У Српцу одржана Друга тракторијада

Стотину србачких пољопривредника данас је учествовало на Другој тракторијади која је на писти аеродрома за пољопривредну авијацију у Повеличу и овога пута привукла неколико стотина знатижељних посјетилаца.

Република Српска 10.03.2019 | 21:46
У Српцу одржана Друга тракторијада
Покретач ове ратарске манифестације, којој је циљ првенствено окупљање и дружење ратара пред сезону предстојећих пољопривредних радова, био је млади пољопривредник Миле Њежић из Ножичког. Он је преузео вођење пољопривредног домаћинства након преране смрти оца , који је био веома успјешан пољопривредник.

„Морам изразити велико задовољство што је ова манифестација добила подршку, како локалне заједнице, тако и неколико фирми из наше општине, као што су „Дарко-комерц“ из Косјерова, „Агроунија“ из Ножичког“, „Дрвопродекс“ из Пријебљега , „Тат-цом“ из Српца и „Ћејић-петрол“ из Повелича, каже Њежић.



Тракторијади је присуствовао начелник општине Младјан Драгосављевић и његов замјеник Драган Микић, који су били задовољни степеном организованости, одзивом пољопривредника и градјана овој манифестацији која прераста у традицију.

„ Овај вид окупљања, дружења и размјене искустава у производњи хране је веома значајан, не само за њих већ и локалну заједницу. Општина поклања пажњу производјачима, дајуци субвенције и подстицаје у складу са расположивим могућностима. И ова манифестација заслужује нашу пажњу и већ наредне године биће уврштена у званични програм значајних манифестација у нашој општини“, рекао је начелник Српца Младјан Драгосављевић.



Данашња Тракторијада је била својеврсна смотра трактора са којима располажу ратари ове аграрне општине. Нажалост, доминирале су машине старије од десет година, али су пажњу изазвали и модерни трактори, са 80 до 130 конских снага за вишенамјенску употребу у пољопривреди. Пажњу је изазвао и један мали трактор из 1956. године, који је и данас у употреби.



У забавном дијелу манифестације, посјетиоци су уживали у такмичењу трактора у снази, које је одржано по категоријама. Побједници су се смјењивали, а на крају су њихови власници заједно уживали у храни и пићу. Одржано је и такмичење у паркирању приколица и нико није „пао“. Занимљиво је да Милош Вишић није имао противника за најјачи трактор на смотри од 130 коњских снага, мада је нудјена „награда“ од 1000 марака, ако је вјеровати „официјелном“ спикеру Мирку Новаковићу.

(БН/С.К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бреза

10.03.2019 20:58

Ко још вјерује Мирку Новаковићу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

11.03.2019 02:52

Дал' није слуцајно Баја побиједио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

11.03.2019 12:36

Ста ту има интересантно видјети

ОДГОВОРИТЕ