Zvanično: Hrvati imaju dva predstavnika u LŠ!

I još tri u LE!

Fudbal 09.03.2019 | 08:15
Zvanično: Hrvati imaju dva predstavnika u LŠ!
Dupla radost sa komšije. Dinamo iz Zagreba ne igra samo za sebe, već za celu Hrvatsku. Pobedom nad Benfikom, u prvom susretu osmine finala Lige Evrope, Modri su znatno popravili poziciju svoje države na UEFA rang listi, pa će kvalifikacije za sezonu 2020/2021 zvanični viceprvak sveta dočekati sa dva mesta u kvalifikacijama a Ligu šampiona!

Sve je posledica sjajne evropske sezone Dinama, čak šest pobeda, dva remija i samo jedan jedini poraz u Ligi Evrope, a kad se na taj učinak dodaju i uspesi minulih godina, pa podvizi koje su pravili Rijeka, povremeno Hajduk i Osijek, dokazi se do 15. mesta na rang listi država UEFA. Hvrati će sezonu zavšiti ispred Švajcaraca i Danaca – više nemaju predstavnika na kontinentalnoj sceni – i dobiće privilegije u ciklusu kvalifikacija 2020/2021.

Prvak Hrvatske će početi kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola u delu žreba namenjenog državnim prvacima, drugoplasirani iz prethodnog prvenstva takođe kreće od drugog kola, ali u takozvanoj stazi pratilaca, koja se nikako ne može sudariti sa ovom prvom. Posebno je značajno da će preskočiti preliminarnu eliminacionu fazu, što znači automatski dve nedelje više pauze tokom leta, mirnije pripreme i bezbrižno rivala u drugoj rundi.

Ovo nije prvi put da Hrvatska ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Isti slučaj desio se 1999, kad je Partizan zaustavio Rijeku, ali je Dinamo ušao u grupu.

Osim dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Hrvatska će imati i tri predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Osvajač Kupa – odnosno trećeplasirani iz prvenstva ako Kup osvoji prvak ili viceprvak - odlazi direktno u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evorpe, a kolo ranije kreću dva preostala kluba koja to pravo steknu na onosvu pozicije na tabeli. Sve to znači da će od deset učesnika lige čak polovina (pet klubova) izboriti mesto na međunarodnoj sceni.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar