Хоће ли РС бити цијена Додика?!

„Додик ће искористити сваку шансу да себи опет прибави политички кредибилитет на међународном плану, па и по цијену постепеног и неприметног скретања с курса бескомпромисног борца за интересе Републике Српске", наводи се између осталог у анализи њемачког радија ДW.  Подробније анализе упућују на закључак да су промјене могуће, посебно у политици „прагматичног“ Милорада Додика којег је међународна заједница својевремено „на тенковима довела на власт у РС“.

Република Српска 08.03.2019 | 22:45
Хоће ли РС бити цијена Додика?!
Милорад Додик је у Бриселу говорио о Босни и Херцеговини као лидер с јасном државничком визијом, називајући притом себе „прагматичним“ политичарем. ДW анализира шта је мотив његове прагматичности?

Немам времена за дангубу. Ако заједно с другим колегама у Предсједништву најдуже за годину не успијем да вратим Босну и Херцеговину са садашњег пута самоуништења на прави пут, ја напуштам Предсједништво, враћам се у Бањалуку, па нека све пропадне“, рекао је Милорад Додик новинару Агенције Сенсе и сараднику Ал Џазире Зекеријаху Смајићу у Бриселу. Додик каже да је то, „иако не баш дословно тако“, рекао и високим званичницима Европске уније позивајући их да БиХ не постављају претешке услове за кандидатски статус.

Додик је рекао и да територијална цјеловитост БиХ није спорна, већ њена нефункционалност. Поновио је да функционери Србије у његовом присуству никада нису говорили о растурању БиХ. „Ми смо реалисти“, рекао је Додик. Додао је да у овом часу БиХ види као „карикатуру од државе“ и да би волио да је види као „хармоничну заједницу састављену од два равноправна ентитета у којој нико никога не негира, нити ико икоме смета да напредује“. Нагласио је да је БиХ сложена држава, да нема изгледа да у скоријој будућности постане грађанска, а да „никада неће бити унитарна“.

„Класична додиковска реторика“

Одговарајући на питање да ли се његови посљедњи наступи могу сматрати „преображењем“ из српског националисте у реформисту од државног, а не само ентитетског значаја, Додик је одговорио да је спреман да дâ све од себе како би грађани остали у БиХ, како би се градили аутопутеви, гасоводи и други објекти. Позвао је „званично Сарајево“ да се одрекне политике „подаништва“, а тамошње политичаре да почну да се понашају „државнички“. „Ја сам транспарентни прагматичар који на БиХ гледа очима реалисте и тако се и понашам. Сви ме баш у томе и не разумеју добро, али то није до мене“, рекао је Додик.

У првим реакцијама, колумниста Драган Бурсаћ каже да је то „класична додиковска реторика“. „Додик тако говори да би остао у медијској жижи. Само га пратите, за пар седмица ће поново да прича о отцјепљењу Републике Српске. Како таквом човјеку било шта вјеровати? Страшно је и жалосно што је у Предсједништву и што као предсједавајући хода по оним земљама гдје га још пуштају. Било би добро забиљежити ове његове изјаве и упоредити их с почетком кампање за локалне изборе 2020. године“, каже Бурсаћ за ДW.

„Прилика за политичку трансформацију“

Подробније анализе, међутим, упућују на закључак да су промјене могуће, посебно у политици „прагматичног“ Милорада Додика којег је међународна заједница својевремено „на тенковима довела на власт у РС“. Говорећи о Додиковим мотивима и евентуалним притисцима под којима би он могао да промијени однос према сопственој држави, босанскохерцеговачки новинар Амир Сужањ подсећа да је Милорад Додик посљедњих неколико година провео у својеврсној дипломатској изолацији.

„Не би требало заборавити да су га као предсједника РС примали само високи званичници у Београду и Москви, и да су му сва друга врата била затворена. То је на међународном плану била цијена његове националистичке платформе, којом је освајао изборе у РС. Међутим, Додик би лако поново могао да се трансформише у кооперативног функционера.

За то постоје два разлога.

Останак на досадашњем курсу сукоба са западним политичким круговима за њега би, без обзира на позицију на домаћем плану, значило одлазак у политичку прошлост, јер таква врста међународне изолације сваком политичару носи неминован крај.

С друге стране, прагматични европски дипломатски кругови свјесни су Додикове превртљиве политичке улоге и пружиће му прилику за политичку трансформацију.

Њихова логика је једноставна: ако се Додик за кратко време од кооперативног пулена међународних кругова који су га на тенковима и довели на власт, због прагматичних разлога и у дневнополитичке сврхе претворио у крутог ултранационалисту, зашто се због политичког прагматизма опет не би трансформисао у кооперативног лидера спремног на компромисе? Тако би европски кругови купили своју некадашњу узданицу, измичући је из сфере руског утицаја“, каже Сужањ за ДW.

Цијена преображаја

Наш саговорник подсјећа да су Додикови политички идеали увек били подређени његовој склоности ка политичким бенефицијама, због чега га на Западу третирају као „поткупљивог политиканта“. Сужањ наглашава да је Додик доласком у Сарајево и ступањем на функцију у државном Предсједништву „изашао из политичке провинције у којој је био дуги низ година као високи функционер РС“.

„Додик ће искористити сваку шансу да себи опет прибави политички кредибилитет на међународном плану, па и по цијену постепеног и неприметног скретања с курса бескомпромисног борца за интересе РС.

Међутим, ако његова очекивања од европских кругова не буду испуњена, односно ако у бриселским здањима буду покушали да тактизирају с његовим повратком у круг ’кооперативних политичара’, нема никакве сумње да ће Додик поново призивати ’изворни’, ’аутентични’ и ’функционални’ Дејтон, настојећи да БиХ врати у кризну зону, водећи је преко РС директно у сферу руског утицаја у овом дијелу Европе. Он је то спреман да учини чак и по цијену нестабилности и конфликта уско везаних за ситуацију на Косову“, каже Сужањ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, у понедељак (4.3.) је европским званичницима у Бриселу уручио одговоре БиХ на додатна питања из упитника Европске комисије. Званичници БиХ, међу којима и Додик, надају се кандидатском статусу те земље за пуноправно чланство у Европској унији до краја 2019. године.

(ДW)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Когде

08.03.2019 22:09

Додик се замјерио мало вецим играцима. Уцијенио их и слагао за паре. Ова прица о додику це се заврсити трагицно за Републику Српску и Српски народ. Он зиви свој сан а то је психосоматски поремецај и лудило. Он није прагматицан, он је примјер лосег цовјека, сеоског пропалице менталитет. Распикуце којег ниста не интересује него 5 минута сопствене славе и сопствене болесне гузице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матија

08.03.2019 23:13

Не подрзавам политицаре, али господин Додик је једини цију политику бих подрзао.

Name

Муки

08.03.2019 23:40

Неко нам је љубоморан сто Додо цува РС и израста у највецег регионалног лидера. Па народ РС то одавно зна зато га и воли

Name

Милан

09.03.2019 06:13

Само будалама није јасно да смо добили велико зло,протуву и хоштаплера који би нас све продао за 100 км

Name

ре

09.03.2019 06:17

Богданиц је мали Додик, знаци лаз, превара, обмана, крадја, лоповлук и бескрупулозност. Е, видимо како је просао Богданиц, тако це исто и Додик, само це он (ако могне) повуци за собом и Српску у амбис - за ста је и доведен пуцем прије 20 година на власт.

Name

Све У3ПМ

09.03.2019 06:30

Колико је тренутно тзв. медјународна заједница (ЕУ) растоцена и разједињена, говори и цињеница да као саговорника (и у госте) прима цовјека који један дан говори о растурању (цијепању) БиХ, а одмах други дан у јацању и јединству те исте БиХ. Цовјека који је издао америцке интересе (а то се скуп плаца) и кога су ти исти дојуцерасњи ментори ставили на црну листу. Оцито је да се пеко нас јадним блалканских народа гребу америка, ЕУ, Русија и Кина и, при том односу снага, какве су насе сансе да презивимо. НИКАКВЕ. Након мајских европских избора за овог Хана (пјану) нико висе и никад неце цути, и бице “Јово наново”. Док ми СВИ у медјувремену, захвајујуци насим ПРОДАНИМ политицарима, све дубље тонемо у зиво блато. Опозиција не постоји јер се није (јос увијек и за кратко) продала Црном ДЈаволу. Кад некоме са стране буду интересантни, десице се и то.

Name

Издајник

09.03.2019 06:55

Издајник био издајник остао.Какав он и његово сроство.Продао би он РС за укидање санкција данас да му понуде.Дезертер,лопов,криминалац...

Name

РЕ МУКИ

09.03.2019 07:22

БЛАГО ТЕБИ МОЈ СИНЕ КАД НИСТА НЕ ЗНАС. ВЈЕРОВАТНО СИ МЛАД И НЕ ЗНАС СТА ЈЕ ДОДИК БИО КАД СЕ СТВАРАЛА РС [ У РАТУ] ПА ПОСЛЕ РАТА .. ИСТИ ОВАКВИ МАНЕВРИ И ТРАНСФОРМАЦИЈЕ ,УЛИЗИВАЊЕ СТРАНЦИМА .. ДОК НИЈЕ ДОСАО НА ВЛАСТ НА ТЕНКУ. ЈЕСТ ,ТАМАН ГА ЈЕ ЗАПАД ДОВЕО НА ВЛАСТ ДА ЦУВА РС. САМО БОЛЕСНИ И ПРИГЛУПИ ,ОГРАНИЦЕНИ ЉУДИ НЕ ВИДЕ ,,ДОДИКОВЕ ИГРЕ,,. СВЕ ЈЕ ТО ТРГОВИНА ЗА СОПСТВЕНЕ ИНТЕРЕСЕ ИСТО КАО КАД ЈЕ ИМАО МАЛИ КАМИОНЦИЦ И РАДИО НА ЗАГРЕБАЦКОЈ ПИЈАЦИ. ОН ЈЕ РОДЈЕНИ ТРГОВАЦ, СВЕРЦЕР .. ГДЈЕ ГОД ДА СЕ НАЛАЗИ. САМО СТО ЈЕ ТО ВИСЕ СВАКОМ НОРМАЛНОМ ПРОВИДНО.

Name

Неце бити

09.03.2019 09:29

Неце бити.Ником с вана није стало да је унисти.Доста је лази И купљења пара од оних који је бране од ницега.Дакле Република Српска треба да постане модерна политицка И економска градјевина а не роб ратних профитера И политицког сљама.Таква смета И нама самима.Сасвим јасно.

Name

Ре когде

09.03.2019 10:13

Рудоња кад намирише новчаницу продаде најрођенијег а камоли РС.

Name

РЕ МАТИЈА

10.03.2019 07:06

Мој ти матија, очигледно је да си један са државних јасли. Грицкаш и преживаш народну муку и, успут, подржаваш и гласаш за очигледног мрзитеља и рушитеља свега што је народно и државно. У корист властитог богаћења. Кад прогледаш, ако икада прогледаш биће касно. И за тебе и за твоју ближу и даљу породицу. Пробуди се, нешто се дешава, и твоја се судбина рјешава

Name

Баја велики

10.03.2019 12:28

Па и до сада сам мијењао перје по потреби мозе ми се док год су бирацке масе опсједнуте мојим сармом и циркусом

Name

Исток

11.03.2019 10:41

И стварно , јеу ли све паре Милорада Додика на западним рацунима. Уууууу.

Name

Брко

08.03.2019 22:12

Милорад Додик це дати и оца и матер,и гузицу само да остане на власти,а Републику је вец дао ММФ-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Брко

09.03.2019 09:32

Е мој Брко лупаш преазну сламу, па избори су били прије пола године, Баја вас је све помео са политичке сцене, а и у колико дође до тога да се он нешто "лоше" учини по РС, онда је ту народ који га је бирао, и никада то немојте заборавити, Сачекајте слиједеће изборе па напријед у освајање власти.

Name

Лазов

08.03.2019 22:26

Лазпов

ОДГОВОРИТЕ
Name

моја домовина њемацка

09.03.2019 13:20

Том сељаку су овде блокирали све рацуне, а сад се цека објава колико опљацканог новца је оставио у њем. банкама. Све је опљацкано ставио у западне банке јер не вјерује путиновим банкама. Пљацкао, убијао за паре, а сад опет гољо као и јесте. Браво за Америку!

Name

овај

08.03.2019 22:50

Човјек зна да има десет бозји заповједи ,али он неби био он да нема и једне његове једанесте ,ради све не законито али не дозволи да будес ухвацен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

није битно ко сам

08.03.2019 22:53

Миле је дао све од себе да нас истјера а његова Горица узима паре на фармацији па и даље људи гласајте за њега за снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.03.2019 23:07

Наставак Додикове камелеонске политике. Једно се никад није промјенило, а то је његова "невјероватна" моц трансформације, да се брзо трансформисе, у складу са функцијом коју обнаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

08.03.2019 23:11

МД се од Југословена и атеисте преобразио у Србина и православца,од ДАШКА ВЈЕТРА НА БАЛКАНУ је постао русофил,од предаје Брчког постао је заговорник самосталности Српске.... Ко зна гдје му је крај,не бих се изненадио ако због власти поново постане БХ унитариста у томе ће му сигурно помоћи Драган Чавић и Обрен Петровић са својим групама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

09.03.2019 14:46

прави камелеон

Name

Ре

09.03.2019 04:03

Зивио миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

09.03.2019 07:24

Е МОЈ НАРОДЕ! КРЧМИ НАС ОВАЈ МИЛЕ КО ЉЕВЧАНСКЕ ПАПРИКЕ, А ВИ ГЛАСАЈТЕ И ДАЉЕ ЗА ЊЕГА

Name

Милан

09.03.2019 04:23

Миле најјаци политицар на Балкану, за њега су Хан и екипа око њега мала маца. Зивио краљу нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

09.03.2019 05:32

И опет ће вас све жедне превести преко воде. Таман кад се ви сјетите шта то Додик ради он већ два корака стигао испред тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.03.2019 05:37

Народ је марва па зато је доведен ту гдје јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.03.2019 05:43

Умјесто Додикови празни народу су убацили неке руске вукове који це да врате косово а сликају и огромне ракете којима се назалост многи срби радују.Јадан смо ми народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

09.03.2019 06:14

Он мијења мишљење сваки дан јер сматра да влада са идиотима

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.03.2019 08:33

не сматра, него зна!

Name

Милисав

09.03.2019 06:30

Са таквом хипотеком ко јеон,ко га је и зашто довео,ко му је направио странку и све остало показаће да је он трагична фигура.Само не треба кловн да у пропаст увлачи и народ и републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

09.03.2019 07:30

Хоце,ИТЕКАКО ХОЦЕ.Он је и доведен 2006 године,да буде владар по принципу Мила Дјукановица.Премијер,предсједник РС,Цлан Предсједниства,па це на крају бити опет премијер.По два мандата,израцунајте колико је то година.На интернету,тацније на YоуТубе сајту,постоји један стари снимак са ФТВа,гостовање Милорада Додика у емисији 60 минута.Тада,Миле је био опозиционар,прохрватски оријентисан ОТВОРЕНО.Тих година он је био дрзао у Лактасима КРАСово представниство за комплет БиХ.Заговорник хрватских интереса отворено.Он и неки Драгутин Илиц,тако некако.У том интервјуу,Миле отворено прица како се прво он треба вратити на власт,2006 године.Па онда,разним политицким комбинаторикама,ОН ЛИЦНО це натјерат Србе да се "одрекну Карадзицеве политике",да напусте концепт РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Ни мање ни висе то је рекао.А сада се лукаво представља као националиста.А у ствари ОТВОРЕНО РАДИ на лосој економској политици којом це ИСТЈЕРАТ минимум пола од укупног броја Срба.На крају це потписат да Бих буде уредјена у пет кантона.Он би владао бањалуцким.А истоцни дио РСа утопио би се у мостарски сарсјевски и тузлански!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2019 11:52

Истоцни дио је пустос без људи. Тамо не зиви висе од 60 -так хиљада становника, углавном старих. Тако да је то вец пропало

Name

Источно Сарајево

09.03.2019 08:43

Држава коју воде подобни а не паметни мора пропасти.Тако ће на крају бити и са Републиком Српском.Коју ће цијену платити Српски народ, многи ће од нас видјети и осјетити на својој кожи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.03.2019 08:34

То је сустина, али дзаба кад народ не види! Поздрав!

Name

007 Бонд

09.03.2019 09:19

Немци Србима праве штету још од 1914. Значи, или нападају војно, или подржавају усташе и остале штеточине (сад Албанце), или спинују, или уместо ратних одштета направе уговор о примању и бесплатном школовању Срба, па српске земље због њим имају додатну штету... а узимају и најшколованије докторе... И није ни чудо што су комуњаре 1945 из Војводине протерале 300 000 подунавских Шваба, јер и овде су од свих највише правили штету, и само су вешали Србе по бандерама... Тако да: што даље од Шваба и њихових малициозних деловања! ...П.С. Додик је пролазан, и под санкцијама је, и преживљава само због Србије. И види ли Србија да стварно штети Републици Српској- и Србија ће да му уведе санкције, и готов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реуф

09.03.2019 11:26

Питање за 007 БОНДА: Ако треба избјегавати те "швабе"...зашто онда већина из БиХ, и из Федерације а и из РС-а, бјежи да ради у ту исту "Швабију"???

Name

ре

09.03.2019 19:13

Бонде, нико те не схвата озбиљно.

Name

Марко

09.03.2019 15:43

Миле ронхил лазни србин лазни патриота све у слузби пљацкања . Кад се референдум Миле Прави Босанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњо

09.03.2019 23:54

Оооо овце бајине, какав вам је сан? Ви док спавате овај ће вам и гаће са гузице продати хахаха Купује вас за 5 банки, ко румуњске кураве (да простите на изразу) а ви му клицете “””ХОЋЕМО ЈОШ”” Укопати ће вас ко што вас у задњих 1000 година нико укопао није :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

10.03.2019 09:31

Његов план је да нестане РС и да он буде први а и последњи Србин предсједник БиХ

Name

Ново

10.03.2019 10:11

Нагадају о могуцности да се Додик поврати у како казу кооперативног политицара.Узто изваљују небулозу да он неце компромисе.То је доста безобразна тврдња.Зна се ко у Босни неце компромисе.Неце Свабо ниста лосе да казе против свога пулена. Он мозда мозе и постати несто кооперативни,али он никада неце ниста стетно урадити против РС. И порука Европљанима,Нароцито Свабама,у Босни се никада неце створити мала Југославија.Дзабе се надате.Мозете колумнисту Д.Бурсаца форсирати колико хоцете,није он нама никакав светионик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yуго

11.03.2019 08:39

Људи моји овај се човјек 100% дрогира!Он би продо оца и мајку само да остане на власти а камоли овце које гласају за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овце

11.03.2019 12:31

Јесу ли Срби и Босњаци свјесни да им је запдна Европа лазирала комплетну историју? Додик је западни играц, то нек вам буде јасно.

ОДГОВОРИТЕ