Učenjem do novih znanja i vještina

U današnje vrijeme kada društveno-ekonomska situacija onemogućava velikom broju mladih da rade i žive od svog rada, kad na globalnom nivou novi svjetski poredak nastoji unifisticirati ljude i u što većoj mjeri pretvoriti u brojke koje će biti lakše držati pod kontrolom, važno je nego ikada govoriti o prednostima neformalne edukacije učenika i omladine.

Republika Srpska 11.03.2019 | 18:09
Učenjem do novih znanja i vještina
Takav pristup mora imati definisan plan i program kojim se stiču znanja i vještine kao proširen oblik vaspitanja i obrazovanja čime bi mladi bili osposobljeni da budu aktivni učesnici i kreatori aktuelnih društvenih zbivanja, smatraju u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je pokrenulo inicijativu za uvodjenje neformalne edukacije.

Ova inicijativa resornog Ministarstva porodice, danas je podržana i u razgovoru ministra Sonje Davidović sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem i direktorima Centra srednjih škola „Petar Kočić“ i Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u kojima će početi realizacija ovog projekta.

„Ukoliko bi učenici iskazali interesovanje za neku od volonterskih akcija od koristi škole, lokalne zajednice i njih samih, ministarstvo će to svakako organizovati i finansijski podržati“, obećala je Davidovićeva i dodala da je ovo ministarstvo u skladu sa strateškim dokumentima pokrenulo inicijativu za realizaciju neformalne edukacije za srednjoškolce u saradnji sa srednjim školama, Volonterskim savezom Republike Srpske i savjetima učenika.

Edukacijom će biti obuhvaćeno aktivno učešće mladih u informisanju, volontiranju, omladinskim kampovima, te manifestacijama i sadržajima dostupnim mladima u Republici Srpskoj.

Time će se mladi aktivno uključiti u društvo, a putem volonterizma imaju priliku da steknu znanja i vještine, i time kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme doprinoseći razvoju lokalne zajednice.

Načelnik Srpca Mladjan Dragosavljević i direktori škola Milenko Živanić i Slavko Dragosavljević izrazili su zadovoljstvo što će realizacija ove inicijative početi baš u Srpcu što i nije slučajno jer Centar srednjih škola „Petar Kočić“ i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, spadaju medju najuspješnije školske ustanove u Republici Srpskoj. Sonja Davidović je nakon razgovora obišla ove škole i upoznala se sa uslovima u kojima rade.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pohvalno

11.03.2019 17:22

Cesto kukamo kako mladi obrazovani ljudi ne dobijaju sansu ali mlada ministrica je pravi primjer da se vrijedan rad i znanja u struci na kraju isplate. Nadam se da ce u svakoj novoj vladi biti vise njih kao Sonja. Tada se mozemo nadati prosperitetu.

ODGOVORITE
Name

re pohvalno

11.03.2019 18:03

Nisam baš primjetio da u ovom neformalnom obrazovanju postoji nešto konkretno čime bi trebali učenici da se bave. Da li nastavnici ili neko iz lokalnih zajednica ima neke vještine da zainteresuje djecu i prenese im neko znanje? Ako se politika uvuče na mala vrata neće biti dobro.

Name

OBRAZOVANJE???

11.03.2019 19:14

Zašto nigdje za pojedine ministre nije navedeno koju su srednju školu završili, npr ova ministarka, ministar obrazovanja i neki drugi. Uglavnom su završili privatne fakultete, a za neke je i to upitno. Obrazovanje ili podobnost, pitanje je sad?

Name

Pero

11.03.2019 17:23

Korisna inicijativa !

ODGOVORITE
Name

Srpski Rambo

11.03.2019 20:55

Zar ta inicijativa nije iz domena i ingerencija Ministarstva prosvjete?

ODGOVORITE
Name

Ds

11.03.2019 21:49

Ne zna šta je njen resor. Ne može svako biti sef kabineta.

Name

Logično

12.03.2019 12:05

Danas svako može biti i ministar i šta hoće u vlasti, ali... Znaju se reference koje se trebaju zadovoljiti, nepotrebno je ovo "logično i istinski" komentarisati...

Name

Austrija

12.03.2019 06:45

Ako dospije u sluge snsd eto dobre buducnosti

ODGOVORITE
Name

Proleter

12.03.2019 07:42

Ova je diplomirala mindJament,113 %. Ko joj je mentor, cik pogodite? Ko pogodi dobija 10% povecanje plate.

Name

SONJA KAKVA SI BILA DALEKO SI DOGURALA

12.03.2019 11:22

SONJA DAVIDOVIC LAKO JE BILO TEBI ''UCITI'' JER SI IZBJEGLICA SJECAM TE SE IZ GRADSKE CITAONICE SAMO SI ZJAKALA DOK SAM JA UCIO VI IZBJEGLICE STE ZNALI DA CETE DOBITI POSAO CIM STE UPISALI FAKUKLTET...

ODGOVORITE
Name

Pero

12.03.2019 19:16

Tačno tako,cijela citaona je znala ovu "ministarku" ali ne po ucenju nego po...... Ali ajde, dijete doslo sa Grmeca, zeljno zivota.....

Name

Magistar

14.03.2019 20:03

Kako opisujete ove ministre, sutra se upisujem na njemacki i bjezim ( kao i svi)!