Заплијењено око 100 кг злата

У склопу акције Златни Карат заплијењено је више од 100 килограма злата, сребра и накита, у вриједности већој од 3,5 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 08.03.2019 | 11:28
Заплијењено око 100 кг злата
Након испитивања осумњичених тужилац Тужилаштва БиХ предложио је да се за тројицу осумњичених одреди притвор.

За једног осумњиченог биће предложена мјера забране, која укључује забрану састајања са осумњиченима и свједоцима у предмету. 

Притвор ће бити затражен због опасности од бјекства и опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, те утицати на свједоке или саучеснике, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Особе које су под истрагом осумњичене су за кријумчарење великих количина златног и сребрног накита, утају царинских и порезних даџбина, те дистрибуцију накита на илегалном тржишту, изван законски прописаних и утврђен них процедура.

Акцију "Златни карат" спровело је више полицијских агенција и пореских институција у два дана на 60 локација широм БиХ.

У акцији је заплијењено и привремено одузето 2.000 комада различитог накита у вриједности већој од 3,5 милиона КМ, 60 килограма злата, 45 килограма сребра, те 60.000 КМ и 40.000 евра, као и шест пиштоља и више печата за обиљежавање накита.

Шверцовано злато, како сазнаје Аваз, углавном је увезено из Србије и Турске. Ради се о стотинама килограма злата у посљедњих десетак година које није прошло царину. Ова акција припремана је шест мјесеци и вођена је у строгој тајности.

Претреси стамбених и пословних објеката које користе осумњичене особе, настављени су и јуче на 56 локација, од Сарајева, Тузле, Грачанице, Живиница, Тешња, Маглаја, Цазина, Бихаћа, Коњица и Кладња.

Епицентар акције је у Сарајеву и Брчком, гдје су се претреси, такође, наставили, а бројне особе су ухапшене.

У Сарајеву су у току јучерашњег дана многе златаре биле затворене управо због упада СИПА и припадника УИО. 

Власници златара јуче нису жељели коментисали ове претресе. Многи нису ни дошли на посао нити су откључали радње. Поручено нам је да је истрага и даље у току и да ништа не могу говорити.

Незванично, поједини власници златара прексиноћ скинули пломбе са запечаћених објеката и изазвали инцидент на Башчаршији. Ове особе покушале су покупити злато из сефова прије бројања и вагања, али су у томе спријечене.

– Било је и повлачења оружја на службенике Управе за индиректно опорезивање. То су урадиле особе које нашим службеницима нису дале да раде свој посао. Све је пријављено Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево. И СИПА и Тужилаштво БиХ обавијештени су о нападу – тврди извор Аваза.

У Коњицу пао полицајац

Према неслужбеним информацијама, на подручју општине Коњиц СИПА је ухапсила једног службеника Полицијске управе Коњиц. Незванично, ријеч је о особи Е. Г. Уз подршку МУП Херцеговачко-неретванског кантона, СИПА је претресла и његову имовину.

Проблем се годинама гура под тепих

Ово је проблем који се годинама гура под тепих, а кривицу сносе и тржишне инспекције, које су затварале очи пред неправилностима. Морало се стати украј шверцу златом, који је годинама цвјетао, а држава је све нијемо посматрала – тврди наш саговорник из Управе за индиректно опорезивање БиХ. 

Из Тужилаштва БиХ захваљују Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, Управи за индиректно опорезивање БиХ и свим полицијским агенцијама и пореским управама које су учествовале у овој акцији. . 

 
Извор: Српскаинфо

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БОБА

08.03.2019 10:42

МИЛИОН КГ ЈЕ МАЛО ШТА ЉУДИ РАДЕ И ШТА ИМАЈУ.У СПРЕЗИ СА ЦАРИНОМ .ТО ЈЕ ОНО СНАШАО СЕ АЛИ НЕ РАДОМ НЕГО ШВЕРЦОМ.РАСТУРАЧИ СУ ЗАДЊИ АЛИ ОД КОГА ТО КРЕЋЕ ТО ЈЕ БИТНО.СВИ ОНИ ИМАЈУ СВОЈЕ ГАЗДЕ ТО ЈЕ ПАУКОВА МРЕЖА ОДНОСНО СВЕ ЈЕ УМРЕЖАНО ДВАДЕСЕТ ГОДИНА.СРЕТНО КО ПРЕЖИВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трпи

08.03.2019 13:13

Све је то тацно,сав сверц и криминал у дрзави потице због корумпираности и организованог криминала у УИО.Да је само злато у питању било би добро јер сваки сегмент око увоза и криминала је повезан са упосленицима из УИО и то не само царински радници него и инспектори из ПДВ-а који су постали пуно скупљи од цариника.У УИО је данас таква ситуација као да се у уводи неки ред а криминал и корупција цвијета сваки дан.Дана мозете увести прwко границе и царинити у унутрасњим царинским испоставама ста год хоцете а да се уопсте не гледа која је роба и која је вриједност јер је цариницима само вазно колико су они добри,а ста се увози то је најмање вазно.Зато да није СИПЕ поред главни људи у УИО овакво несто се ника не би десило посто је то организовано криминална институција у свим сегментима пословања.

Name

Ре Боба

08.03.2019 14:52

А мајко Божија хоћете ли икад бити задовољни. Само нешто мудрујете, паметујете што нико од вас није нигдје писсо, рекао, пријавио да се шверцују огромне количине злата и ко то ради. Сад кад се нешто уради онда сви паметни и знају шта треба даље радити. Мислите ли ви да је ово онако ад хок акција и да није испланирано све да се похватају и шверцери и купци и продавци. Сад ће кренути ту има своје прсте Дидик, Човић, Бакир... Душебрижници и накнадни паметњаковићи одј..ите више, пустите људе нек раде и прихватите једном да нису сви лопови да је већина полицајаца поштена и зна шта ради.

Name

Златник

08.03.2019 11:37

Знаци миле је трзи за 100кг злата. Дивота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо78

09.03.2019 15:15

Зашто се не претресају фирме у и око Бања Луке,које перу огромне количине новца,пале соколац фирме зашто оне нису предмет истраге,људима су одузели накит из радњи за које имају поријекло на царсији,знаци легално посједују сви це бити тужени за незаконито одузимање а зна се ко је и у сипи некредибилни свједок по чијим службеним забиљешкама је и покренута акција а зна се и ко је тужитељица особа без искуства на кривичном одјелу сто је и видљиво

ОДГОВОРИТЕ