Политика у БиХ је легло криминала

Босна и Херцеговина је држава постављена наглавачке, гдје су вриједности прошлости и даље актуелни, а нема вриједности садашњости, а камоли будућности, истакли су саговорници у емисији "Изазови" БН ТВ. Оцјењују да је политика у БиХ постала легло криминала и неморала, да су политичари гурнули грађане у сиромаштво, а њиховом вољом тргују за врећу брашна.

Република Српска 08.03.2019 | 23:31
Политика у БиХ је легло криминала
Морални принципи су пали. Политичари мијењају страначке дресове, грабе из државних каса, а грађани слијепо гласају за исте те који их пљачкају. Да ли је народ постао слијеп за неморал у политици или су годинама трпећи свакакве притиске зарад коре хљеба изгубили осјећај за морал и правду за себе и своју дјецу, питање је које се често поставља у овој земљи.



-То је постало нормално, али изгледа да смо сви ми постали ненормални. Макијавели је у свом дјелу написао да је најгори владар онај који је смијешан, а да је умјерено лош владар онај који је манит, а да је релативно добар владар онај који је бескрупулозан. Чини ми се да већина наших политичара од локала па до републичког нивоа имају све ове врлине. Смијешни су и својом појавом и понашањем, понекад њихове одлуке одишу лудошћу и манитошћу, а колико су бескрупулозни то сви ми видимо на својој кожи тако да стицају свих тих њихових макијавелистичких врлина, ми климамо главом и говоримо - да, нормално је да живимо у оваквом времену гдје морал и политика не могу бити у истој реченици, а треба да буду- оцијенио је доц. др Димитрије Ћеранић са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Постоји она стара изрека - народ има онакву власт какву заслужује.

- Врло успјешно смо враћени неколико стотина година уназад, исцјепкана свијест је произвела ситуацију тих раскомаданих и исцјепканих вриједности. Ми не можемо говорити о конституцији морала и моралних вриједности, јер једноставно те опште вриједности не постоје, истакао је проф. др Миодраг Живановић, професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.



Он је подсјетио да су наши градови посљедњих 15-так година постали уточиште за највеће криминалце балканских простора.

- Морал се толико ниско срозао, да родитељи дају глас оној власти која њихову дјецу тјера из ове земље, што још једном потврђује да је ово друство дубоко потонуло у неморал и небригу. Грађани се шверцују са својом судбином, указује проф. Алекса Милојевић и подсјећа на то како је све почело:



"Те године када су Милорада Додика довели насилним путем, на бази издаје, он је имао два посланика и био је на самој ивици да не буде у политици. Оног момента када му је Запад дао задатак да он направи приватизацију, продају, да уништи привреду, онда се одмах отегао дуги ред оних којима је почела да цури пљувачка да се од политике може обогатити продајући народну имовину. И он је за кратко вријеме постао водећа политичка странка. Он је на бази такве политичке структуре и данас на власти".



Адам Шукало, бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске, каже да је та гарнитура изабрала један лагоднији модел који подразумијева да је практично промјена власти на овим просторима, удар на систем, удар на темеље државности, што је у потпуности неистина.

- У политици нема морала, и то показује и садашња власт која не брине како ће помоћи грађанима, него само ко ће коју фотељу приграбити - рекао је Шукало.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

па да

08.03.2019 22:50

Свака цаст за професоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свитац

09.03.2019 07:22

И црква заказала ово су насе посљедње искре духовности

Name

па да

09.03.2019 09:45

Прави професори, свака ријец на мјесту. Свака цаст и за господина Сукала. Тако је како је. На залост!

Name

Голијат.

08.03.2019 23:04

Мало је реци да је БИХ легло криминала.а вец је свима познати криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

08.03.2019 23:12

Добро све се зна , па толики професори, струцњаци ,доктори сви виде и знају ста се ради па засто ви несто не подузмете ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

09.03.2019 08:20

Па они су стари да могу да подузму то сто је потребно за ријесење проблема.То могу младји , физицки сназнији , спремни да ризикују да би просперирали и створили друство у коме криминалци и владари неце бити на истој страни.

Name

Дуле

09.03.2019 10:02

Трла баба лан, наши професори дискутанти, увалили се у фотеље, испричаше познату причу, изрекламираше се и то је то. Само познате констатације, а нигдје решења. Све проф.доктори, а очекују да обичан свијет диже буну по улици и да нешто као мијења. Ок.господо, изађите ви први са све вашим породицама на улицу и онда позовите народ, оном чувеном " за мном" а не из фотеља, студија, професорских плата и ко зна чега правити се паметан. Са овако шупљом причом коју по ко зна који пут понављају, а све у студио долазе углађенији и у скупљим одијелима они само контрапродуктивно дјелују на свијест народа да се нешто може промијенити. Враћају се они до Макијавелија, све сами стручњаци. Реците ви нама "велики стручњаци" конкретно, шта сад да урадимо да нам буде боље и станите на чело те промјене.

Name

ре

08.03.2019 23:25

Шта вриједи од ове вечерашње страшне дискусије ове господе на БН ТВ како лоше и тешко живимо у РС , а нико ништа не подузима да то стање мучно од живота народа и бораца једном стане у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

09.03.2019 05:20

Вазно је да Додик има четири кабинета, па пута људи у сваком итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.03.2019 08:00

Политицари у БиХ у спрези са новокомпонованим тајкунима су опљацкали народ и будзет дрзавни и све сто се могло путем какогод па у партије су сби исли масовно да се застите иза странме или дрзавне институције !

Name

све У3ПМ

09.03.2019 06:07

...и веци дио тзв. народа постао је дио тог криминала, и то је тај дио народа који гласа за своје криминалце. Свако од њих (политицари и тај дио народа) дрзаву систематски (плански, организовано, институционално) пљацка. Наравно, свако на свом нивоу, и свако у границама својих пљацкаских могуцности. У тој непрекидној спирали зла (пљацке и криминала) лијепо су се уклопили и представници тзв. мадународне заједнице у БиХ. Управо они који би тај криминал требали да спрецавају. Посто медјународна заједница према насим просторима вијековима тренира искљуциво пљацкаске амбиције (искориставање природњих ресурса, јефтина радна снага, освајање територија, итд.), од ње не моземо ни оцекивати ниста друго него пљацкаски (криминални) приступ, а за то су им увијек, па и сада, били потребни политицари (послусници и поданици) са криминалним и пљацкаским карактерима. Каквих ми, хвала Богу, имамо и за извоз. ...и ово је права истина. Све остало је обицно бла, бла, бла. Другим ријецима, или у преводу ; НЕМА НАМ СПАСА НИ ПОМОЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

09.03.2019 08:24

Спаса нам нема , пропасти нецемо . Реце онај сто га ја пуно не цијеним као цовјека , ал ето ова му је "злацена". По политицкој каријери веома слицан Милораду , са том разликом сто је он ипак хомогенисао српство а овај га насупрот томе разбија на саставне дијелове. И то управо негативном селекцијом мотивисаном лицним интересом. Никад не губи наду , кренуцемо и ми са овог дна , само да се мало "консолидујемо".

Name

све јасно

09.03.2019 09:20

Цувај је вањског непријатеља, али унутрасњег јос висе. Без њих, вањски су немоцни.

Name

велико постење

09.03.2019 07:57

Велики криминал овде треба прво проресетат у власти све послат у фоцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.03.2019 09:38

Ако уз ову власт имамо слаб зивотни стандард онда су ови у студију апокалипса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

09.03.2019 11:26

То сви знају да политика стоји иза криминала и корупције они су своје кадрове инсталирали гдје треба подибне ,а неписмене и неструцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

09.03.2019 16:46

ТОЈЕ ПОЗНАТО ДАЈЕ ПОЛИТИКА МИЛОРАДА ДОДИКА ЛЕГЛО КРИМИНАЛА ПЛАЋКЕ НАРКО КАРТЕЛА ТАЈКУНА СВЕГА МОГУЋЕГ САМО ДОБРИХ ИДЕЈА ЗА НАРОД АЛИ ТАКО ТРЕБА ЈЕСТ ДА СЕ КРИМИНАЛАЦ ДУГИ НИЗ ГОДИНА ДРЖИ НА ВЛАСТИ КРАЂОМ ГЛАСОВА И МАНИПУЛАЦИЈОМ НЕПИСМЕНОГ НАРОДА . АЛИ ЗАШТО СЕ НЕКО НЕ ПОТРУДИ ДА НАРОД У Р СРБСКОЈ ИЗВЕДЕ НА УЛИЦЕ И ПОВЕДЕ НА КРИМИНАЛНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДАСЕ БАНДА СТЈЕРА СА ТРОНА ПОХАПСИ И ПОЗАТВАРА ТОЈЕ УЗЕЛО МАХА ДИКТАТУРА РУДОЊИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.03.2019 19:46

НИШТА НОВО .ЗАШТО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ НЕ ДИГНУ СВОЈ ГЛАС ИСПАДА ДА СУ СВЕ ДИПЛОМЕ КУПЉЕНЕ А БОГАМИ И ГЛАСОВИ СВЕ ЈЕ ТО ЛАНЧАНО УВЕЗАНО .ЧАСТ ИЗУЗЕТЦИМА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ