Порука из Приштине: Српски клубови да траже дозволу, иначе...

"У супротном, ниједна екипа не може да уђе на КиМ".

Кошарка 12.03.2019 | 08:30
Порука из Приштине: Српски клубови да траже дозволу, иначе...
Одлука приштинских власти да у недељу забране младим кошаркашима Слоге из Краљева улазак на Косово и Метохију изазвала је низ осуда у централној Србији, али и реакцију из Приштине.

Тамо тврде да је све урађено у складу са прописима.

Председник Кошаркашког савеза Косова Арбен Фетаху изјавио је у понедељак да је за улазак било ког српског клуба на ту територију потребна одговарајућа дозвола.

Он је, говорећи о забрани уласка на Косово кошаркашима Слоге, рекао да је била потребна дозвола која се добија од министарства унутрашњих послова и кошаркашког савеза.

"За улазак било које спортске екипе из Србије на територију Косова, потребно је најпре најавити долазак Савезу, онда ће Савез дати одобрење, или неће дозволити улазак, а министарство унутрашњих послова то спроводити. Дакле ниједна екипа не може ући без дозволе", навео је Фетаху за РТК2.

Претходно је Олимпијски комитет Косова, који је члан Међународног олимпијског комитета (МОК), саопштио да такмичења на територији Косова могу организовати само федерације које су регистроване на Косову и позвало Министарство унутрашњих послова Косова, тужилаштво и судове, као и Министарство за културу, омладину и спорт да предузму мере у складу са Законом о спорту и другим законима "како би се предупредили илегални акти који штете спорту на Косову".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије, Марко Ђурић оценио је да је одлука приштинских власти да се младим кошаркашима Слоге из Краљева забрани улазак "антицивилизацијски, гнусан и сваког презира вредан поступак" због којег међународна заједница треба да реагује.

"Нема никаквог оправдања за овакав удар Приштине на слободу кретања, која сада забрањује и да се млади баве спортом и слободно путују", навео је Ђурић у саопштењу.

Он је тражио од међународне заједнице да реагује јер није у питању само кршење споразума и обавеза, већ како је навео, такво "иживљавање више нема везе са здравим разумом".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар