Мигрантска туга на улицама Тузле

Током прошле године у Канцеларији Службе за послове са странцима у Тузли евидентирано је 1. 714 миграната, а од почетка ове године њих 153.

Босна и Херцеговина 11.03.2019 | 20:06
Мигрантска туга на улицама Тузле
Из МУП-а ТК кажу да није забиљежен ниједан инцидент. Међутим, волонтери сматрају да је тај број миграната већи, јер често долазе право на станицу и одлазе одмах у Сарајево без евиденције, те истичу да нико од надлежних власти не помаже мигрантима у Тузли, којих је све више.

Према ријечима волонтера, дневно од 50 до 100 миграната циркулише Тузлом. Једу и облаче оно што им грађани донесу, спавају на отвореном, тоалет и туш су им недоступни. Спавају под отвореним небом на аутобуској и жељезничкој станици, на клупама, у хаусторима, на степеницама, а по дану се могу видјети и у оближњем парку. Помоћ за мигранте организују грађани који путем групе на "Фејсбуку" прате њихов долазак и боравак. Међу њима је и волонтер Нихад Суљић.

"Не постоји државна институција којој се нисмо обраћали. Они тај проблем игноришу, а на руку им иде то што се избјеглице не желе задржати у Тузли", испричао је Нихад.

Мигранти у Тузлу често стижу у тешком стању те им је пријеко потребна помоћ, причају волонтери.

 "Сам призор када дођете на аутобуску станицу на минус шест док снијег пада и видите трудну жену са другим малим дјететом да сједне на вјетрометини, гладни, промрзли и танко обучени је потресан. Ако немате срца, окренућете главу и отићи даље", испричао је Едис Мешановић, волонтер.

На станици међу осталим мигрантима затекла се и Иранка Геаранг Бегзадех. С њом су брат, муж и двије кћерке. Прије 16 мјесеци напустили су Иран и желе доћи до земаља Европске уније.

"Имали смо проблема у мојој земљи. Имали смо проблема с владом. Ирану се не свиђају људи који желе на суд. Због свега, морали смо напустити земљу и ићи у неку другу земљу. Желимо ићи у неку земљу Европске уније. Желимо само опуштенији живот. Тражим живот за моју дјецу гдје ће она моћи ићи у школу, гдје ћу ја моћи радити. Желим само живот, само мало живота", испричала је ова жена, којој се у путу придружила и једна породица из Авганистана.

Мигранти у Тузлу долазе из Пакистана, Авганистана, Ирана, Еритреје, Марока и Алжира. Свих су вјера и националности и једина жеља им је доћи до неке од земаља западне Европе. 

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сретан пут

11.03.2019 19:33

И МИ У ОВОЈ ЗЕМЉИ ИМАМО ТЕ ПРОБЛЕМЕ.ВЕЦОНА НАС НЕ МОЗЕ ОСТВАРИТИ ПРАВО ДА РАДИ ДА БУДЕ ПЛАЦЕНЗА РАД..ПОНИЗАВАЈУ НАС..СА ВЛАСТИМА И БЛИСКИМ ЊИМА УВЈЕК ГУБИМО..НЕМАМО ПРАВО НИ НА СТА..СРЕТАН ПУТ..И ДА ДОЗИВИТЕ ЗИВОТ ДОСТОЈАН ЦОВЈЕКА..ВОЛОНТЕРИМА СВАКА ЦАСТ...БИЈЕЉИНА..БИВСА ТУЗЛАНКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

11.03.2019 20:53

Јесу ли живи мигранти што уопште долазе на Балкан? Јесу ли живи бјелосвјетски моћници што су у задњих неколико година изазвали рат и послијератну анархију у њиховим државама а деведесетих и код нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

12.03.2019 00:35

јадни.људи.поред.своје.земље.данас.се.потуцају.да.незнају.ни.гдјесу..свјетска.туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.03.2019 10:59

Треба им понудјт посао у руднику . Јадници немогу нигде посао да наду.Зато хоце у Њемацку тамо је социјала 900€.

Name

Директ

13.03.2019 22:30

Ти сто иду преко нас и хоце у Њемацку су све само не јадни цим су до овдје догурали посто многи су заглавили у Турској И другим околним земљама, а јос висе их је остало у Сирији јер нису имали ни паре за пут.