Званично: Хрвати имају два представника у ЛШ!

И још три у ЛЕ!

Фудбал 09.03.2019 | 08:15
Званично: Хрвати имају два представника у ЛШ!
Дупла радост са комшије. Динамо из Загреба не игра само за себе, већ за целу Хрватску. Победом над Бенфиком, у првом сусрету осмине финала Лиге Европе, Модри су знатно поправили позицију своје државе на УЕФА ранг листи, па ће квалификације за сезону 2020/2021 званични вицепрвак света дочекати са два места у квалификацијама а Лигу шампиона!

Све је последица сјајне европске сезоне Динама, чак шест победа, два ремија и само један једини пораз у Лиги Европе, а кад се на тај учинак додају и успеси минулих година, па подвизи које су правили Ријека, повремено Хајдук и Осијек, докази се до 15. места на ранг листи држава УЕФА. Хврати ће сезону завшити испред Швајцараца и Данаца – више немају представника на континенталној сцени – и добиће привилегије у циклусу квалификација 2020/2021.

Првак Хрватске ће почети квалификације за Лигу шампиона од другог кола у делу жреба намењеног државним првацима, другопласирани из претходног првенства такође креће од другог кола, али у такозваној стази пратилаца, која се никако не може сударити са овом првом. Посебно је значајно да ће прескочити прелиминарну елиминациону фазу, што значи аутоматски две недеље више паузе током лета, мирније припреме и безбрижно ривала у другој рунди.

Ово није први пут да Хрватска има два клуба у квалификацијама за Лигу шампиона. Исти случај десио се 1999, кад је Партизан зауставио Ријеку, али је Динамо ушао у групу.

Осим два представника у квалификацијама за Лигу шампиона, Хрватска ће имати и три представника у квалификацијама за Лигу Европе. Освајач Купа – односно трећепласирани из првенства ако Куп освоји првак или вицепрвак - одлази директно у треће коло квалификација за Лигу Еворпе, а коло раније крећу два преостала клуба која то право стекну на оносву позиције на табели. Све то значи да ће од десет учесника лиге чак половина (пет клубова) изборити место на међународној сцени.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар