FIFA odobrava Mundijal sa 48 timova u Kataru!

"400 miliona profita!" Svetska fudbalska federacija (FIFA) zaključila je da Svetsko prvenstvo 2022. godine može da se proširi na 48 timova.  Spremno je, postoji i mogućnost i logistika - Mundijal 2022. imaće 48 učesnika! Odluka se očekuje u junu, a naravno novac je glavni motiv za Đanija Infantina i FIFA.

Fudbal 14.03.2019 | 14:15
FIFA odobrava Mundijal sa 48 timova u Kataru!
FIFA je navela da se to može izvesti koristeći barem jednog od suseda Katara kao dodatnog domaćina, ali dodaje da postoji mali pravni rizik za promenu formata, kao i da bi se bio ostvaren dodatni prihod od oko 400 miliona dolara.

U kopiji izveštaja od 83 strane, do koje je došao Asošijeted pres (AP), ocenjuju se politička, logistička i pravna pitanja u vezi sa dodavanjem 16 timova, odnosno značajnom promenom formata sa dosadašnjih 32, i to posle osam godina od kada je Katar osvojio prava domaćina, što bi moglo da predstavlja pravni problem. 

Studiju izvodljivosti je radilo upravno telo FIFA, a na sednici Odbora u petak u Majamiju se načelno može odobriti proširenje foramata, dok će konačna odluka biti doneta u junu. 

Kao potencijalni dodatni domaćini Mundijala 2022. godine navode se Bahrein, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali će odluku sa kim će se udružiti u potencijalnoj organizaciji doneti Katar. 

Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su 2017. godine prekinuli ekonomske, diplomatske i putne veze sa Katarom.

Fifina Studija o izvodljivosti koju su čelni ljudi svetske kuće fudbala naručili prethodnih meseci ustanovila je da postoji prostor da se naredno Svetsko prvenstvo 2022. godine proširi sa 32 na 48 učesnika i da Katar sa još nekom okolnom zemljom podeli domaćinstvo jer, kako se kaže, "postoji mali pravni rizik", a zarada bi mogla da se poveća za čak 355.000.000 evra.

Agencija Asošiejted Pres došla je u posed kopije izveštaja otkucanog na 80 strana koji navodi da postoje političke, logističke i pravne osnove da se turnir proširi za još 16 učesnika, što bi bila značajna promena formata više od osam godina nakon što je Katar dobio domaćinstvo nad završnim turnirom sa 32 selekcije. Izveštaj je spremljen da bi o njemu uskoro raspravljao i Savet FIFA na sastanku u Majamiju u petak, pre nego što se u junu predlog stavi na glasanje.

Za sada sve ide u smeru povećanja i proširenja Svetskog prvenstva, a pomenuta studija navodi i da stadioni u Bahreinu, Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ispunjavaju uslove i mogu da budu domaćini velikog takmičenja. Potrebno je, međutim, da Katar pristane na podelu domaćinstva.

To bi moglo teško da ide pošto su pomenute zemlje suspendovale saradnju s Katarom 2017. godine pa su avionski letovi između nekih zemalja i Katara zabranjeni. Studija takođe kaže i da je FIFA svesna političkih tenzija u regionu, koje sprečavaju sprovođenje plana o proširenju završnog turnira, ali se nada da će sve strane biti zadovoljnije podelom kolača koji bi bio znatno veći od planiranog ako bi se šampionat proširio.

Nema šta, ovakva odluka najviše bi prijala slabijim selekcijama poput Albanije, Kazahstana, Azerbejdžana i ostalih, koji bi mogli lakše da se domognu Svetskog prvenstva što je do sada bila misaona imenica za njih u starom sistemu kvalifikacija.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar