Završen sastanak u Beogradu

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić završena je oko 9. 30.

Srbija 08.03.2019 | 09:44
Završen sastanak u Beogradu
Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić i drugi.

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić, nadomak Predsedništva, transparentom pozvao je srpske vlasti na zaustavljanje dijaloga s "vođama OVK". 

Kosovski parlament je Platformu usvojio uz poruku premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo. 

Za Beograd je taj dokument, još od momenta kada se pojavila njegova prva verzija u javnosti, bila znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije. 

Predsednik Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga. 

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je krajem novembra prošle godine, kada je Priština uvela 100 odsto uvećane takse na srpsku robu.

"Treći i završni udarac, suprotno zdravom razumu"

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je premijerka Ana Brnabić novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Premijerka je dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu, kao i da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena.

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine. 

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“; objasnila je ona. 

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH. 

Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto. 

„Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu“, zaključila je Brnabić.

"Vučić će u Sremskoj Mitrovici govoriti o platformi i reakciji Srbije"

 
"Reakcija Srbije će biti, kao i do sada odmerena. MI ćemo paziti kakva je naš reakcija, analiziraćemo sve aspekte naše reakcije. Ona će biti odgovorna, ali moram da kažem da ćemo u svakom trenutku umeti da zaštitimo interese Republike Srbije i njenih građana", rekla je premijerka. 

Platforma je, istakla je, suprotna zdravom razumu, dokument za koji je potrebno vremena da se analizira, ali je jedno jasno: 

"To je dokument protiv bilo kakvog kompromisa, daljeg dijaloga, ne priča ništa o životu Srba na KiM, da ne govorim o nečemu drugom. Nastavićemo da analiziramo taj dokument, ali moj zaključak je da je suprotna razumu", rekla je Brnabić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. 

Priština je svim dosadašnjim koracima usmerenim protiv Beograda sistemski išla na to da se dijalog obustavi, da nikakav kompromis nije moguć. 

"Predsednik Srbije će danas građanima u Sremskoj Mitrovici govoriti o toj platformi i tome kakva će biti reakcija Srbije", rekla je ona.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tipi

08.03.2019 08:59

nije ona sama odredila nego je u sastavu Srbije imala svoju teritoriju i autonomiju koju je u tim okvirima i zadrzala, mislim da je ovo premasilo sve granice(malo ironije) i da uzalud samo trosite i vrijeme i pare umjesto da radite za interes Srbije koja ide niz brdo od kad je rezim Milosevica i ostalih gurnuo balkan u mutne vode!

ODGOVORITE
Name

Брко

08.03.2019 09:27

Вучић и његова свита се понашају као мала дјеца !!!

ODGOVORITE
Name

AR

08.03.2019 09:37

Uh sad kad izadju I pocnu davati izjave I kad se ovaj pocne oblizivati ko guster Nemogu da upalim tv boim se da nece ova spodoba opet izaci da nam soli pamet Prije deset dana nam je pricao pricu da je Srbija malte ne jaca od NATO alijanse sad ima sansu da to iskaze Ali valja se pripremiti da dobije po guzici Samo prazna prica

Name

Vuk

08.03.2019 10:22

Prije ce biti kada im poimence pogledas sastav, ko je sada u tom savjetu , da je to TNT grupa Alana Forda.Boze me prosti skupilo ih kao poplava da ih je izbacila.Ministar vojni je sigurbo iskoristio pauzu za marendu na obuci da bi stigao