Има ли родне равноправности?

Дан жена обиљежава економска, политичка, научна и друштвена достигнућа жена широм свијета. То је датум који обиљежава све битке које су се водиле за женска права, све законе који су донесени и све животе који су њима промијењени.

Босна и Херцеговина 08.03.2019 | 07:36
Има ли родне равноправности?
Данас ће неке жене добити слободан дан, скраћено радно вријеме или букет цвијећа. Сваки други дан ће се многе од њих носити с отказима због трудноће, насиљем на послу и ван њега, незапослењем и многим сличним проблемима. Активисткиње ће данас изаћи на улице и тражити своја права. У име Цларе Зеткин, у име 8. марта и свега онога што овај празник представља.

Ситуација је боља, али још имамо пуне руке посла


"Данашњи положај жене у друштву је доста бољи него што је био прије 20 година, али још увијек није довољно добар", каже нам психологиња Вахида Дједовић, додајући да се женама које су у радном односу још увијек спочитава трудноћа и одлазак на породиљско, још увијек није изгласан закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи, још се дешава насиље над женама, а жене још увијек имају мање шансе да дођу до руководећих позиција.

Она истиче да се не слаже у потпуности с данашњим обликом феминизма, јер он често није феминизам за равноправност, него феминизам жртве.

"Данашњи женски поход на равноправност подразумијева непријатељство према мушкарцима. Данашње феминисткиње не узимају у обзир научна истраживања из поља неуронауке, ендокринологије и психологије, која показују знатну биолошку и психолошку разлику између мушкараца и жена. Данашње феминисткиње поткрепљују властиту неспремност да узму у обзир да су сполови равноправни, али другачији", каже Дједовић.

Истиче да се 8. март треба славити као женски покрет који се залаже за права и жена и мушкараца, не само у Босни и Херцеговини, него и у Африци и арапским земљама. Ипак, данашњи 8. март је нажалост комерцијализиран. Бит овог празника је залагање за равноправност свих људи на свијету.

"За мене би 8. март требао имати такав женски покрет који приказује жену као паметну, способну, храбру, емпатичну..., а не представљати жену као жртву, а мушкарца као насилника. Требају нам такве жене које уважавају ове психолошке и сазнајне разлике", каже она.

Дједовић причу закључује изјавом како су жене које су посвећене породици биле од највеће важности у покрету за ослобођење. Данас људи више замјерају женама које желе бити мајке и домаћице, него онима које немају такве амбиције.

"Сасвим је уреду ако неке жене не желе породицу, али не треба то наметати као правило. То је искључиво ствар избора", каже наша саговорница.

Колико активизам помаже у напретку и докле смо стигли


Тему коментарише и активисткиња Вилдана Џекман која каже како као друштво још увијек нисмо стигли тамо гдје бисмо требали бити, али како сигурним корацима корачамо према реалним остварењима зацртаних циљева. Ипак, истиче да смо се знатно помјерили с мјеста на којем смо били прије десет година.

"Стално се повезујемо с фондацијама, организацијама и генерално људима како бисмо унаприједили положај жена у бх. друштву. Сваки дан се изнова трудимо одржати права и конвенције које имамо те изгласати нове", каже Џекман.

Вилдана је активисткиња Фондације ЦУРЕ те истиче како фондација координира женску мрежу БиХ у којој је више од 50 женских организација, представница неформалних група и појединки. Оне такођер раде на питањима која су повезана с мрежом жена с инвалидитетом те жена ромске популације.

"Радимо и повезујемо се са женама које припадају маргинализованим групама те учествујемо у писању бројних извјештаја.

Наглашава да се број активисткиња није знатно повећао, али се јесте повећао број оних које су заинтересоване за неформалне едукације. Велики број жена улази у политичке странке, што није био случај раније.

"Још увијек ипак нисмо достигли родну равноправност. Мислим да је још увијек пуно посла пред нама, иако смо добро умрежене, мислим да се ту може још доста урадити. Требамо бити солидарне у активностима којима се бавимо и наставити радити овако како смо почеле. Не бојимо се будућности и спремне смо да се носимо са свим што она носи", каже активисткиња истичући како су изазови данас већи него што су били прије 10-20 година.

Ипак, то их неће зауставити те ће се наставити борити за права и потребе жена у бх. друштву. Свакој држави је потребан родни баланс, жене требају бити укључене у све процесе од почетка до краја.

Још увијек каснимо за остатком свијета


"За свијетом и свјетским промјенама каскамо пуно. Све промјене које су тамо негдје вани направљене су због великог притиска влада. Треба нагласити и да ми још увијек живимо у патријархалном друштву гдје некога морамо учити да не постоје мушка и женска занимања, да жене морају имати исте могућности за напредовање у било којим каријерама и занимањима", говори Џекман наглашавајући да су то неке ствари о којима се мора говорити.

Данас ће, како каже ова активисткиња, ипак морати некога учити како 8. март није само поклањање цвијећа те да његова важност сеже много даље од тога. Жене ће данас обиљежавати побједе које су оствариле и борбе које још трају.

Јер, завршит ће се празник па ће се многе жене вратити својим нормалним животима у којима су изложене мобингу и разним облицима насиља. Дан жена је подсјетник да 9. март може осванути другачије, да постоји нада за боље сутра.

Фондација је недавно обавила истраживање у мањим бх. животним срединама те је тим путем утврђено како постоји много жена које живе на рубу сиромаштва, да обнашају позиције које нису у складу с њиховим занимањима, да се суочавају с емотивним насиљем које тешко знају препознати и да тешко долазе до позиција за које су се школовале.

Фондација ЦУРЕ ће и овог 8. марта свој марш започети испред Парламентарне скупштине у 13 сати и 30 минута, а маршират ће до ББИ центра.

"Правимо тај један фиктивни круг којим обиљежавамо 110. година борбе за женска права. Затим се враћамо до музеја гдје ће се одржати изложба са 20 фотографија жена и њихове приче. То су хероине, мировњакиње и жене које су се избориле с неким ратним траумама. Присуствоват ће шведска и њемачка амбасадорица, тако да се очекује да ће то бити лијеп догађај", закључила је Џекман.

Извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боле

08.03.2019 06:40

Нема родне неравноправности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.03.2019 09:31

данасње зене девојке како се понасају како постују музеве момке какав је њихов однос према породици браку па и везама у којима су , мозда њих 30% заслузује да добију данас каранфил...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

08.03.2019 09:45

Дамама у БН-у и коментаторицама сретан 8. Март Дан жена

ОДГОВОРИТЕ