Hoće li RS biti cijena Dodika?!

„Dodik će iskoristiti svaku šansu da sebi opet pribavi politički kredibilitet na međunarodnom planu, pa i po cijenu postepenog i neprimetnog skretanja s kursa beskompromisnog borca za interese Republike Srpske", navodi se između ostalog u analizi njemačkog radija DW.  Podrobnije analize upućuju na zaključak da su promjene moguće, posebno u politici „pragmatičnog“ Milorada Dodika kojeg je međunarodna zajednica svojevremeno „na tenkovima dovela na vlast u RS“.

Republika Srpska 08.03.2019 | 22:45
Hoće li RS biti cijena Dodika?!
Milorad Dodik je u Briselu govorio o Bosni i Hercegovini kao lider s jasnom državničkom vizijom, nazivajući pritom sebe „pragmatičnim“ političarem. DW analizira šta je motiv njegove pragmatičnosti?

Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu najduže za godinu ne uspijem da vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banjaluku, pa neka sve propadne“, rekao je Milorad Dodik novinaru Agencije Sense i saradniku Al Džazire Zekerijahu Smajiću u Briselu. Dodik kaže da je to, „iako ne baš doslovno tako“, rekao i visokim zvaničnicima Evropske unije pozivajući ih da BiH ne postavljaju preteške uslove za kandidatski status.

Dodik je rekao i da teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, već njena nefunkcionalnost. Ponovio je da funkcioneri Srbije u njegovom prisustvu nikada nisu govorili o rasturanju BiH. „Mi smo realisti“, rekao je Dodik. Dodao je da u ovom času BiH vidi kao „karikaturu od države“ i da bi volio da je vidi kao „harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje“. Naglasio je da je BiH složena država, da nema izgleda da u skorijoj budućnosti postane građanska, a da „nikada neće biti unitarna“.

„Klasična dodikovska retorika“

Odgovarajući na pitanje da li se njegovi posljednji nastupi mogu smatrati „preobraženjem“ iz srpskog nacionaliste u reformistu od državnog, a ne samo entitetskog značaja, Dodik je odgovorio da je spreman da dâ sve od sebe kako bi građani ostali u BiH, kako bi se gradili autoputevi, gasovodi i drugi objekti. Pozvao je „zvanično Sarajevo“ da se odrekne politike „podaništva“, a tamošnje političare da počnu da se ponašaju „državnički“. „Ja sam transparentni pragmatičar koji na BiH gleda očima realiste i tako se i ponašam. Svi me baš u tome i ne razumeju dobro, ali to nije do mene“, rekao je Dodik.

U prvim reakcijama, kolumnista Dragan Bursać kaže da je to „klasična dodikovska retorika“. „Dodik tako govori da bi ostao u medijskoj žiži. Samo ga pratite, za par sedmica će ponovo da priča o otcjepljenju Republike Srpske. Kako takvom čovjeku bilo šta vjerovati? Strašno je i žalosno što je u Predsjedništvu i što kao predsjedavajući hoda po onim zemljama gdje ga još puštaju. Bilo bi dobro zabilježiti ove njegove izjave i uporediti ih s početkom kampanje za lokalne izbore 2020. godine“, kaže Bursać za DW.

„Prilika za političku transformaciju“

Podrobnije analize, međutim, upućuju na zaključak da su promjene moguće, posebno u politici „pragmatičnog“ Milorada Dodika kojeg je međunarodna zajednica svojevremeno „na tenkovima dovela na vlast u RS“. Govoreći o Dodikovim motivima i eventualnim pritiscima pod kojima bi on mogao da promijeni odnos prema sopstvenoj državi, bosanskohercegovački novinar Amir Sužanj podseća da je Milorad Dodik posljednjih nekoliko godina proveo u svojevrsnoj diplomatskoj izolaciji.

„Ne bi trebalo zaboraviti da su ga kao predsjednika RS primali samo visoki zvaničnici u Beogradu i Moskvi, i da su mu sva druga vrata bila zatvorena. To je na međunarodnom planu bila cijena njegove nacionalističke platforme, kojom je osvajao izbore u RS. Međutim, Dodik bi lako ponovo mogao da se transformiše u kooperativnog funkcionera.

Za to postoje dva razloga.

Ostanak na dosadašnjem kursu sukoba sa zapadnim političkim krugovima za njega bi, bez obzira na poziciju na domaćem planu, značilo odlazak u političku prošlost, jer takva vrsta međunarodne izolacije svakom političaru nosi neminovan kraj.

S druge strane, pragmatični evropski diplomatski krugovi svjesni su Dodikove prevrtljive političke uloge i pružiće mu priliku za političku transformaciju.

Njihova logika je jednostavna: ako se Dodik za kratko vreme od kooperativnog pulena međunarodnih krugova koji su ga na tenkovima i doveli na vlast, zbog pragmatičnih razloga i u dnevnopolitičke svrhe pretvorio u krutog ultranacionalistu, zašto se zbog političkog pragmatizma opet ne bi transformisao u kooperativnog lidera spremnog na kompromise? Tako bi evropski krugovi kupili svoju nekadašnju uzdanicu, izmičući je iz sfere ruskog uticaja“, kaže Sužanj za DW.

Cijena preobražaja

Naš sagovornik podsjeća da su Dodikovi politički ideali uvek bili podređeni njegovoj sklonosti ka političkim beneficijama, zbog čega ga na Zapadu tretiraju kao „potkupljivog politikanta“. Sužanj naglašava da je Dodik dolaskom u Sarajevo i stupanjem na funkciju u državnom Predsjedništvu „izašao iz političke provincije u kojoj je bio dugi niz godina kao visoki funkcioner RS“.

„Dodik će iskoristiti svaku šansu da sebi opet pribavi politički kredibilitet na međunarodnom planu, pa i po cijenu postepenog i neprimetnog skretanja s kursa beskompromisnog borca za interese RS.

Međutim, ako njegova očekivanja od evropskih krugova ne budu ispunjena, odnosno ako u briselskim zdanjima budu pokušali da taktiziraju s njegovim povratkom u krug ’kooperativnih političara’, nema nikakve sumnje da će Dodik ponovo prizivati ’izvorni’, ’autentični’ i ’funkcionalni’ Dejton, nastojeći da BiH vrati u kriznu zonu, vodeći je preko RS direktno u sferu ruskog uticaja u ovom dijelu Evrope. On je to spreman da učini čak i po cijenu nestabilnosti i konflikta usko vezanih za situaciju na Kosovu“, kaže Sužanj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u ponedeljak (4.3.) je evropskim zvaničnicima u Briselu uručio odgovore BiH na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije. Zvaničnici BiH, među kojima i Dodik, nadaju se kandidatskom statusu te zemlje za punopravno članstvo u Evropskoj uniji do kraja 2019. godine.

(DW)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Kogde

08.03.2019 22:09

Dodik se zamjerio malo vecim igracima. Ucijenio ih i slagao za pare. Ova prica o dodiku ce se zavrsiti tragicno za Republiku Srpsku i Srpski narod. On zivi svoj san a to je psihosomatski poremecaj i ludilo. On nije pragmatican, on je primjer loseg covjeka, seoskog propalice mentalitet. Raspikuce kojeg nista ne interesuje nego 5 minuta sopstvene slave i sopstvene bolesne guzice.

ODGOVORITE
Name

Matija

08.03.2019 23:13

Ne podrzavam politicare, ali gospodin Dodik je jedini ciju politiku bih podrzao.

Name

Muki

08.03.2019 23:40

Neko nam je ljubomoran sto Dodo cuva RS i izrasta u najveceg regionalnog lidera. Pa narod RS to odavno zna zato ga i voli

Name

Milan

09.03.2019 06:13

Samo budalama nije jasno da smo dobili veliko zlo,protuvu i hoštaplera koji bi nas sve prodao za 100 km

Name

re

09.03.2019 06:17

Bogdanic je mali Dodik, znaci laz, prevara, obmana, kradja, lopovluk i beskrupuloznost. E, vidimo kako je prosao Bogdanic, tako ce isto i Dodik, samo ce on (ako mogne) povuci za sobom i Srpsku u ambis - za sta je i doveden pucem prije 20 godina na vlast.

Name

Sve U3PM

09.03.2019 06:30

Koliko je trenutno tzv. medjunarodna zajednica (EU) rastocena i razjedinjena, govori i cinjenica da kao sagovornika (i u goste) prima covjeka koji jedan dan govori o rasturanju (cijepanju) BiH, a odmah drugi dan u jacanju i jedinstvu te iste BiH. Covjeka koji je izdao americke interese (a to se skup placa) i koga su ti isti dojucerasnji mentori stavili na crnu listu. Ocito je da se peko nas jadnim blalkanskih naroda grebu amerika, EU, Rusija i Kina i, pri tom odnosu snaga, kakve su nase sanse da prezivimo. NIKAKVE. Nakon majskih evropskih izbora za ovog Hana (pjanu) niko vise i nikad nece cuti, i bice “Jovo nanovo”. Dok mi SVI u medjuvremenu, zahvajujuci nasim PRODANIM politicarima, sve dublje tonemo u zivo blato. Opozicija ne postoji jer se nije (jos uvijek i za kratko) prodala Crnom DJavolu. Kad nekome sa strane budu interesantni, desice se i to.

Name

Izdajnik

09.03.2019 06:55

Izdajnik bio izdajnik ostao.Kakav on i njegovo srostvo.Prodao bi on RS za ukidanje sankcija danas da mu ponude.Dezerter,lopov,kriminalac...

Name

RE MUKI

09.03.2019 07:22

BLAGO TEBI MOJ SINE KAD NISTA NE ZNAS. VJEROVATNO SI MLAD I NE ZNAS STA JE DODIK BIO KAD SE STVARALA RS [ U RATU] PA POSLE RATA .. ISTI OVAKVI MANEVRI I TRANSFORMACIJE ,ULIZIVANJE STRANCIMA .. DOK NIJE DOSAO NA VLAST NA TENKU. JEST ,TAMAN GA JE ZAPAD DOVEO NA VLAST DA CUVA RS. SAMO BOLESNI I PRIGLUPI ,OGRANICENI LJUDI NE VIDE ,,DODIKOVE IGRE,,. SVE JE TO TRGOVINA ZA SOPSTVENE INTERESE ISTO KAO KAD JE IMAO MALI KAMIONCIC I RADIO NA ZAGREBACKOJ PIJACI. ON JE RODJENI TRGOVAC, SVERCER .. GDJE GOD DA SE NALAZI. SAMO STO JE TO VISE SVAKOM NORMALNOM PROVIDNO.

Name

Nece biti

09.03.2019 09:29

Nece biti.Nikom s vana nije stalo da je unisti.Dosta je lazi I kupljenja para od onih koji je brane od nicega.Dakle Republika Srpska treba da postane moderna politicka I ekonomska gradjevina a ne rob ratnih profitera I politickog sljama.Takva smeta I nama samima.Sasvim jasno.

Name

Re kogde

09.03.2019 10:13

Rudonja kad namiriše novčanicu prodade najrođenijeg a kamoli RS.

Name

RE MATIJA

10.03.2019 07:06

Moj ti matija, očigledno je da si jedan sa državnih jasli. Grickaš i preživaš narodnu muku i, usput, podržavaš i glasaš za očiglednog mrzitelja i rušitelja svega što je narodno i državno. U korist vlastitog bogaćenja. Kad progledaš, ako ikada progledaš biće kasno. I za tebe i za tvoju bližu i dalju porodicu. Probudi se, nešto se dešava, i tvoja se sudbina rješava

Name

Baja veliki

10.03.2019 12:28

Pa i do sada sam mijenjao perje po potrebi moze mi se dok god su biracke mase opsjednute mojim sarmom i cirkusom

Name

Istok

11.03.2019 10:41

I stvarno , jeu li sve pare Milorada Dodika na zapadnim racunima. Uuuuuu.

Name

Brko

08.03.2019 22:12

Milorad Dodik ce dati i oca i mater,i guzicu samo da ostane na vlasti,a Republiku je vec dao MMF-u

ODGOVORITE
Name

RE Brko

09.03.2019 09:32

E moj Brko lupaš preaznu slamu, pa izbori su bili prije pola godine, Baja vas je sve pomeo sa političke scene, a i u koliko dođe do toga da se on nešto "loše" učini po RS, onda je tu narod koji ga je birao, i nikada to nemojte zaboraviti, Sačekajte slijedeće izbore pa naprijed u osvajanje vlasti.

Name

Lazov

08.03.2019 22:26

Lazpov

ODGOVORITE
Name

moja domovina njemacka

09.03.2019 13:20

Tom seljaku su ovde blokirali sve racune, a sad se ceka objava koliko opljackanog novca je ostavio u njem. bankama. Sve je opljackano stavio u zapadne banke jer ne vjeruje putinovim bankama. Pljackao, ubijao za pare, a sad opet goljo kao i jeste. Bravo za Ameriku!

Name

ovaj

08.03.2019 22:50

Čovjek zna da ima deset bozji zapovjedi ,ali on nebi bio on da nema i jedne njegove jedaneste ,radi sve ne zakonito ali ne dozvoli da budes uhvacen .

ODGOVORITE
Name

nije bitno ko sam

08.03.2019 22:53

Mile je dao sve od sebe da nas istjera a njegova Gorica uzima pare na farmaciji pa i dalje ljudi glasajte za njega za snsd

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.03.2019 23:07

Nastavak Dodikove kameleonske politike. Jedno se nikad nije promjenilo, a to je njegova "nevjerovatna" moc transformacije, da se brzo transformise, u skladu sa funkcijom koju obnasa.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

08.03.2019 23:11

MD se od Jugoslovena i ateiste preobrazio u Srbina i pravoslavca,od DAŠKA VJETRA NA BALKANU je postao rusofil,od predaje Brčkog postao je zagovornik samostalnosti Srpske.... Ko zna gdje mu je kraj,ne bih se iznenadio ako zbog vlasti ponovo postane BH unitarista u tome će mu sigurno pomoći Dragan Čavić i Obren Petrović sa svojim grupama.

ODGOVORITE
Name

Pd

09.03.2019 14:46

pravi kameleon

Name

Re

09.03.2019 04:03

Zivio mile

ODGOVORITE
Name

...

09.03.2019 07:24

E MOJ NARODE! KRČMI NAS OVAJ MILE KO LJEVČANSKE PAPRIKE, A VI GLASAJTE I DALJE ZA NJEGA

Name

Milan

09.03.2019 04:23

Mile najjaci politicar na Balkanu, za njega su Han i ekipa oko njega mala maca. Zivio kralju nas.

ODGOVORITE
Name

Е

09.03.2019 05:32

И опет ће вас све жедне превести преко воде. Таман кад се ви сјетите шта то Додик ради он већ два корака стигао испред тога.

ODGOVORITE
Name

borac

09.03.2019 05:37

Narod je marva pa zato je doveden tu gdje jeste.

ODGOVORITE
Name

borac

09.03.2019 05:43

Umjesto Dodikovi prazni narodu su ubacili neke ruske vukove koji ce da vrate kosovo a slikaju i ogromne rakete kojima se nazalost mnogi srbi raduju.Jadan smo mi narod.

ODGOVORITE
Name

Laki

09.03.2019 06:14

On mijenja mišljenje svaki dan jer smatra da vlada sa idiotima

ODGOVORITE
Name

RE

11.03.2019 08:33

ne smatra, nego zna!

Name

Milisav

09.03.2019 06:30

Sa takvom hipotekom ko jeon,ko ga je i zašto doveo,ko mu je napravio stranku i sve ostalo pokazaće da je on tragična figura.Samo ne treba klovn da u propast uvlači i narod i republiku

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

09.03.2019 07:30

Hoce,ITEKAKO HOCE.On je i doveden 2006 godine,da bude vladar po principu Mila Djukanovica.Premijer,predsjednik RS,Clan Predsjednistva,pa ce na kraju biti opet premijer.Po dva mandata,izracunajte koliko je to godina.Na internetu,tacnije na YouTube sajtu,postoji jedan stari snimak sa FTVa,gostovanje Milorada Dodika u emisiji 60 minuta.Tada,Mile je bio opozicionar,prohrvatski orijentisan OTVORENO.Tih godina on je bio drzao u Laktasima KRASovo predstavnistvo za komplet BiH.Zagovornik hrvatskih interesa otvoreno.On i neki Dragutin Ilic,tako nekako.U tom intervjuu,Mile otvoreno prica kako se prvo on treba vratiti na vlast,2006 godine.Pa onda,raznim politickim kombinatorikama,ON LICNO ce natjerat Srbe da se "odreknu Karadziceve politike",da napuste koncept REPUBLIKE SRPSKE. Ni manje ni vise to je rekao.A sada se lukavo predstavlja kao nacionalista.A u stvari OTVORENO RADI na losoj ekonomskoj politici kojom ce ISTJERAT minimum pola od ukupnog broja Srba.Na kraju ce potpisat da Bih bude uredjena u pet kantona.On bi vladao banjaluckim.A istocni dio RSa utopio bi se u mostarski sarsjevski i tuzlanski!!!

ODGOVORITE
Name

re

09.03.2019 11:52

Istocni dio je pustos bez ljudi. Tamo ne zivi vise od 60 -tak hiljada stanovnika, uglavnom starih. Tako da je to vec propalo

Name

Istočno Sarajevo

09.03.2019 08:43

Država koju vode podobni a ne pametni mora propasti.Tako će na kraju biti i sa Republikom Srpskom.Koju će cijenu platiti Srpski narod, mnogi će od nas vidjeti i osjetiti na svojoj koži.

ODGOVORITE
Name

RE

11.03.2019 08:34

To je sustina, ali dzaba kad narod ne vidi! Pozdrav!

Name

007 Бонд

09.03.2019 09:19

Немци Србима праве штету још од 1914. Значи, или нападају војно, или подржавају усташе и остале штеточине (сад Албанце), или спинују, или уместо ратних одштета направе уговор о примању и бесплатном школовању Срба, па српске земље због њим имају додатну штету... а узимају и најшколованије докторе... И није ни чудо што су комуњаре 1945 из Војводине протерале 300 000 подунавских Шваба, јер и овде су од свих највише правили штету, и само су вешали Србе по бандерама... Тако да: што даље од Шваба и њихових малициозних деловања! ...П.С. Додик је пролазан, и под санкцијама је, и преживљава само због Србије. И види ли Србија да стварно штети Републици Српској- и Србија ће да му уведе санкције, и готов је.

ODGOVORITE
Name

Reuf

09.03.2019 11:26

Pitanje za 007 BONDA: Ako treba izbjegavati te "švabe"...zašto onda većina iz BiH, i iz Federacije a i iz RS-a, bježi da radi u tu istu "Švabiju"???

Name

re

09.03.2019 19:13

Bonde, niko te ne shvata ozbiljno.

Name

Marko

09.03.2019 15:43

Mile ronhil lazni srbin lazni patriota sve u sluzbi pljackanja . Kad se referendum Mile Pravi Bosanac.

ODGOVORITE
Name

Bošnjo

09.03.2019 23:54

Oooo ovce bajine, kakav vam je san? Vi dok spavate ovaj će vam i gaće sa guzice prodati hahaha Kupuje vas za 5 banki, ko rumunjske kurave (da prostite na izrazu) a vi mu klicete “””HOĆEMO JOŠ”” Ukopati će vas ko što vas u zadnjih 1000 godina niko ukopao nije :)

ODGOVORITE
Name

O

10.03.2019 09:31

Njegov plan je da nestane RS i da on bude prvi a i poslednji Srbin predsjednik BiH

Name

Novo

10.03.2019 10:11

Nagadaju o mogucnosti da se Dodik povrati u kako kazu kooperativnog politicara.Uzto izvaljuju nebulozu da on nece kompromise.To je dosta bezobrazna tvrdnja.Zna se ko u Bosni nece kompromise.Nece Svabo nista lose da kaze protiv svoga pulena. On mozda moze i postati nesto kooperativni,ali on nikada nece nista stetno uraditi protiv RS. I poruka Evropljanima,Narocito Svabama,u Bosni se nikada nece stvoriti mala Jugoslavija.Dzabe se nadate.Mozete kolumnistu D.Bursaca forsirati koliko hocete,nije on nama nikakav svetionik.

ODGOVORITE
Name

Yugo

11.03.2019 08:39

Ljudi moji ovaj se čovjek 100% drogira!On bi prodo oca i majku samo da ostane na vlasti a kamoli ovce koje glasaju za njega.

ODGOVORITE
Name

Ovce

11.03.2019 12:31

Jesu li Srbi i Bosnjaci svjesni da im je zapdna Evropa lazirala kompletnu istoriju? Dodik je zapadni igrac, to nek vam bude jasno.

ODGOVORITE