Poruka iz Prištine: Srpski klubovi da traže dozvolu, inače...

"U suprotnom, nijedna ekipa ne može da uđe na KiM".

Košarka 12.03.2019 | 08:30
Poruka iz Prištine: Srpski klubovi da traže dozvolu, inače...
Odluka prištinskih vlasti da u nedelju zabrane mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva ulazak na Kosovo i Metohiju izazvala je niz osuda u centralnoj Srbiji, ali i reakciju iz Prištine.

Tamo tvrde da je sve urađeno u skladu sa propisima.

Predsednik Košarkaškog saveza Kosova Arben Fetahu izjavio je u ponedeljak da je za ulazak bilo kog srpskog kluba na tu teritoriju potrebna odgovarajuća dozvola.

On je, govoreći o zabrani ulaska na Kosovo košarkašima Sloge, rekao da je bila potrebna dozvola koja se dobija od ministarstva unutrašnjih poslova i košarkaškog saveza.

"Za ulazak bilo koje sportske ekipe iz Srbije na teritoriju Kosova, potrebno je najpre najaviti dolazak Savezu, onda će Savez dati odobrenje, ili neće dozvoliti ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova to sprovoditi. Dakle nijedna ekipa ne može ući bez dozvole", naveo je Fetahu za RTK2.

Prethodno je Olimpijski komitet Kosova, koji je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio da takmičenja na teritoriji Kosova mogu organizovati samo federacije koje su registrovane na Kosovu i pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, tužilaštvo i sudove, kao i Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport da preduzmu mere u skladu sa Zakonom o sportu i drugim zakonima "kako bi se predupredili ilegalni akti koji štete sportu na Kosovu".

Direktor Kаncelаrije zа Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić ocenio je da je odluka prištinskih vlasti da se mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva zabrani ulazak "anticivilizacijski, gnusan i svakog prezira vredan postupak" zbog kojeg međunarodna zajednica treba da reaguje.

"Nemа nikаkvog oprаvdаnjа zа ovаkаv udаr Prištine nа slobodu kretаnjа, kojа sаdа zаbrаnjuje i dа se mlаdi bаve sportom i slobodno putuju", naveo je Đurić u saopštenju.

On je tražio od međunarodne zajednice da reaguje jer nije u pitanju samo kršenje sporazuma i obaveza, već kako je naveo, takvo "iživljаvаnje više nemа veze sа zdrаvim rаzumom".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar