Завршен састанак у Београду

Седница Савета за националну безбедност, коју је сазвао председник Србије Александар Вучић завршена је око 9. 30.

Србија 08.03.2019 | 09:44
Завршен састанак у Београду
Састанку су присуствовали премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић, надомак Председништва, транспарентом позвао је српске власти на заустављање дијалога с "вођама ОВК". 

Косовски парламент је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су "границе Косова недодорљиве", односно да то значи "очување Косова од 17. фебруара 2008.", када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово. 

За Београд је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, била знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања и то у границама које је сама одредила на територији Републике Србије. 

Председник Вучић је недавно, на Минхенском форуму, рекао да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо - платформа против дијалога. 

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

"Трећи и завршни ударац, супротно здравом разуму"

Платформа Приштине је трећи и завршни ударац дијалогу, изјавила је премијерка Ана Брнабић новинарима након седнице Савета за националну безбедност.

Премијерка је додала да је тај документ супротан здравом разуму, као и да ће реакција Србије бити, као и увек, одмерена.

Брнабић је новинарима пренела да је закључак седнице да је без сумње усвајање овакве платформе трећи завршни ударац дијалогу Београда и Приштине. 

„Први ударац било је непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине. Данас је 2.149 дана од када је потписан Споразум, а Приштина није урадила ништа, није имплементриала ниједно слово тог документа. Не постоји ништа од Заједнице српских општина, што је била једина обавеза Приштине и кичмени стуб споразума“; објаснила је она. 

Други ударац, како је рекла, је било увођење такси на робу из Србије и БиХ. 

Подсетила је да су таксе прво биле уведене 6.новембра, а због млаке реакције међународне заједнице 21.новембра повећана је на небулозних 100 одсто. 

„До данас никако нису укините. Приштина је је дала јасну поруку И ЕУ и САД да таксе неће бити укинуте и то је био други велики ударац. Трећи завршни ударац је усвајање овакве платформе. Она је супротна здравом разуму“, закључила је Брнабић.

"Вучић ће у Сремској Митровици говорити о платформи и реакцији Србије"

 
"Реакција Србије ће бити, као и до сада одмерена. МИ ћемо пазити каква је наш реакција, анализираћемо све аспекте наше реакције. Она ће бити одговорна, али морам да кажем да ћемо у сваком тренутку умети да заштитимо интересе Републике Србије и њених грађана", рекла је премијерка. 

Платформа је, истакла је, супротна здравом разуму, документ за који је потребно времена да се анализира, али је једно јасно: 

"То је документ против било каквог компромиса, даљег дијалога, не прича ништа о животу Срба на КиМ, да не говорим о нечему другом. Наставићемо да анализирамо тај документ, али мој закључак је да је супротна разуму", рекла је Брнабић после седнице Савета за националну безбедност. 

Приштина је свим досадашњим корацима усмереним против Београда системски ишла на то да се дијалог обустави, да никакав компромис није могућ. 

"Председник Србије ће данас грађанима у Сремској Митровици говорити о тој платформи и томе каква ће бити реакција Србије", рекла је она.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

типи

08.03.2019 08:59

није она сама одредила него је у саставу Србије имала своју територију и аутономију коју је у тим оквирима и задрзала, мислим да је ово премасило све границе(мало ироније) и да узалуд само тросите и вријеме и паре умјесто да радите за интерес Србије која иде низ брдо од кад је резим Милосевица и осталих гурнуо балкан у мутне воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

08.03.2019 09:27

Вучић и његова свита се понашају као мала дјеца !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

08.03.2019 09:37

Ух сад кад изадју И поцну давати изјаве И кад се овај поцне облизивати ко густер Немогу да упалим тв боим се да неце ова сподоба опет изаци да нам соли памет Прије десет дана нам је прицао прицу да је Србија малте не јаца од НАТО алијансе сад има сансу да то исказе Али ваља се припремити да добије по гузици Само празна прица

Name

Вук

08.03.2019 10:22

Прије це бити када им поименце погледас састав, ко је сада у том савјету , да је то ТНТ група Алана Форда.Бозе ме прости скупило их као поплава да их је избацила.Министар војни је сигурбо искористио паузу за маренду на обуци да би стигао