Превише радите? Вријеме је за предах

Ако стално радите до касно, и ако вам је "прековремено" део свакодневице, нека ово буде мали подсетник колико је важно да себи дате предаха.

Здравље 11.03.2019 | 10:49
Превише радите? Вријеме је за предах
Резултати недавно спроведеног истраживања показали су да жене које раде прековремено имају виши ризик од депресивних епизода, виши чак него мушкарци који раде исти број сати током недеље.

Рад викендом додатно угрожава ментално здравље запослених, преноси британски "Метро". Анализа података о општем здравственом стању 20.000 запослених особа показала је да жене које раде прековремено (више од 55 сати недељно, уместо уобичајених 40), имају за 7,3 одсто виши ризик од депресије него оне које раде између 35 и 40 сати током недеље. 

Истраживање спроведено на Универзитету у Лондону показало је и да је рад викендом повезан са повишеним ризиком од појаве депресивних епизода и код жена и код мушкараца. 

Жене чији посао подразумева редован рад викендом имају за 4,6 одсто виши ризик од депресије од оних чије је радно време од понедељка до петка, док је код мушкараца тај ризик виши за 3,4 одсто. 

Симптоми које су наводили испитаници укључивали су осећај ниже вредности и општи утисак неспособности. 

Психолози сматрају да таквој статистици можда доприноси и чињеница да се рад викендом обично подразумева у ниже плаћеним услужним делатностима. 

Лошем расположењу и депресивним епизодама доприности и незадовољство послом који се обавља. 

Разлику у ризику од депресије код мушкараца и жена научници повезују са чињеницом да жене обично обављају већи део кућних послова, након што заврше "редован" посао у фирми у којој раде.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар