Влада Италије у кризи?

У италијанској владајућој коалицији заоштрава се спор око изградње брзе железничке пруге измедју Италије и Француске кроз Алпе, што би могло да угрози опстанак владе.

Свијет 08.03.2019 | 11:38
Влада Италије у кризи?
Док заменик премијера Италије Матео Салвини каже да његова Лига никад неће гласати у парламенту за блокаду изградње овог тунела, томе се снажно противи његов коалициони партнер Покрет пет звездица Луиђи ди Мајо.

- Никад нећемо гласати у парламенту да то зауставимо. Већина Италијана то подржава - рекао је Салвини за Радио 102.5, преноси Ројтерс.
 
С друге стране, Луиђи ди Мајо, лидер Покрета Пет звездица, тврди да би боље било да се новац употреби за поправку путева и мостова и оптужује Салвинија да хоће да обори владу.

Сам Салвини је рекао да је задовољан успесима коалиције, али да се влада сада суочава са избором.

Коалициони споразум две странке предвидја ревизију пројекта о изградњи тунела, али не и његово блокирање, додао је Салвини.

Такозвани ТАВ пројекат заједнички је подухват Италије и Француске и требало би да повеже градове Торино и Лион тунелом у дужини од 58 километара кроз Алпе на којем су радови већ почели.

ЕУ је обећала да ће финансирати до 40 одсто трошкова, Италија до 35, а Француска до 25 процената.

Италија се са Француском у децембру договорила о замрзавању нових уговора о тунелу док стручна комисија не доврши анализу о трошковима.

Из Европске уније упозоравају да би пројекат могао да изгуби и до 300 милиона евра средстава из ЕУ фондова ако се до краја марта не распишу тендери.

Италијански премијер Дјузепе Конте најавио је да ће влада данас донети одлуку и поручио да се коалиција неће распасти због питања изградње тунела.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар