ЕЛ: Ларкинов "терор" у Ефесовом тријумфу над Барсом!

У 25. колу Евролиге, кошаркаши Анадолу Ефеса су на свом паркету савладали Барселону резултатом 92:70 и тако их за сада "прескочили" на табели регуларног дела.  Ларкин као у трансу, Ефес умирио Барсу! Некадашњи НБА плејмејкер убацио је Пешићевом тиму 37 поена, уз само три промашена шута.  Брутални Ларкин у партији каријере згромио Барселону! Заједно с Моерманом очитао лекцију каталонском великану.

Кошарка 08.03.2019 | 20:50
ЕЛ: Ларкинов "терор" у Ефесовом тријумфу над Барсом!
Утакмица је почела поенима српског плејмејкера Василија Мицића, а одлепили су се средином прве четвртине након две тројке Шејна Ларкина, који је уједно постигао и последње поене у четвртини за 24:12.

У другој четвртини су се већ мало консолидовали и успели да онемогуће Ефесу да се додатно одлепи. Адам Ханга је имао добру ролу у овој временској секвенци, а истакао се и француски кошаркаш, Серафан.

Трећа деоница као да се није ни играла пошто је завршена резултатом 22:22, а у последњих 10 минута видели смо праву доминацију домаће екипе. Изабраници Ергина Атамана су убацили 28 поена у том делу меча, а дозволили играчима Светислава Пешића свега 17.

Горе поменути Шејн Ларкин одиграо је најбољу партију у протеклих неколико година, пошто је убацио чак 37 поена уз 12/15 из игре, 5 скокова и 2 асистенције. Просто је терорисао одбрану Барселоне. Моерман је наставио са добрим играма, пошто је рекет Барселоне "упропастио" са 22 поена и 11 скокова. Двоцифрени су били још Василије Мицић са 14 и Крунослав Симон са 10 поена.

У редовима поражених, Адам Ханга је имао 14 поена, 4 скока и 4 асистенције, док је Анте Томић имао поен мање уз 7 скокова.

Серија Барселоне од четири узастопне евролигашке победе, окончана је у петак увече у Истанбулу.

Предвођен незаустављивим Шејном Ларкином, који је одмах по уласку у игру погодио две тројке и најавио феноменалну партију, Ефес је савладао Каталонце резултатом 92:70 (24:12, 18:19, 22:22, 28:17).

Тиме су се изабраници Ергина Атамана примакли четвртом месту пред Топ 8 фазу, а то значи и предности домаћег терена у серији која ће се играти до три победе. Вероватно баш против Барселоне!

Ефес пет кола пре краја има победу више и уз то је бољи у међусобним сусретима, пошто је први меч завршен тријумфом екипе Светислава Пешића од 80:65.

Највеће заслуге за жељени резултат имао је Ларкин са 37 поена, што је најбољи индивидуални кошгетерски учинак у мечу лигашког дела још откако је Марк Салијерс новембра 2007. године убацио 40 поена, као члан француског Роана.

Некадашњи плејмејкер Даласа, Њујорка, Бруклина, Бостона и Басконије имао је готово савршено шутерско вече, пошто је гађао 6/7 за два, сјајних 6/8 за три поена и 7/7 са линије за слободна бацања.

Крилни центар Адриен Моерман пратио га је са "дабл-дабл" учинком од 22 поена и 11 скокова, док је Василије Мицић постигао 14 поена и имао једнак број асистенција и изгубљених лопти - по четири.

У пораженом саставу су се издвојили Адам Ханга са 14 (4ск, 4ас) и Анте Томић са 13 (7ск, 3ас) поена.

Имала је Барселона ове сезоне великих победа. Само је у последњих меседц дана наређала рецке против Реала – два пута –, Басконије, Валенсије, Жалгириса... Није грешка констатовати и да Барселона под командом Светислава Пешића игра најбољу кошарку у последњих неколико година, али освајач Купа краља памтиће годинама вечерашње гостовање у Истанбулу. Не толико због резултата, јер је Ефес славио са убедљивих, али не ванвременских 92:70 и добио директну битку за четврто место, колико због игре човека који је почетком године практично био на листи за одстрел!

Европска кошарка је вечерас видела Шејна Ларкина у најбољем издању каријере! Некадашњи шутер Бостона и Басконије брутално је згромио Барселону и одиграо меч готово перфектно! За 28 минута имао је вртоглавих 37 поена уз 12/15 из игре, односно 6/8 за три! Тако је поставио овосезонски рекорд у тој категорији и претекао Алексеја Шведа који је још средином октобра имао 34 поена. На то је дописао пет скокова, две асистенције и једну украдену лопту, за укупни индекс корисности 43! Ипак, то није најбољи учинак гледајући ову такмичарску годину, пошто је за један индексни поен бољи био Џони О'Брајант у тесној победи Макабија над Олимпијом крајем 2018.

Светла позорнице су вечерас ипак уперена на фантастичног Ларкина! Постао је највећа ноћна мора Барселоне, која није имала апсолутно никакво дефанзивно решење. Цела одбрана гостију је одиграла јако лоше, испод сваког просека, а Ларкин је то само искористио да испогађа сијасет шутева и одигра једну од најупечатљивијих партија лигашког дела сезоне откако се игра по новом систему!

Све што је Ларкин желео, то је и урадио без већих проблема. Погађао са свих позиција, вртео своје чуваре како је желео и направио им озбиљан хаос... Велику подршку Ларкин је имао од одлично расположеногАдријена Моермана! Прошлосезонски играч Барселоне затрпао је бивши клуб са 22 поена (3/5 за два, 4/8 за три), на шта је убележио још 11 скокова и по две асистенције и украдене лопте, за индекс 30! Како је утакмица одмицала постајало је јасно да га не занима то што су на супротној страни паркета његови бивши саиграчи, што се видело у свакој прослави завршене акције.

Василије Мицић је одиграо солидан меч са 14 поена, мада га шут за три поена није служио (1/8). Имао је и четири асистенције и два скока. Добар је био и Крунослав Симон са 10 поена и по четири ухваћене и подељене лопте.

Барселона је почетком четврте деонице покушала да сустигне ривала који је практично цео меч контролисао дешавања на паркету, али никакав преокрет није дозволио Шејн Ларкин! Експлоатисао је Барсину одбрану како је желео и тако погазио сваку наду гостију да могу да направе нешто више. Тако је разлика са „танке“ двоцифрене отишла на убедљиву разлику. Најефикаснији је био Адам Ханга са 14 поена и по четири скока и асистенције, док је Анте Томић имао 13 поена и седам ухваћених лопти.

Не бисмо ни да претпоставимо шта чека кошаркаше Барселоне када се врате кући... 

РАСПОРЕД ДО КРАЈА

Ефес: Макаби (г), ЦСКА (к), Будућност (г), Басконија (г), Армани (к).

Барселона: Фенербахче (г), Гран Канарија (к), Бајерн (г), Будућност (к), Химки (к).

РЕЗУЛТАТИ 25. КОЛА:

ЦСКА - Армани 101:95
/Хантер 19, 7ск, 4ас, Хигинс 18, 4ас - Мицов 16, 3ск, 3ас, Недовић 16, 3ас/

Ефес - Барселона 92:70

Будућност - Олимпијакос 76:89
/Џексон 13, 7ск, 3ас, Баровић 13, 6ск - Принтезис 19, Милутинов 15, 12ск, 2ас, 1блк/

Басконија - Химки 20.30

одиграно у четвртак:

Дарушафака - Панатинаикос 67:91
Жалгирис - Гран Канарија 98:64
Бајерн - Макаби 70:77
Реал - Фенербахче 101:86

ТАБЕЛА: Фенербахче 21-4, ЦСКА 20-5, Реал 19-6, Ефес 16-9, Барселона 15-10, Армани 13-12, Олимпијакос 13-12, Басконија 12-12, Макаби 12-13, Панатинаикос 12-13, Бајерн 12-13, Жалгирис 10-15, Химки 9-15, Будућност 6-19, Гран Канарија 6-19, Дарушафака 3-22.

ПАРОВИ 26. КОЛА: Химки - Реал, Жалгирис - Бајерн, Макаби - Ефес, Армани - Олимпијакос, Гран Канарија - Дарушафака (14. март), ЦСКА - Панатинаикос, Фенербахче - Барселона, Басконија - Будућност (15. март).

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар