EL: Larkinov "teror" u Efesovom trijumfu nad Barsom!

U 25. kolu Evrolige, košarkaši Anadolu Efesa su na svom parketu savladali Barselonu rezultatom 92:70 i tako ih za sada "preskočili" na tabeli regularnog dela.  Larkin kao u transu, Efes umirio Barsu! Nekadašnji NBA plejmejker ubacio je Pešićevom timu 37 poena, uz samo tri promašena šuta.  Brutalni Larkin u partiji karijere zgromio Barselonu! Zajedno s Moermanom očitao lekciju katalonskom velikanu.

Košarka 08.03.2019 | 20:50
EL: Larkinov "teror" u Efesovom trijumfu nad Barsom!
Utakmica je počela poenima srpskog plejmejkera Vasilija Micića, a odlepili su se sredinom prve četvrtine nakon dve trojke Šejna Larkina, koji je ujedno postigao i poslednje poene u četvrtini za 24:12.

U drugoj četvrtini su se već malo konsolidovali i uspeli da onemoguće Efesu da se dodatno odlepi. Adam Hanga je imao dobru rolu u ovoj vremenskoj sekvenci, a istakao se i francuski košarkaš, Serafan.

Treća deonica kao da se nije ni igrala pošto je završena rezultatom 22:22, a u poslednjih 10 minuta videli smo pravu dominaciju domaće ekipe. Izabranici Ergina Atamana su ubacili 28 poena u tom delu meča, a dozvolili igračima Svetislava Pešića svega 17.

Gore pomenuti Šejn Larkin odigrao je najbolju partiju u proteklih nekoliko godina, pošto je ubacio čak 37 poena uz 12/15 iz igre, 5 skokova i 2 asistencije. Prosto je terorisao odbranu Barselone. Moerman je nastavio sa dobrim igrama, pošto je reket Barselone "upropastio" sa 22 poena i 11 skokova. Dvocifreni su bili još Vasilije Micić sa 14 i Krunoslav Simon sa 10 poena.

U redovima poraženih, Adam Hanga je imao 14 poena, 4 skoka i 4 asistencije, dok je Ante Tomić imao poen manje uz 7 skokova.

Serija Barselone od četiri uzastopne evroligaške pobede, okončana je u petak uveče u Istanbulu.

Predvođen nezaustavljivim Šejnom Larkinom, koji je odmah po ulasku u igru pogodio dve trojke i najavio fenomenalnu partiju, Efes je savladao Katalonce rezultatom 92:70 (24:12, 18:19, 22:22, 28:17).

Time su se izabranici Ergina Atamana primakli četvrtom mestu pred Top 8 fazu, a to znači i prednosti domaćeg terena u seriji koja će se igrati do tri pobede. Verovatno baš protiv Barselone!

Efes pet kola pre kraja ima pobedu više i uz to je bolji u međusobnim susretima, pošto je prvi meč završen trijumfom ekipe Svetislava Pešića od 80:65.

Najveće zasluge za željeni rezultat imao je Larkin sa 37 poena, što je najbolji individualni košgeterski učinak u meču ligaškog dela još otkako je Mark Salijers novembra 2007. godine ubacio 40 poena, kao član francuskog Roana.

Nekadašnji plejmejker Dalasa, Njujorka, Bruklina, Bostona i Baskonije imao je gotovo savršeno šutersko veče, pošto je gađao 6/7 za dva, sjajnih 6/8 za tri poena i 7/7 sa linije za slobodna bacanja.

Krilni centar Adrien Moerman pratio ga je sa "dabl-dabl" učinkom od 22 poena i 11 skokova, dok je Vasilije Micić postigao 14 poena i imao jednak broj asistencija i izgubljenih lopti - po četiri.

U poraženom sastavu su se izdvojili Adam Hanga sa 14 (4sk, 4as) i Ante Tomić sa 13 (7sk, 3as) poena.

Imala je Barselona ove sezone velikih pobeda. Samo je u poslednjih mesedc dana naređala recke protiv Reala – dva puta –, Baskonije, Valensije, Žalgirisa... Nije greška konstatovati i da Barselona pod komandom Svetislava Pešića igra najbolju košarku u poslednjih nekoliko godina, ali osvajač Kupa kralja pamtiće godinama večerašnje gostovanje u Istanbulu. Ne toliko zbog rezultata, jer je Efes slavio sa ubedljivih, ali ne vanvremenskih 92:70 i dobio direktnu bitku za četvrto mesto, koliko zbog igre čoveka koji je početkom godine praktično bio na listi za odstrel!

Evropska košarka je večeras videla Šejna Larkina u najboljem izdanju karijere! Nekadašnji šuter Bostona i Baskonije brutalno je zgromio Barselonu i odigrao meč gotovo perfektno! Za 28 minuta imao je vrtoglavih 37 poena uz 12/15 iz igre, odnosno 6/8 za tri! Tako je postavio ovosezonski rekord u toj kategoriji i pretekao Alekseja Šveda koji je još sredinom oktobra imao 34 poena. Na to je dopisao pet skokova, dve asistencije i jednu ukradenu loptu, za ukupni indeks korisnosti 43! Ipak, to nije najbolji učinak gledajući ovu takmičarsku godinu, pošto je za jedan indeksni poen bolji bio Džoni O'Brajant u tesnoj pobedi Makabija nad Olimpijom krajem 2018.

Svetla pozornice su večeras ipak uperena na fantastičnog Larkina! Postao je najveća noćna mora Barselone, koja nije imala apsolutno nikakvo defanzivno rešenje. Cela odbrana gostiju je odigrala jako loše, ispod svakog proseka, a Larkin je to samo iskoristio da ispogađa sijaset šuteva i odigra jednu od najupečatljivijih partija ligaškog dela sezone otkako se igra po novom sistemu!

Sve što je Larkin želeo, to je i uradio bez većih problema. Pogađao sa svih pozicija, vrteo svoje čuvare kako je želeo i napravio im ozbiljan haos... Veliku podršku Larkin je imao od odlično raspoloženogAdrijena Moermana! Prošlosezonski igrač Barselone zatrpao je bivši klub sa 22 poena (3/5 za dva, 4/8 za tri), na šta je ubeležio još 11 skokova i po dve asistencije i ukradene lopte, za indeks 30! Kako je utakmica odmicala postajalo je jasno da ga ne zanima to što su na suprotnoj strani parketa njegovi bivši saigrači, što se videlo u svakoj proslavi završene akcije.

Vasilije Micić je odigrao solidan meč sa 14 poena, mada ga šut za tri poena nije služio (1/8). Imao je i četiri asistencije i dva skoka. Dobar je bio i Krunoslav Simon sa 10 poena i po četiri uhvaćene i podeljene lopte.

Barselona je početkom četvrte deonice pokušala da sustigne rivala koji je praktično ceo meč kontrolisao dešavanja na parketu, ali nikakav preokret nije dozvolio Šejn Larkin! Eksploatisao je Barsinu odbranu kako je želeo i tako pogazio svaku nadu gostiju da mogu da naprave nešto više. Tako je razlika sa „tanke“ dvocifrene otišla na ubedljivu razliku. Najefikasniji je bio Adam Hanga sa 14 poena i po četiri skoka i asistencije, dok je Ante Tomić imao 13 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Ne bismo ni da pretpostavimo šta čeka košarkaše Barselone kada se vrate kući... 

RASPORED DO KRAJA

Efes: Makabi (g), CSKA (k), Budućnost (g), Baskonija (g), Armani (k).

Barselona: Fenerbahče (g), Gran Kanarija (k), Bajern (g), Budućnost (k), Himki (k).

REZULTATI 25. KOLA:

CSKA - Armani 101:95
/Hanter 19, 7sk, 4as, Higins 18, 4as - Micov 16, 3sk, 3as, Nedović 16, 3as/

Efes - Barselona 92:70

Budućnost - Olimpijakos 76:89
/Džekson 13, 7sk, 3as, Barović 13, 6sk - Printezis 19, Milutinov 15, 12sk, 2as, 1blk/

Baskonija - Himki 20.30

odigrano u četvrtak:

Darušafaka - Panatinaikos 67:91
Žalgiris - Gran Kanarija 98:64
Bajern - Makabi 70:77
Real - Fenerbahče 101:86

TABELA: Fenerbahče 21-4, CSKA 20-5, Real 19-6, Efes 16-9, Barselona 15-10, Armani 13-12, Olimpijakos 13-12, Baskonija 12-12, Makabi 12-13, Panatinaikos 12-13, Bajern 12-13, Žalgiris 10-15, Himki 9-15, Budućnost 6-19, Gran Kanarija 6-19, Darušafaka 3-22.

PAROVI 26. KOLA: Himki - Real, Žalgiris - Bajern, Makabi - Efes, Armani - Olimpijakos, Gran Kanarija - Darušafaka (14. mart), CSKA - Panatinaikos, Fenerbahče - Barselona, Baskonija - Budućnost (15. mart).

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar