ЛЕ: Наполи и Челси већ у 1/4-финалу!

"Тројке" Челсија и Наполија, Валенсија боља од Краснодара! Одиграна су и три преостала сусрета осмине финала Лиге Европе.  Наполи ексирао Ред Бул, Челси сигуран, Краснодару нада! Ништа од очекиваног дербија подно Везува. Украјинцима би у Лондону помогао ВАР, Валенсија дозволила гостима гол који би могао много да значи.  Наполи са обе ноге у четвртфиналу: Не враћа се после бруталих 3:0! Сјајни Италијани, иако Салцбург има за чим да жали. . .  Вилијанова стрела за четвртфинале, Краснодар ућуткао Местаљу! Плавци носе 3:0 на реванш у Кијев, Валенсија покварила утисак.

Фудбал 07.03.2019 | 23:31
ЛЕ: Наполи и Челси већ у 1/4-финалу!
Челси је у Лондону без већих проблема савладао Динамо из Кијева са 3:0, истим резултатом славио је и Наполи против Салцбурга, док је Валенсија стекла предност над Краснодаром (2:1).

Било је то занимљиво вече са доста голова, а на терену је било и неколико српских играча.

Никола Максимовић је одиграо свих 90 минута на "Сан Паулу" у дресу Наполија, али је добио жути картон, па ће пропустити реванш у Аустрији. Урош Спајић је такође одиграо цео меч за Краснодар на "Местаљи".

У последње три утакмице прве рунде осмине финала Лиге Европе - три победе домаћина.

Наполи је много лакше него што се очекивало савладао Салцбург - 3:0, истим резултатом славио је и Челси против Динамо Кијева, док је Валенсија дозволила Краснодару да ублажи пораз на Местаљи - 2:1.

У дуелу овосезонских ривала Црвене звезде очекивано је много више узбуђења, али је домаћин подно Везува био изузетно расположен - пре свих Дрис Мертенс - па су гости из Аустрије на крају и добро прошли са "само" три примљена гола.

Мрежу Салцбурга начео је Аркадијуш Милик у 10. минуту, после сјајне асистенције Мертенса. Успешно је избегао офсајд, обишао голмана и потом рутински послао лопту у мрежу.

Много среће имали су домаћи фудбалери у 16. минуту, када се поигравао Никола Максимовић и изгубио лопту, али је погодак за Салцбург оправдано поништен због офсајда.

Никола Максимовић је одиграо цео меч за Наполи, али због жутог картона у 83. минуту неће моћи да наступи у реваншу. Урош Спајић је, такође, провео цео меч у постави Краснодара.

Био је то сигнал играчима Наполија да се боље концентришу, после чега су потпуно преузели иницијативу и искористили је да постигну још два гола. Прво је Фабијан Руиз одлично ухватио волеј на ивици казненог у 18. минуту, а затим је у 58. Жером Онгуене неспретно реаговао пред својим голом и савладао свог голмана.

Без обзира на то што је три пута капитулирао, Александер Валке је у неколико наврата сјајно интервенисао и сачувао свој тим убедљивијег пораза.

Тек у последњих десетак минута гостујући фудбалери су заиграли у препознатљивом стилу, кренули у јуриш и да млади Алекс Мерет није био опрезан, могли су до поготка за какву-такву наду у реваншу на свом стадиону 14. марта.

Овако, тешко ће бити екипи Марка Розеа да надокнади заостатак...

Једнако тешко биће и фудбалерима Динамо Кијева, који су у Лондону примили, такође, три гола од Челсија. Можда би резултат био другачији да се у Лиги Европе користи ВАР пре финала, али овако, судија Славко Винчић из Словеније није показао на белу тачку у првом полувремену, када је Маркос Алонсо руком блокирао центаршут гостујућег играча.

Челси је у том тренутку водио 1:0 поготком Педра после прелепе асистенције Жируа петом.

На 2:0 повисио је Вилијан из "слободњака" у 65. минуту, а покушај гостију да пресингом дођу до вредног поготка у надокнади утакмице искористио је Хадсон-Одои и из контранапада поставио коначних 3:0 за миран одлазак свог тима на реванш.

Челси је био далеко бољи од Динама из Кијева, нарочито у првом полувремену. Од првог минута су „плавци“ кренули одлучно ка голу Украјинаца који могу да буду захвални голману Денису Бојку што су на полувреме отишли са само једном лоптом у мрежи.

У првом плану био је нападач педро Родригез који је осим поготка у 17. минуту пропустио још неколико одличних прилика.

У 17. минуту Баркли је започео акцију, лопта је дошла до Педра који је одиграо одличан дупли пас са Оливијеом Жируом, уследио је улаз пред гол и егзекуција бившег играча Барселоне за вођство тима са „Стамфорд бриџа“.

Пропустио је Педро прилику у 20, потом и у 34. минуту, а запретио је још једном, буквално у последњем минуту првог полувремена.

Одличну прилику имао је и Рос Баркли у 24. минуту, али је Бојко успео да одбрани његов ударац са свега пет метара.

Нису попустили „плавци“ ни у наставку. Имали су нову прилику преко Педра у 54. минуту да би десетак минута касније добили слободан ударац.

Лопту је наместио Вилијан, био је то феноменалан ударац са 19 метара, право у десни горњи угао, и Челси је тако повео са 2:0.

Коначно у последњем минуту, после добре акције, Лофтус Чик је асистирао хадсону Одоију којем није било тешко да постави коначних 3:0 за Челси.

Челси је и са комбинованим саставом већ у првом мечу изгледа решио питање пласмана у четвртфинале Лиге Европе победом над Динамом из Кијева од 3:0.

Партија Плаваца на Стамфорд Бриџу вечерас била је једноставно перфектна и довољно убедљива. Маурицио Сари је одлучио да одмори Гонзала Игуаина и Едена Азара, али су Жиру, Педро и остали и без њих забележили очекивану победу.

Домаћини су до вођства стигли у 17. минуту када је Жиру омогућио асистенцијом Педру да матира голмана гостију Бојка, а сваку дилему око тријумфа отклонио је резевиста Вилијан сјајним поготком из слободног ударца у 65. минуту. Тачку на утакмицу ставио је још један резервиста, талентовани Калум Хадсон Одоикоји је погодио гол Украјинаца у 90. минуту.

Била је ово једнострана утакмица у којој је Челси апсолутно доминирао, а расположени голман Бојко у неколико наврата спречио је домаћине да стигну и до убедљивије победе. Динамо је поштено запретио противнику тек у последњих десетак минута, али један шут на гол за 90 минута премало је за озбиљан европски фудбал, макар се радило и о другом по јачини такмичењу.

И да, бранио је Кепа опет вечерас, па изгледа да се и Сари дефинитивно одљутио.

Кад један тим слави 3:0 обично се каже да је једном ногом у наредној рунди, међутим, како је играо Наполи и какав резултат носи на реванш осмине финала Лиге Европе мирне душе може да се констатује како је и другу ногу пребацио преко прага, само му мање од пола корака, ма отисак стопала, недостаје да потврди да је далеко квалитетнији тим од Салцбурга него што резултат показује.

Италијански представник је самлео Аустријанце и нанео им тек трећи пораз од почетка сезоне. Вероватно онај који највише боли. Како због три лопте у мрежи, тако и због стаклене одбране у којој се „прославио“Жером Онгуене. Камерунски штопер био је ужасан, све што је лоше могао да уради – урадио је, на крају је и аутогол постигао, ваља да би имао по чему да памти партију на Сан Паолу.

Било би неправедно истицати искључиво грешке дефанзивца Салцбурга. Наполи, једноставно, игра сјајан фудбал и кад може – а вечерас је могао – меље противника снажним темпом, високим пресингом, брзом разменом пасова и шутевима на гол. Тако је после 18 минута стајало 2:0 на чувеном стадиону, пошто јеАркадијуш Милик постигао јубиларни 30. гол за тим Николе Миксимовића (добио жути картон), а онда Фабијан Руиз из волеја повисио резултат.

То је био крај. Онгуене је само учинио немогућим посао Салцбургу у реваншу, јер мало ко верује да после 0:3 лањски полуфиналиста Лиге Европе може да се врати, иако је и у Италији имао неколико изванредних шанси за почасни погодак, али није дао голман Мерет. Да је једна од тих лопти погодила циљ свашта би могло да се очекује за седам дана. Овако, састав Марка Розеа претрпео је тек трећи пораз у сезони, после Клуб Брижа и бечког Рапида, претходно је правио велике подихвате на свом терену са вештачком травом, умео да намучи велике клубове, али са Наполијем делује да нема шансе.

Наполи је без већих проблема стигао до убедљивог тријумфа против Салцбурга (3:0).

Већ у првом делу било је јасно да ће се Италијани питати за све. У десетом минутуна асистенцију Дриеса Мертенса, Аркадијуш Милик је постигао водећи гол, да би само осам минута касније и Фабијан Руиз затресао мрежу Аустријанаца.

Ређао је Наполи прилике, а до трећег гола стигао је у 58. минуту. Марио Руи је упутио центаршут са леве стране, гађао је право у петерац ка двојици нападача Наполија, али натрчао је Жером Онгуен и ефектним ударцем главом послао лопту под пречку!

Аутогол који се не виђа тако често, али било је јасно да је желео да лоппту упути преко гола, како она не би стигла до Милика који је био у налету.

Имали су и гости прилике у последњих 20 минута, успели су да погоде и стативу у 71. минуту, али је одбрана Наполија издржала, па ће на реванш путовати са велика три гола предности.

Много занимљивији дуел видели смо на Местаљи где је Валенсија у последњих пола сата против Краснодара упропастила све што је њен нападач Родриго урадио за 62. минута. На крају подношљив пораз за Русе од 2:1 који има даје велики замајац за реванш следећег четвртка. 

Два лепа шута најбољег фудбалера домаћина у првом полувремена донела су Слепим мишевима великих 2:0, а само што га је тренер Марселино извео из игре домаћин је примио гол.

Увек опасни руски тим извео је у свом стилу муњевиту контру, а Швеђанин Виктор Класон можда постигао и погодак који ће Краснодару после реванша донети пласман међу осам најбољих тимова у Лиги Европе.

Валенсија је била боља и доминантнија само у првих пола сата, после је Краснодар био равноправан ривал, а пре поготка Швеђанина и Вандерсон је могао да изједначи и тако шокира навијаче Слепих мишева. Нема шта, загарантован нам је узбудљив реванш. 

Валенсија је против Краснодара уписала и десету узастопну утакмицу без пораза на свом терену у Лиги Европе. Не само да није изгубила, већ је победила, али недовољно да би играчи шпанског представника могли да буду опуштени пред реванш.

Два гола Родрига у првом полувремену (12. и 24. минут) донели су гостима одличну предност, међутим, Класон је после брзе акције у 63. успео да постигне утешан погодак за госте из Русије, који би на крају могао да се испостави и као пресудан...

На „Местаљи“ , Валенсија је играла са Краснодаром. Све је добро кренуло по шпански тим, Родриго Морено је успео већ у 12 минуту одличним ударцем да затресе мрежу руске екипе, да би исти играч 12 минута касније повисио на 2:0.

Одлично је пратио акцију Латореа који је прошао по левој страни, потом је Латоре упутио одличан пас ка Родригу којем није било тешко да затресе мрежу.

Краснодар је у наставку кренуо са жељом да постигне гол и то им је успело у 63. минуту. Газински је пронашао Виктора Класена, Швеђанин је истрчао пред голмана и послао лопту у мрежу за велику радост саиграча.

ЛИГА ЕВРОПЕ, осмина финала:

Челси - Динамо Кијев 3:0 (1:0)
/Педро 18, Вилијан 65, Хадсон-Одои 90/

Наполи - Салцбург 3:0 (2:0)
/Милик 10, Руиз 18, Онгуене 58аг/

Валенсија - Краснодар 2:1 (1:0)
/Родриго 12, 24 - Класон 63/

Динамо Загреб - Бенфика 1:0 (1:0)
/Петковић 38п/

Ајнтрахт - Интер 0:0

Рен - Арсенал 3:1 (1:1)
/Бурижу 42, Монреал 65аг, Сар 88 - Ивоби 4/

Севиља - Славија Праг 2:2 (2:2)
/Бен Једер 1, Мунир 28 - Стох 25, Крал 39/

Зенит - Виљареал 1:3 (1:1)
/Азмун 35 - Ибора 33, Морено 64, Морланес 71/

- реванши су 14. марта, а жреб четвртфиналних парова дан касније

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар