Учењем до нових знања и вјештина

У данашње вријеме када друштвено-економска ситуација онемогућава великом броју младих да раде и живе од свог рада, кад на глобалном нивоу нови свјетски поредак настоји унифистицирати људе и у што већој мјери претворити у бројке које ће бити лакше држати под контролом, важно је него икада говорити о предностима неформалне едукације ученика и омладине.

Република Српска 11.03.2019 | 18:09
Учењем до нових знања и вјештина
Такав приступ мора имати дефинисан план и програм којим се стичу знања и вјештине као проширен облик васпитања и образовања чиме би млади били оспособљени да буду активни учесници и креатори актуелних друштвених збивања, сматрају у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, које је покренуло иницијативу за уводјење неформалне едукације.

Ова иницијатива ресорног Министарства породице, данас је подржана и у разговору министра Соње Давидовић са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем и директорима Центра средњих школа „Петар Кочић“ и Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у којима ће почети реализација овог пројекта.

„Уколико би ученици исказали интересовање за неку од волонтерских акција од користи школе, локалне заједнице и њих самих, министарство ће то свакако организовати и финансијски подржати“, обећала је Давидовићева и додала да је ово министарство у складу са стратешким документима покренуло иницијативу за реализацију неформалне едукације за средњошколце у сарадњи са средњим школама, Волонтерским савезом Републике Српске и савјетима ученика.

Едукацијом ће бити обухваћено активно учешће младих у информисању, волонтирању, омладинским камповима, те манифестацијама и садржајима доступним младима у Републици Српској.

Тиме ће се млади активно укључити у друштво, а путем волонтеризма имају прилику да стекну знања и вјештине, и тиме квалитетно искористити слободно вријеме доприносећи развоју локалне заједнице.

Начелник Српца Младјан Драгосављевић и директори школа Миленко Живанић и Славко Драгосављевић изразили су задовољство што ће реализација ове иницијативе почети баш у Српцу што и није случајно јер Центар средњих школа „Петар Кочић“ и Основна школа „Јован Јовановић Змај“, спадају медју најуспјешније школске установе у Републици Српској. Соња Давидовић је након разговора обишла ове школе и упознала се са условима у којима раде.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Похвално

11.03.2019 17:22

Цесто кукамо како млади образовани људи не добијају сансу али млада министрица је прави примјер да се вриједан рад и знања у струци на крају исплате. Надам се да це у свакој новој влади бити висе њих као Соња. Тада се моземо надати просперитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре похвално

11.03.2019 18:03

Нисам баш примјетио да у овом неформалном образовању постоји нешто конкретно чиме би требали ученици да се баве. Да ли наставници или неко из локалних заједница има неке вјештине да заинтересује дјецу и пренесе им неко знање? Ако се политика увуче на мала врата неће бити добро.

Name

ОБРАЗОВАЊЕ???

11.03.2019 19:14

Зашто нигдје за поједине министре није наведено коју су средњу школу завршили, нпр ова министарка, министар образовања и неки други. Углавном су завршили приватне факултете, а за неке је и то упитно. Образовање или подобност, питање је сад?

Name

Перо

11.03.2019 17:23

Корисна иницијатива !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски Рамбо

11.03.2019 20:55

Зар та иницијатива није из домена и ингеренција Министарства просвјете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дс

11.03.2019 21:49

Не зна шта је њен ресор. Не може свако бити сеф кабинета.

Name

Логично

12.03.2019 12:05

Данас свако може бити и министар и шта хоће у власти, али... Знају се референце које се требају задовољити, непотребно је ово "логично и истински" коментарисати...

Name

Аустрија

12.03.2019 06:45

Ако доспије у слуге снсд ето добре будуцности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

12.03.2019 07:42

Ова је дипломирала миндЈамент,113 %. Ко јој је ментор, цик погодите? Ко погоди добија 10% повецање плате.

Name

СОЊА КАКВА СИ БИЛА ДАЛЕКО СИ ДОГУРАЛА

12.03.2019 11:22

СОЊА ДАВИДОВИЦ ЛАКО ЈЕ БИЛО ТЕБИ ''УЦИТИ'' ЈЕР СИ ИЗБЈЕГЛИЦА СЈЕЦАМ ТЕ СЕ ИЗ ГРАДСКЕ ЦИТАОНИЦЕ САМО СИ ЗЈАКАЛА ДОК САМ ЈА УЦИО ВИ ИЗБЈЕГЛИЦЕ СТЕ ЗНАЛИ ДА ЦЕТЕ ДОБИТИ ПОСАО ЦИМ СТЕ УПИСАЛИ ФАКУКЛТЕТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.03.2019 19:16

Тачно тако,цијела цитаона је знала ову "министарку" али не по уцењу него по...... Али ајде, дијете досло са Грмеца, зељно зивота.....

Name

Магистар

14.03.2019 20:03

Како описујете ове министре, сутра се уписујем на њемацки и бјезим ( као и сви)!