ПЛ: У инат свима и упркос свему!

Ливерпул у чудном мечу савладао Барнли! Фудбалери Ливерпула су у 30. колу енглеске Премиер лиге дочекали екипу Барнлија. Ливерпул је овим тријумфом наставио трку за освајање шампионске титуле.  Алисон примио гол из корнера, Ливерпул победио! Чак шест голова на Енфилду у мечу 30. кола Премијер лиге. Барнли повео несвакидашњим голом, али су "црвени" успели да преокрену… Правда је победила Маринера, Барнли и невреме! Као да је играчима Ливерпула баш недостајао овакав “гест” Андреа Маринера како би се коначно разбеснели и показали да су и даље легитимни кандидати за шампионску круну.

Фудбал 10.03.2019 | 16:15
ПЛ: У инат свима и упркос свему!
Хладан туш погодио је фудбалере Ливерпула већ у шестом минуту када је Ешли Вествуд затресао мрежу и довео Барнли до вођства од 1:0, а Вилијамс је гол постигао из корнера, а голман Ливерпула, Алисон, сматрао је да је био фаулиран у овој ситуацији.

Роберто Фирмино је након кардиналне грешке Хитона и Тарховског из непосредне близине успео да затресе мрежу и изједначи резултат. После пола сата фудбала, Садио Мане са нашао у изгледној прилици у шеснаестерцу Барнлија и без већих проблема савладао Хитона.

Садио Мане постиже гол на шестом узастопном мечу на Енфилду.

На утакмици су се променила сва четири годишња доба током првих 45 минута, а поврх "циркуса" са временом видели смо и три гола.

Мирних 20ак минута смо имали у другом делу сусрета, а Вајналдум је имао лепу прилику у 67. минуту када је "скинуо" лопту са главе Манеу и био непрецизан, а већ након непуних 30 секунди Салах је кренуо у продор, био себичан и промашио, а тај одбитак је Фирмино "сместио" у мрежу и било је 3:1 за екипу Ливерпула.

Ливерпул је задржао предност иако је Гудмундсон у 91. минуту утакмице успео да смањи резултат на 3:2, а коначних 4:2 поставио је Садио Мане само два минута касније.

Манчестер сити сада "бежи" Ливерпулу само један бод, а до краја сезоне остало је још осам кола.

На претходне четири утакмице, рачунајући и дуел са Бајерном у Лиги шампиона, односно три меча у Премијер лиги, Ливерпул је три пута играо без голова и победио само Вотфорд 5:0.

У недељу, у оквиру 30. кола најјаче енглеске лиге, "црвени" су били бољи од Барнли 4:2 (2:1) и тако се вратили на бод заостатка за водећим Манчестер ситијем.

Ливерпулова мрежа мировала је 518. минута, тачније од 25. кола, када је Мичел Антонио голом у 28. донео бод Вест Хему, па до шестог минута данашњег меча на Енфилду, када је Ешли Вествуд утишао бучну Ливерпулову публику обезбедивши рано вођство Барнлију.

Ипак, најважније за домаће навијача је чињеница да су се на крају, ипак, радовали новој победи и да "грађанима" нису дозволили да се "одлепе" на врху табеле.

Вествуд је постигао гол директно из корнера!

Лопта је у високом луку кренула према шеснаестерцу, где је Алисон био окружен противничким и својим играчима. У сендвичу између двојице фудбалера у белим дресовима, Бразилац је имао ограничен простор за кретњу, тако да није могао да интервенише на "другој стативи". Лопта је пала у "малу мрежу" и гост је већ у раној фази меча стигао до предности.

Ливерпул је преокренуо до краја првог полувремена, а головима домаћина кумовале су лоше интервенције одбране Барнлија. Прво је лопта после дуплог паса на десној страни и центаршута Мохамеда Сала уз доста среће дошла до Роберта Формина на гол линији, коме није био тешко да погоди мрећу у 19. минуту.

Тачно десет минута касније видели смо још једну смушену реакцију задње линије Барнлија и врло леп гол Садија Манеа. 

Салах је у 67, умакао фудбалерима Барнлија и када се чинило да ће Египћанин сам завршити акцију, гости су га сустигли и спречили да шутира, али лопта је као на тацни остала за Формина. Бразилац опет није имао превише компликован посао, прецизно је гађао и постигао свој други, а Ливерпулов трећи гол.

Барнли је преко Јохана Гудмудсона у судијској надокнади времена постигао други гол. Исланђанин је искористио карамбол испред Алисона и у правом тренутку се нашао на правом месту.

Гости су покушали да направе изненађење, а да не буде тако побринуо се Мане, који је из контре у трећем минуту продужетка поставио коначан резултат.



Не морате да га волите, не морате да будете његови навијачи, али због славне историје и имена поштујте Ливерпул и дозволите му равноправан статус у борби за титулу!

Можда неће загосподарити Премијер лигом и прекинути историјски пост без титуле, нити добити двобој прса у прса са Манчестер Ситијем, али Ливерпул није заслужио овакав третман. И даље није јасно зашто је уопште сусрет с Барнлијем заказан за недељу, када ће Редси само три дана касније у Минхену одиграти једну од највећих утакмица сезоне. Није Јирген Клоп остао дужан никоме, већ је без длаке на језику осуо паљбу по одговорним лицима, јасно указујући да је таква одлука потпуно нелогична и неразумна. Посебна су тема арбитри и заиста ће остати вечна недоумица када је и у ком тренутку Премијер лига постала легло најлошијих судија?! У прилог, благо речено, недовољном квалитету говори и сува чињеница - да Енглеска није имала ниједног судију на прошлом Мундијалу! 

Ливерпул је на свом Енфилду узео три бода. У инат свима и упркос свему. Против Барнлија, Андреа Маринера и потпуно лудих временских прилика дошли су Редси до победе која је задржала минимални заостатак за Манчестер Ситијем у маратону који ће се решавати вероватно у последњој кривини - 4:2 (2:1). Успео је Ливерпул да исправи велику неправду и надокнади штету насталу као последица директних Маринерових превида. Јер, оно што се десило у 8. минуту коси се са здравим разумом. Свашта смо могли да видимо од острвских судија само током овог викенда - од оног сумњивог детаља код првог гола Манчестер Ситија против Вотфорда, до рвачког потеза Џордана Пикфорда, када је прошао само са црвеним картоном иако је обема рукама ухватио Саломона Рондона за ноге и спречио га да готово извесно затресе мрежу. Свакаквих глупости, сумњивих пресуда и аматерских потеза. И заиста је велико питање да ли би острвском фудбалу, поготово Премијер лиги помогло увођење видео асистенције, када је проблем системски и лежи у самом корену - неквалитетним судијама. 

Због тога Маринерова одлука да не досуди фаул за Ливерпул у ситуацији када су Џек Корк, а поготово Џејмс Тарковски непрописно зауставили Алисона Бекера у намери да спречи погодак Ешлија Вествуда директно из корнера иде на душу свих делилаца правде на Острву. Просто је невероватно да је Маринер дозволио Тарковском да се заскочи Алисона и то све гурајући га рукама како би му онемогућио да реагује у свом простору, где би сваки чувар мреже требало да буде господар, а камоли најбољи голман света... 

Фудбалска штета убрзо је санирана. Као да је играчима Ливерпула баш недостајао овакав “гест” Андреа Маринера како би се коначно разбеснели и показали да су и даље легитимни кандидати за шампионску круну! Бес на Клоповом и лицима фудбалера у црвеним дресовима преточен је у суви фудбалски квалитет којим је Ливерпул обасјао терен попут сунца и растерао облаке ношене јаким ударима ветра, кише, града, па чак и снега?! 

Већ до средине првог дела на семафору је стајало - 2:1. Ливерпул је окренуо резултат захваљујући головима Бобија Фирмина и Садија Манеа у размаку од само десет минута, а огромне заслуге за овакав расплет иду на рачун Мохамеда Салаха. Није му се писала асистенција ни код једног поготка, али је управо Фараон највише утицао на то да се Барнлијева одбрана потпуно распадне, те да Фирмино и Мане затресу мрежу Тома Хитона. Имаће Шон Дајш и те како разлога да буде незадовољан оним што је показала његова последња линија у обе ситуације, јер такав недостатак комуникације, концентрације и смислености не приличи ниједном озбиљном тиму, поготово не клубу из Премијер лиге.

Ливерпул је до краја утакмице свим силама јуришао ка трећем, четвртом и петом голу, јуришао је ка головима који уплашили све који помисле да могу да се играју са великаном из града рок'н'рола. Резултат се променио само још само два пута за домаћина, упркос многобројним шансама и Манеовом промашају из непосредне близине о којем ће се дуго причати... Правовремену ињекцију самопоуздања добио је Фирмино пред тако важан дуел с Бајерном у реваншу осмине финала Лиге шампиона! Својим другим поготком на утакмици Бразилац је коначно иза себе оставио нека тешка времена и преко седам сушних часова без рецке крај свог имена, јер ће његов квалитет и познавање фудбалских прилика у Немачкој бити можда и од пресудног значаја у Ливерпуловим намерама да се докопа наредне фазе елитног такмичења. Исто важи и за Манеа, коме је у финишу утакмице пао камен са срца. 

Ливерпул не би био то што јесте да није живео драму до последњег секунда. Готово ниоткуда појавио се Јохан Гудмундсон и затресао Алисонову мрежу, што је најавило драматичних 120 секунди у надокнади времена. Све се, ипак, завршило Манеовим хицем за коначних 4:2...

РЕЗУЛТАТИ 30. КОЛА:

Кардиф - Вест Хем 2:0 (1:0)
/Хоилет 4, Камараса 52/

Хадерсфилд - Борнмут 0:2 (0:1)
/Вилсон 20, Фрејзер 67/

Лестер - Фулам 3:1 (1:0)
/Тилеманс 21, Варди 78, 86 - Ајите 51/

Њукасл - Евертон 3:2 (0:2)
/Рондон 65, Перез 81, 84 - Калверт-Луин 18, Ришарлисон 32/

Саутемптон - Тотенхем 2:1 (0:1)
/Валери 77, Ворд-Праус 81 - Кејн 26/

Кристал Палас - Брајтон 1:2 (0:1)
/Миливојевић 50п - Мареј 19, Нокарт 74/

Манчестер сити - Вотфорд 3:1 (0:0)
/Стерлинг 46', 50', 59' - Деулофеу 66'/

недеља

Ливерпул - Барнли 4:2 (2:1)
/Фирмино 19, 67, Сане 29, 90+3 - Вествуд 6, Гудмундсон 90+1/

Челси - Вулверхемптон 15.05
Арсенал - Манчестер јунајтед 17.30

ТАБЕЛА: Манчестер сити 74, Ливерпул 73, Тотенхем 61, Манчестер ј. (-1) 58, Арсенал (-1) 57, Челси (-2) 56, Вулверхемптон (-1) 43, Вотфорд 43, Вест Хем 39, Лестер 38, Евертон 37, Борнмут 37, Њукасл 34, Кристал Палас 33, Брајтон (-1) 33, Саутемптон 30, Барнли 30, Кардиф 28, Фулам 17, Хадерсфилд 14.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар