PL: U inat svima i uprkos svemu!

Liverpul u čudnom meču savladao Barnli! Fudbaleri Liverpula su u 30. kolu engleske Premier lige dočekali ekipu Barnlija. Liverpul je ovim trijumfom nastavio trku za osvajanje šampionske titule.  Alison primio gol iz kornera, Liverpul pobedio! Čak šest golova na Enfildu u meču 30. kola Premijer lige. Barnli poveo nesvakidašnjim golom, ali su "crveni" uspeli da preokrenu… Pravda je pobedila Marinera, Barnli i nevreme! Kao da je igračima Liverpula baš nedostajao ovakav “gest” Andrea Marinera kako bi se konačno razbesneli i pokazali da su i dalje legitimni kandidati za šampionsku krunu.

Fudbal 10.03.2019 | 16:15
PL: U inat svima i uprkos svemu!
Hladan tuš pogodio je fudbalere Liverpula već u šestom minutu kada je Ešli Vestvud zatresao mrežu i doveo Barnli do vođstva od 1:0, a Vilijams je gol postigao iz kornera, a golman Liverpula, Alison, smatrao je da je bio fauliran u ovoj situaciji.

Roberto Firmino je nakon kardinalne greške Hitona i Tarhovskog iz neposredne blizine uspeo da zatrese mrežu i izjednači rezultat. Posle pola sata fudbala, Sadio Mane sa našao u izglednoj prilici u šesnaestercu Barnlija i bez većih problema savladao Hitona.

Sadio Mane postiže gol na šestom uzastopnom meču na Enfildu.

Na utakmici su se promenila sva četiri godišnja doba tokom prvih 45 minuta, a povrh "cirkusa" sa vremenom videli smo i tri gola.

Mirnih 20ak minuta smo imali u drugom delu susreta, a Vajnaldum je imao lepu priliku u 67. minutu kada je "skinuo" loptu sa glave Maneu i bio neprecizan, a već nakon nepunih 30 sekundi Salah je krenuo u prodor, bio sebičan i promašio, a taj odbitak je Firmino "smestio" u mrežu i bilo je 3:1 za ekipu Liverpula.

Liverpul je zadržao prednost iako je Gudmundson u 91. minutu utakmice uspeo da smanji rezultat na 3:2, a konačnih 4:2 postavio je Sadio Mane samo dva minuta kasnije.

Mančester siti sada "beži" Liverpulu samo jedan bod, a do kraja sezone ostalo je još osam kola.

Na prethodne četiri utakmice, računajući i duel sa Bajernom u Ligi šampiona, odnosno tri meča u Premijer ligi, Liverpul je tri puta igrao bez golova i pobedio samo Votford 5:0.

U nedelju, u okviru 30. kola najjače engleske lige, "crveni" su bili bolji od Barnli 4:2 (2:1) i tako se vratili na bod zaostatka za vodećim Mančester sitijem.

Liverpulova mreža mirovala je 518. minuta, tačnije od 25. kola, kada je Mičel Antonio golom u 28. doneo bod Vest Hemu, pa do šestog minuta današnjeg meča na Enfildu, kada je Ešli Vestvud utišao bučnu Liverpulovu publiku obezbedivši rano vođstvo Barnliju.

Ipak, najvažnije za domaće navijača je činjenica da su se na kraju, ipak, radovali novoj pobedi i da "građanima" nisu dozvolili da se "odlepe" na vrhu tabele.

Vestvud je postigao gol direktno iz kornera!

Lopta je u visokom luku krenula prema šesnaestercu, gde je Alison bio okružen protivničkim i svojim igračima. U sendviču između dvojice fudbalera u belim dresovima, Brazilac je imao ograničen prostor za kretnju, tako da nije mogao da interveniše na "drugoj stativi". Lopta je pala u "malu mrežu" i gost je već u ranoj fazi meča stigao do prednosti.

Liverpul je preokrenuo do kraja prvog poluvremena, a golovima domaćina kumovale su loše intervencije odbrane Barnlija. Prvo je lopta posle duplog pasa na desnoj strani i centaršuta Mohameda Sala uz dosta sreće došla do Roberta Formina na gol liniji, kome nije bio teško da pogodi mreću u 19. minutu.

Tačno deset minuta kasnije videli smo još jednu smušenu reakciju zadnje linije Barnlija i vrlo lep gol Sadija Manea. 

Salah je u 67, umakao fudbalerima Barnlija i kada se činilo da će Egipćanin sam završiti akciju, gosti su ga sustigli i sprečili da šutira, ali lopta je kao na tacni ostala za Formina. Brazilac opet nije imao previše komplikovan posao, precizno je gađao i postigao svoj drugi, a Liverpulov treći gol.

Barnli je preko Johana Gudmudsona u sudijskoj nadoknadi vremena postigao drugi gol. Islanđanin je iskoristio karambol ispred Alisona i u pravom trenutku se našao na pravom mestu.

Gosti su pokušali da naprave iznenađenje, a da ne bude tako pobrinuo se Mane, koji je iz kontre u trećem minutu produžetka postavio konačan rezultat.



Ne morate da ga volite, ne morate da budete njegovi navijači, ali zbog slavne istorije i imena poštujte Liverpul i dozvolite mu ravnopravan status u borbi za titulu!

Možda neće zagospodariti Premijer ligom i prekinuti istorijski post bez titule, niti dobiti dvoboj prsa u prsa sa Mančester Sitijem, ali Liverpul nije zaslužio ovakav tretman. I dalje nije jasno zašto je uopšte susret s Barnlijem zakazan za nedelju, kada će Redsi samo tri dana kasnije u Minhenu odigrati jednu od najvećih utakmica sezone. Nije Jirgen Klop ostao dužan nikome, već je bez dlake na jeziku osuo paljbu po odgovornim licima, jasno ukazujući da je takva odluka potpuno nelogična i nerazumna. Posebna su tema arbitri i zaista će ostati večna nedoumica kada je i u kom trenutku Premijer liga postala leglo najlošijih sudija?! U prilog, blago rečeno, nedovoljnom kvalitetu govori i suva činjenica - da Engleska nije imala nijednog sudiju na prošlom Mundijalu! 

Liverpul je na svom Enfildu uzeo tri boda. U inat svima i uprkos svemu. Protiv Barnlija, Andrea Marinera i potpuno ludih vremenskih prilika došli su Redsi do pobede koja je zadržala minimalni zaostatak za Mančester Sitijem u maratonu koji će se rešavati verovatno u poslednjoj krivini - 4:2 (2:1). Uspeo je Liverpul da ispravi veliku nepravdu i nadoknadi štetu nastalu kao posledica direktnih Marinerovih previda. Jer, ono što se desilo u 8. minutu kosi se sa zdravim razumom. Svašta smo mogli da vidimo od ostrvskih sudija samo tokom ovog vikenda - od onog sumnjivog detalja kod prvog gola Mančester Sitija protiv Votforda, do rvačkog poteza Džordana Pikforda, kada je prošao samo sa crvenim kartonom iako je obema rukama uhvatio Salomona Rondona za noge i sprečio ga da gotovo izvesno zatrese mrežu. Svakakvih gluposti, sumnjivih presuda i amaterskih poteza. I zaista je veliko pitanje da li bi ostrvskom fudbalu, pogotovo Premijer ligi pomoglo uvođenje video asistencije, kada je problem sistemski i leži u samom korenu - nekvalitetnim sudijama. 

Zbog toga Marinerova odluka da ne dosudi faul za Liverpul u situaciji kada su Džek Kork, a pogotovo Džejms Tarkovski nepropisno zaustavili Alisona Bekera u nameri da spreči pogodak Ešlija Vestvuda direktno iz kornera ide na dušu svih delilaca pravde na Ostrvu. Prosto je neverovatno da je Mariner dozvolio Tarkovskom da se zaskoči Alisona i to sve gurajući ga rukama kako bi mu onemogućio da reaguje u svom prostoru, gde bi svaki čuvar mreže trebalo da bude gospodar, a kamoli najbolji golman sveta... 

Fudbalska šteta ubrzo je sanirana. Kao da je igračima Liverpula baš nedostajao ovakav “gest” Andrea Marinera kako bi se konačno razbesneli i pokazali da su i dalje legitimni kandidati za šampionsku krunu! Bes na Klopovom i licima fudbalera u crvenim dresovima pretočen je u suvi fudbalski kvalitet kojim je Liverpul obasjao teren poput sunca i rasterao oblake nošene jakim udarima vetra, kiše, grada, pa čak i snega?! 

Već do sredine prvog dela na semaforu je stajalo - 2:1. Liverpul je okrenuo rezultat zahvaljujući golovima Bobija Firmina i Sadija Manea u razmaku od samo deset minuta, a ogromne zasluge za ovakav rasplet idu na račun Mohameda Salaha. Nije mu se pisala asistencija ni kod jednog pogotka, ali je upravo Faraon najviše uticao na to da se Barnlijeva odbrana potpuno raspadne, te da Firmino i Mane zatresu mrežu Toma Hitona. Imaće Šon Dajš i te kako razloga da bude nezadovoljan onim što je pokazala njegova poslednja linija u obe situacije, jer takav nedostatak komunikacije, koncentracije i smislenosti ne priliči nijednom ozbiljnom timu, pogotovo ne klubu iz Premijer lige.

Liverpul je do kraja utakmice svim silama jurišao ka trećem, četvrtom i petom golu, jurišao je ka golovima koji uplašili sve koji pomisle da mogu da se igraju sa velikanom iz grada rok'n'rola. Rezultat se promenio samo još samo dva puta za domaćina, uprkos mnogobrojnim šansama i Maneovom promašaju iz neposredne blizine o kojem će se dugo pričati... Pravovremenu injekciju samopouzdanja dobio je Firmino pred tako važan duel s Bajernom u revanšu osmine finala Lige šampiona! Svojim drugim pogotkom na utakmici Brazilac je konačno iza sebe ostavio neka teška vremena i preko sedam sušnih časova bez recke kraj svog imena, jer će njegov kvalitet i poznavanje fudbalskih prilika u Nemačkoj biti možda i od presudnog značaja u Liverpulovim namerama da se dokopa naredne faze elitnog takmičenja. Isto važi i za Manea, kome je u finišu utakmice pao kamen sa srca. 

Liverpul ne bi bio to što jeste da nije živeo dramu do poslednjeg sekunda. Gotovo niotkuda pojavio se Johan Gudmundson i zatresao Alisonovu mrežu, što je najavilo dramatičnih 120 sekundi u nadoknadi vremena. Sve se, ipak, završilo Maneovim hicem za konačnih 4:2...

REZULTATI 30. KOLA:

Kardif - Vest Hem 2:0 (1:0)
/Hoilet 4, Kamarasa 52/

Hadersfild - Bornmut 0:2 (0:1)
/Vilson 20, Frejzer 67/

Lester - Fulam 3:1 (1:0)
/Tilemans 21, Vardi 78, 86 - Ajite 51/

Njukasl - Everton 3:2 (0:2)
/Rondon 65, Perez 81, 84 - Kalvert-Luin 18, Rišarlison 32/

Sautempton - Totenhem 2:1 (0:1)
/Valeri 77, Vord-Praus 81 - Kejn 26/

Kristal Palas - Brajton 1:2 (0:1)
/Milivojević 50p - Marej 19, Nokart 74/

Mančester siti - Votford 3:1 (0:0)
/Sterling 46', 50', 59' - Deulofeu 66'/

nedelja

Liverpul - Barnli 4:2 (2:1)
/Firmino 19, 67, Sane 29, 90+3 - Vestvud 6, Gudmundson 90+1/

Čelsi - Vulverhempton 15.05
Arsenal - Mančester junajted 17.30

TABELA: Mančester siti 74, Liverpul 73, Totenhem 61, Mančester j. (-1) 58, Arsenal (-1) 57, Čelsi (-2) 56, Vulverhempton (-1) 43, Votford 43, Vest Hem 39, Lester 38, Everton 37, Bornmut 37, Njukasl 34, Kristal Palas 33, Brajton (-1) 33, Sautempton 30, Barnli 30, Kardif 28, Fulam 17, Hadersfild 14.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar