Migrantska tuga na ulicama Tuzle

Tokom prošle godine u Kancelariji Službe za poslove sa strancima u Tuzli evidentirano je 1. 714 migranata, a od početka ove godine njih 153.

Bosna i Hercegovina 11.03.2019 | 20:06
Migrantska tuga na ulicama Tuzle
Iz MUP-a TK kažu da nije zabilježen nijedan incident. Međutim, volonteri smatraju da je taj broj migranata veći, jer često dolaze pravo na stanicu i odlaze odmah u Sarajevo bez evidencije, te ističu da niko od nadležnih vlasti ne pomaže migrantima u Tuzli, kojih je sve više.

Prema riječima volontera, dnevno od 50 do 100 migranata cirkuliše Tuzlom. Jedu i oblače ono što im građani donesu, spavaju na otvorenom, toalet i tuš su im nedostupni. Spavaju pod otvorenim nebom na autobuskoj i željezničkoj stanici, na klupama, u haustorima, na stepenicama, a po danu se mogu vidjeti i u obližnjem parku. Pomoć za migrante organizuju građani koji putem grupe na "Fejsbuku" prate njihov dolazak i boravak. Među njima je i volonter Nihad Suljić.

"Ne postoji državna institucija kojoj se nismo obraćali. Oni taj problem ignorišu, a na ruku im ide to što se izbjeglice ne žele zadržati u Tuzli", ispričao je Nihad.

Migranti u Tuzlu često stižu u teškom stanju te im je prijeko potrebna pomoć, pričaju volonteri.

 "Sam prizor kada dođete na autobusku stanicu na minus šest dok snijeg pada i vidite trudnu ženu sa drugim malim djetetom da sjedne na vjetrometini, gladni, promrzli i tanko obučeni je potresan. Ako nemate srca, okrenućete glavu i otići dalje", ispričao je Edis Mešanović, volonter.

Na stanici među ostalim migrantima zatekla se i Iranka Gearang Begzadeh. S njom su brat, muž i dvije kćerke. Prije 16 mjeseci napustili su Iran i žele doći do zemalja Evropske unije.

"Imali smo problema u mojoj zemlji. Imali smo problema s vladom. Iranu se ne sviđaju ljudi koji žele na sud. Zbog svega, morali smo napustiti zemlju i ići u neku drugu zemlju. Želimo ići u neku zemlju Evropske unije. Želimo samo opušteniji život. Tražim život za moju djecu gdje će ona moći ići u školu, gdje ću ja moći raditi. Želim samo život, samo malo života", ispričala je ova žena, kojoj se u putu pridružila i jedna porodica iz Avganistana.

Migranti u Tuzlu dolaze iz Pakistana, Avganistana, Irana, Eritreje, Maroka i Alžira. Svih su vjera i nacionalnosti i jedina želja im je doći do neke od zemalja zapadne Evrope. 

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

sretan put

11.03.2019 19:33

I MI U OVOJ ZEMLJI IMAMO TE PROBLEME.VECONA NAS NE MOZE OSTVARITI PRAVO DA RADI DA BUDE PLACENZA RAD..PONIZAVAJU NAS..SA VLASTIMA I BLISKIM NJIMA UVJEK GUBIMO..NEMAMO PRAVO NI NA STA..SRETAN PUT..I DA DOZIVITE ZIVOT DOSTOJAN COVJEKA..VOLONTERIMA SVAKA CAST...BIJELJINA..BIVSA TUZLANKA

ODGOVORITE
Name

pitanje

11.03.2019 20:53

Jesu li živi migranti što uopšte dolaze na Balkan? Jesu li živi bjelosvjetski moćnici što su u zadnjih nekoliko godina izazvali rat i poslijeratnu anarhiju u njihovim državama a devedesetih i kod nas?

ODGOVORITE
Name

Du

12.03.2019 00:35

jadni.ljudi.pored.svoje.zemlje.danas.se.potucaju.da.neznaju.ni.gdjesu..svjetska.tuga

ODGOVORITE
Name

007

13.03.2019 10:59

Treba im ponudjt posao u rudniku . Jadnici nemogu nigde posao da nadu.Zato hoce u Njemacku tamo je socijala 900€.

Name

Direkt

13.03.2019 22:30

Ti sto idu preko nas i hoce u Njemacku su sve samo ne jadni cim su do ovdje dogurali posto mnogi su zaglavili u Turskoj I drugim okolnim zemljama, a jos vise ih je ostalo u Siriji jer nisu imali ni pare za put.