Агенција Асошиејтед Прес дошла је у посед копије извештаја откуцаног на 80 страна који наводи да постоје политичке, логистичке и правне основе да се турнир прошири за још 16 учесника, што би била значајна промена формата више од осам година након што је Катар добио домаћинство над завршним турниром са 32 селекције. Извештај је спремљен да би о њему ускоро расправљао и Савет ФИФА на састанку у Мајамију у петак, пре него што се у јуну предлог стави на гласање.

За сада све иде у смеру повећања и проширења Светског првенства, а поменута студија наводи и да стадиони у Бахреину, Кувајту, Оману, Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима испуњавају услове и могу да буду домаћини великог такмичења. Потребно је, међутим, да Катар пристане на поделу домаћинства.

То би могло тешко да иде пошто су поменуте земље суспендовале сарадњу с Катаром 2017. године па су авионски летови између неких земаља и Катара забрањени. Студија такође каже и да је ФИФА свесна политичких тензија у региону, које спречавају спровођење плана о проширењу завршног турнира, али се нада да ће све стране бити задовољније поделом колача који би био знатно већи од планираног ако би се шампионат проширио.

Нема шта, оваква одлука највише би пријала слабијим селекцијама попут Албаније, Казахстана, Азербејџана и осталих, који би могли лакше да се домогну Светског првенства што је до сада била мисаона именица за њих у старом систему квалификација.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар