Politika u BiH je leglo kriminala

Bosna i Hercegovina je država postavljena naglavačke, gdje su vrijednosti prošlosti i dalje aktuelni, a nema vrijednosti sadašnjosti, a kamoli budućnosti, istakli su sagovornici u emisiji "Izazovi" BN TV. Ocjenjuju da je politika u BiH postala leglo kriminala i nemorala, da su političari gurnuli građane u siromaštvo, a njihovom voljom trguju za vreću brašna.

Republika Srpska 08.03.2019 | 23:31
Politika u BiH je leglo kriminala
Moralni principi su pali. Političari mijenjaju stranačke dresove, grabe iz državnih kasa, a građani slijepo glasaju za iste te koji ih pljačkaju. Da li je narod postao slijep za nemoral u politici ili su godinama trpeći svakakve pritiske zarad kore hljeba izgubili osjećaj za moral i pravdu za sebe i svoju djecu, pitanje je koje se često postavlja u ovoj zemlji.



-To je postalo normalno, ali izgleda da smo svi mi postali nenormalni. Makijaveli je u svom djelu napisao da je najgori vladar onaj koji je smiješan, a da je umjereno loš vladar onaj koji je manit, a da je relativno dobar vladar onaj koji je beskrupulozan. Čini mi se da većina naših političara od lokala pa do republičkog nivoa imaju sve ove vrline. Smiješni su i svojom pojavom i ponašanjem, ponekad njihove odluke odišu ludošću i manitošću, a koliko su beskrupulozni to svi mi vidimo na svojoj koži tako da sticaju svih tih njihovih makijavelističkih vrlina, mi klimamo glavom i govorimo - da, normalno je da živimo u ovakvom vremenu gdje moral i politika ne mogu biti u istoj rečenici, a treba da budu- ocijenio je doc. dr Dimitrije Ćeranić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Postoji ona stara izreka - narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

- Vrlo uspješno smo vraćeni nekoliko stotina godina unazad, iscjepkana svijest je proizvela situaciju tih raskomadanih i iscjepkanih vrijednosti. Mi ne možemo govoriti o konstituciji morala i moralnih vrijednosti, jer jednostavno te opšte vrijednosti ne postoje, istakao je prof. dr Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.



On je podsjetio da su naši gradovi posljednjih 15-tak godina postali utočište za najveće kriminalce balkanskih prostora.

- Moral se toliko nisko srozao, da roditelji daju glas onoj vlasti koja njihovu djecu tjera iz ove zemlje, što još jednom potvrđuje da je ovo drustvo duboko potonulo u nemoral i nebrigu. Građani se švercuju sa svojom sudbinom, ukazuje prof. Aleksa Milojević i podsjeća na to kako je sve počelo:



"Te godine kada su Milorada Dodika doveli nasilnim putem, na bazi izdaje, on je imao dva poslanika i bio je na samoj ivici da ne bude u politici. Onog momenta kada mu je Zapad dao zadatak da on napravi privatizaciju, prodaju, da uništi privredu, onda se odmah otegao dugi red onih kojima je počela da curi pljuvačka da se od politike može obogatiti prodajući narodnu imovinu. I on je za kratko vrijeme postao vodeća politička stranka. On je na bazi takve političke strukture i danas na vlasti".



Adam Šukalo, bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je ta garnitura izabrala jedan lagodniji model koji podrazumijeva da je praktično promjena vlasti na ovim prostorima, udar na sistem, udar na temelje državnosti, što je u potpunosti neistina.

- U politici nema morala, i to pokazuje i sadašnja vlast koja ne brine kako će pomoći građanima, nego samo ko će koju fotelju prigrabiti - rekao je Šukalo.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

pa da

08.03.2019 22:50

Svaka cast za profesore.

ODGOVORITE
Name

Svitac

09.03.2019 07:22

I crkva zakazala ovo su nase posljednje iskre duhovnosti

Name

pa da

09.03.2019 09:45

Pravi profesori, svaka rijec na mjestu. Svaka cast i za gospodina Sukala. Tako je kako je. Na zalost!

Name

Golijat.

08.03.2019 23:04

Malo je reci da je BIH leglo kriminala.a vec je svima poznati kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Pa

08.03.2019 23:12

Dobro sve se zna , pa toliki profesori, strucnjaci ,doktori svi vide i znaju sta se radi pa zasto vi nesto ne poduzmete ?

ODGOVORITE
Name

Istok

09.03.2019 08:20

Pa oni su stari da mogu da poduzmu to sto je potrebno za rijesenje problema.To mogu mladji , fizicki snazniji , spremni da rizikuju da bi prosperirali i stvorili drustvo u kome kriminalci i vladari nece biti na istoj strani.

Name

Dule

09.03.2019 10:02

Trla baba lan, naši profesori diskutanti, uvalili se u fotelje, ispričaše poznatu priču, izreklamiraše se i to je to. Samo poznate konstatacije, a nigdje rešenja. Sve prof.doktori, a očekuju da običan svijet diže bunu po ulici i da nešto kao mijenja. Ok.gospodo, izađite vi prvi sa sve vašim porodicama na ulicu i onda pozovite narod, onom čuvenom " za mnom" a ne iz fotelja, studija, profesorskih plata i ko zna čega praviti se pametan. Sa ovako šupljom pričom koju po ko zna koji put ponavljaju, a sve u studio dolaze uglađeniji i u skupljim odijelima oni samo kontraproduktivno djeluju na svijest naroda da se nešto može promijeniti. Vraćaju se oni do Makijavelija, sve sami stručnjaci. Recite vi nama "veliki stručnjaci" konkretno, šta sad da uradimo da nam bude bolje i stanite na čelo te promjene.

Name

re

08.03.2019 23:25

Šta vrijedi od ove večerašnje strašne diskusije ove gospode na BN TV kako loše i teško živimo u RS , a niko ništa ne poduzima da to stanje mučno od života naroda i boraca jednom stane u RS.

ODGOVORITE
Name

Milojko

09.03.2019 05:20

Vazno je da Dodik ima četiri kabineta, pa puta ljudi u svakom itd...

ODGOVORITE
Name

Istina

09.03.2019 08:00

Politicari u BiH u sprezi sa novokomponovanim tajkunima su opljackali narod i budzet drzavni i sve sto se moglo putem kakogod pa u partije su sbi isli masovno da se zastite iza stranme ili drzavne institucije !

Name

sve U3PM

09.03.2019 06:07

...i veci dio tzv. naroda postao je dio tog kriminala, i to je taj dio naroda koji glasa za svoje kriminalce. Svako od njih (politicari i taj dio naroda) drzavu sistematski (planski, organizovano, institucionalno) pljacka. Naravno, svako na svom nivou, i svako u granicama svojih pljackaskih mogucnosti. U toj neprekidnoj spirali zla (pljacke i kriminala) lijepo su se uklopili i predstavnici tzv. madunarodne zajednice u BiH. Upravo oni koji bi taj kriminal trebali da sprecavaju. Posto medjunarodna zajednica prema nasim prostorima vijekovima trenira iskljucivo pljackaske ambicije (iskoristavanje prirodnjih resursa, jeftina radna snaga, osvajanje teritorija, itd.), od nje ne mozemo ni ocekivati nista drugo nego pljackaski (kriminalni) pristup, a za to su im uvijek, pa i sada, bili potrebni politicari (poslusnici i podanici) sa kriminalnim i pljackaskim karakterima. Kakvih mi, hvala Bogu, imamo i za izvoz. ...i ovo je prava istina. Sve ostalo je obicno bla, bla, bla. Drugim rijecima, ili u prevodu ; NEMA NAM SPASA NI POMOCI.

ODGOVORITE
Name

Istok

09.03.2019 08:24

Spasa nam nema , propasti necemo . Rece onaj sto ga ja puno ne cijenim kao covjeka , al eto ova mu je "zlacena". Po politickoj karijeri veoma slican Miloradu , sa tom razlikom sto je on ipak homogenisao srpstvo a ovaj ga nasuprot tome razbija na sastavne dijelove. I to upravo negativnom selekcijom motivisanom licnim interesom. Nikad ne gubi nadu , krenucemo i mi sa ovog dna , samo da se malo "konsolidujemo".

Name

sve jasno

09.03.2019 09:20

Cuvaj je vanjskog neprijatelja, ali unutrasnjeg jos vise. Bez njih, vanjski su nemocni.

Name

veliko postenje

09.03.2019 07:57

Veliki kriminal ovde treba prvo proresetat u vlasti sve poslat u focu

ODGOVORITE
Name

Milan

09.03.2019 09:38

Ako uz ovu vlast imamo slab zivotni standard onda su ovi u studiju apokalipsa!

ODGOVORITE
Name

Rob

09.03.2019 11:26

To svi znaju da politika stoji iza kriminala i korupcije oni su svoje kadrove instalirali gdje treba podibne ,a nepismene i nestrucne.

ODGOVORITE
Name

Uroš

09.03.2019 16:46

TOJE POZNATO DAJE POLITIKA MILORADA DODIKA LEGLO KRIMINALA PLAĆKE NARKO KARTELA TAJKUNA SVEGA MOGUĆEG SAMO DOBRIH IDEJA ZA NAROD ALI TAKO TREBA JEST DA SE KRIMINALAC DUGI NIZ GODINA DRŽI NA VLASTI KRAĐOM GLASOVA I MANIPULACIJOM NEPISMENOG NARODA . ALI ZAŠTO SE NEKO NE POTRUDI DA NAROD U R SRBSKOJ IZVEDE NA ULICE I POVEDE NA KRIMINALNE INSTITUCIJE DASE BANDA STJERA SA TRONA POHAPSI I POZATVARA TOJE UZELO MAHA DIKTATURA RUDONJINA

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.03.2019 19:46

NIŠTA NOVO .ZAŠTO INTELEKTUALCI NE DIGNU SVOJ GLAS ISPADA DA SU SVE DIPLOME KUPLJENE A BOGAMI I GLASOVI SVE JE TO LANČANO UVEZANO .ČAST IZUZETCIMA.SRETNO.

ODGOVORITE