U Srpcu održana Druga traktorijada

Stotinu srbačkih poljoprivrednika danas je učestvovalo na Drugoj traktorijadi koja je na pisti aerodroma za poljoprivrednu avijaciju u Poveliču i ovoga puta privukla nekoliko stotina znatiželjnih posjetilaca.

Republika Srpska 10.03.2019 | 21:46
U Srpcu održana Druga traktorijada
Pokretač ove ratarske manifestacije, kojoj je cilj prvenstveno okupljanje i druženje ratara pred sezonu predstojećih poljoprivrednih radova, bio je mladi poljoprivrednik Mile Nježić iz Nožičkog. On je preuzeo vođenje poljoprivrednog domaćinstva nakon prerane smrti oca , koji je bio veoma uspješan poljoprivrednik.

„Moram izraziti veliko zadovoljstvo što je ova manifestacija dobila podršku, kako lokalne zajednice, tako i nekoliko firmi iz naše opštine, kao što su „Darko-komerc“ iz Kosjerova, „Agrounija“ iz Nožičkog“, „Drvoprodeks“ iz Prijebljega , „Tat-com“ iz Srpca i „Ćejić-petrol“ iz Poveliča, kaže Nježić.



Traktorijadi je prisustvovao načelnik opštine Mladjan Dragosavljević i njegov zamjenik Dragan Mikić, koji su bili zadovoljni stepenom organizovanosti, odzivom poljoprivrednika i gradjana ovoj manifestaciji koja prerasta u tradiciju.

„ Ovaj vid okupljanja, druženja i razmjene iskustava u proizvodnji hrane je veoma značajan, ne samo za njih već i lokalnu zajednicu. Opština poklanja pažnju proizvodjačima, dajuci subvencije i podsticaje u skladu sa raspoloživim mogućnostima. I ova manifestacija zaslužuje našu pažnju i već naredne godine biće uvrštena u zvanični program značajnih manifestacija u našoj opštini“, rekao je načelnik Srpca Mladjan Dragosavljević.



Današnja Traktorijada je bila svojevrsna smotra traktora sa kojima raspolažu ratari ove agrarne opštine. Nažalost, dominirale su mašine starije od deset godina, ali su pažnju izazvali i moderni traktori, sa 80 do 130 konskih snaga za višenamjensku upotrebu u poljoprivredi. Pažnju je izazvao i jedan mali traktor iz 1956. godine, koji je i danas u upotrebi.



U zabavnom dijelu manifestacije, posjetioci su uživali u takmičenju traktora u snazi, koje je održano po kategorijama. Pobjednici su se smjenjivali, a na kraju su njihovi vlasnici zajedno uživali u hrani i piću. Održano je i takmičenje u parkiranju prikolica i niko nije „pao“. Zanimljivo je da Miloš Višić nije imao protivnika za najjači traktor na smotri od 130 konjskih snaga, mada je nudjena „nagrada“ od 1000 maraka, ako je vjerovati „oficijelnom“ spikeru Mirku Novakoviću.

(BN/S.K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Breza

10.03.2019 20:58

Ko još vjeruje Mirku Novakoviću ?

ODGOVORITE
Name

NN

11.03.2019 02:52

Dal' nije slucajno Baja pobijedio?

ODGOVORITE
Name

I

11.03.2019 12:36

Sta tu ima interesantno vidjeti

ODGOVORITE