LE: Napoli i Čelsi već u 1/4-finalu!

"Trojke" Čelsija i Napolija, Valensija bolja od Krasnodara! Odigrana su i tri preostala susreta osmine finala Lige Evrope.  Napoli eksirao Red Bul, Čelsi siguran, Krasnodaru nada! Ništa od očekivanog derbija podno Vezuva. Ukrajincima bi u Londonu pomogao VAR, Valensija dozvolila gostima gol koji bi mogao mnogo da znači.  Napoli sa obe noge u četvrtfinalu: Ne vraća se posle brutalih 3:0! Sjajni Italijani, iako Salcburg ima za čim da žali. . .  Vilijanova strela za četvrtfinale, Krasnodar ućutkao Mestalju! Plavci nose 3:0 na revanš u Kijev, Valensija pokvarila utisak.

Fudbal 07.03.2019 | 23:31
LE: Napoli i Čelsi već u 1/4-finalu!
Čelsi je u Londonu bez većih problema savladao Dinamo iz Kijeva sa 3:0, istim rezultatom slavio je i Napoli protiv Salcburga, dok je Valensija stekla prednost nad Krasnodarom (2:1).

Bilo je to zanimljivo veče sa dosta golova, a na terenu je bilo i nekoliko srpskih igrača.

Nikola Maksimović je odigrao svih 90 minuta na "San Paulu" u dresu Napolija, ali je dobio žuti karton, pa će propustiti revanš u Austriji. Uroš Spajić je takođe odigrao ceo meč za Krasnodar na "Mestalji".

U poslednje tri utakmice prve runde osmine finala Lige Evrope - tri pobede domaćina.

Napoli je mnogo lakše nego što se očekivalo savladao Salcburg - 3:0, istim rezultatom slavio je i Čelsi protiv Dinamo Kijeva, dok je Valensija dozvolila Krasnodaru da ublaži poraz na Mestalji - 2:1.

U duelu ovosezonskih rivala Crvene zvezde očekivano je mnogo više uzbuđenja, ali je domaćin podno Vezuva bio izuzetno raspoložen - pre svih Dris Mertens - pa su gosti iz Austrije na kraju i dobro prošli sa "samo" tri primljena gola.

Mrežu Salcburga načeo je Arkadijuš Milik u 10. minutu, posle sjajne asistencije Mertensa. Uspešno je izbegao ofsajd, obišao golmana i potom rutinski poslao loptu u mrežu.

Mnogo sreće imali su domaći fudbaleri u 16. minutu, kada se poigravao Nikola Maksimović i izgubio loptu, ali je pogodak za Salcburg opravdano poništen zbog ofsajda.

Nikola Maksimović je odigrao ceo meč za Napoli, ali zbog žutog kartona u 83. minutu neće moći da nastupi u revanšu. Uroš Spajić je, takođe, proveo ceo meč u postavi Krasnodara.

Bio je to signal igračima Napolija da se bolje koncentrišu, posle čega su potpuno preuzeli inicijativu i iskoristili je da postignu još dva gola. Prvo je Fabijan Ruiz odlično uhvatio volej na ivici kaznenog u 18. minutu, a zatim je u 58. Žerom Onguene nespretno reagovao pred svojim golom i savladao svog golmana.

Bez obzira na to što je tri puta kapitulirao, Aleksander Valke je u nekoliko navrata sjajno intervenisao i sačuvao svoj tim ubedljivijeg poraza.

Tek u poslednjih desetak minuta gostujući fudbaleri su zaigrali u prepoznatljivom stilu, krenuli u juriš i da mladi Aleks Meret nije bio oprezan, mogli su do pogotka za kakvu-takvu nadu u revanšu na svom stadionu 14. marta.

Ovako, teško će biti ekipi Marka Rozea da nadoknadi zaostatak...

Jednako teško biće i fudbalerima Dinamo Kijeva, koji su u Londonu primili, takođe, tri gola od Čelsija. Možda bi rezultat bio drugačiji da se u Ligi Evrope koristi VAR pre finala, ali ovako, sudija Slavko Vinčić iz Slovenije nije pokazao na belu tačku u prvom poluvremenu, kada je Markos Alonso rukom blokirao centaršut gostujućeg igrača.

Čelsi je u tom trenutku vodio 1:0 pogotkom Pedra posle prelepe asistencije Žirua petom.

Na 2:0 povisio je Vilijan iz "slobodnjaka" u 65. minutu, a pokušaj gostiju da presingom dođu do vrednog pogotka u nadoknadi utakmice iskoristio je Hadson-Odoi i iz kontranapada postavio konačnih 3:0 za miran odlazak svog tima na revanš.

Čelsi je bio daleko bolji od Dinama iz Kijeva, naročito u prvom poluvremenu. Od prvog minuta su „plavci“ krenuli odlučno ka golu Ukrajinaca koji mogu da budu zahvalni golmanu Denisu Bojku što su na poluvreme otišli sa samo jednom loptom u mreži.

U prvom planu bio je napadač pedro Rodrigez koji je osim pogotka u 17. minutu propustio još nekoliko odličnih prilika.

U 17. minutu Barkli je započeo akciju, lopta je došla do Pedra koji je odigrao odličan dupli pas sa Olivijeom Žiruom, usledio je ulaz pred gol i egzekucija bivšeg igrača Barselone za vođstvo tima sa „Stamford bridža“.

Propustio je Pedro priliku u 20, potom i u 34. minutu, a zapretio je još jednom, bukvalno u poslednjem minutu prvog poluvremena.

Odličnu priliku imao je i Ros Barkli u 24. minutu, ali je Bojko uspeo da odbrani njegov udarac sa svega pet metara.

Nisu popustili „plavci“ ni u nastavku. Imali su novu priliku preko Pedra u 54. minutu da bi desetak minuta kasnije dobili slobodan udarac.

Loptu je namestio Vilijan, bio je to fenomenalan udarac sa 19 metara, pravo u desni gornji ugao, i Čelsi je tako poveo sa 2:0.

Konačno u poslednjem minutu, posle dobre akcije, Loftus Čik je asistirao hadsonu Odoiju kojem nije bilo teško da postavi konačnih 3:0 za Čelsi.

Čelsi je i sa kombinovanim sastavom već u prvom meču izgleda rešio pitanje plasmana u četvrtfinale Lige Evrope pobedom nad Dinamom iz Kijeva od 3:0.

Partija Plavaca na Stamford Bridžu večeras bila je jednostavno perfektna i dovoljno ubedljiva. Mauricio Sari je odlučio da odmori Gonzala Iguaina i Edena Azara, ali su Žiru, Pedro i ostali i bez njih zabeležili očekivanu pobedu.

Domaćini su do vođstva stigli u 17. minutu kada je Žiru omogućio asistencijom Pedru da matira golmana gostiju Bojka, a svaku dilemu oko trijumfa otklonio je rezevista Vilijan sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca u 65. minutu. Tačku na utakmicu stavio je još jedan rezervista, talentovani Kalum Hadson Odoikoji je pogodio gol Ukrajinaca u 90. minutu.

Bila je ovo jednostrana utakmica u kojoj je Čelsi apsolutno dominirao, a raspoloženi golman Bojko u nekoliko navrata sprečio je domaćine da stignu i do ubedljivije pobede. Dinamo je pošteno zapretio protivniku tek u poslednjih desetak minuta, ali jedan šut na gol za 90 minuta premalo je za ozbiljan evropski fudbal, makar se radilo i o drugom po jačini takmičenju.

I da, branio je Kepa opet večeras, pa izgleda da se i Sari definitivno odljutio.

Kad jedan tim slavi 3:0 obično se kaže da je jednom nogom u narednoj rundi, međutim, kako je igrao Napoli i kakav rezultat nosi na revanš osmine finala Lige Evrope mirne duše može da se konstatuje kako je i drugu nogu prebacio preko praga, samo mu manje od pola koraka, ma otisak stopala, nedostaje da potvrdi da je daleko kvalitetniji tim od Salcburga nego što rezultat pokazuje.

Italijanski predstavnik je samleo Austrijance i naneo im tek treći poraz od početka sezone. Verovatno onaj koji najviše boli. Kako zbog tri lopte u mreži, tako i zbog staklene odbrane u kojoj se „proslavio“Žerom Onguene. Kamerunski štoper bio je užasan, sve što je loše mogao da uradi – uradio je, na kraju je i autogol postigao, valja da bi imao po čemu da pamti partiju na San Paolu.

Bilo bi nepravedno isticati isključivo greške defanzivca Salcburga. Napoli, jednostavno, igra sjajan fudbal i kad može – a večeras je mogao – melje protivnika snažnim tempom, visokim presingom, brzom razmenom pasova i šutevima na gol. Tako je posle 18 minuta stajalo 2:0 na čuvenom stadionu, pošto jeArkadijuš Milik postigao jubilarni 30. gol za tim Nikole Miksimovića (dobio žuti karton), a onda Fabijan Ruiz iz voleja povisio rezultat.

To je bio kraj. Onguene je samo učinio nemogućim posao Salcburgu u revanšu, jer malo ko veruje da posle 0:3 lanjski polufinalista Lige Evrope može da se vrati, iako je i u Italiji imao nekoliko izvanrednih šansi za počasni pogodak, ali nije dao golman Meret. Da je jedna od tih lopti pogodila cilj svašta bi moglo da se očekuje za sedam dana. Ovako, sastav Marka Rozea pretrpeo je tek treći poraz u sezoni, posle Klub Briža i bečkog Rapida, prethodno je pravio velike podihvate na svom terenu sa veštačkom travom, umeo da namuči velike klubove, ali sa Napolijem deluje da nema šanse.

Napoli je bez većih problema stigao do ubedljivog trijumfa protiv Salcburga (3:0).

Već u prvom delu bilo je jasno da će se Italijani pitati za sve. U desetom minutuna asistenciju Driesa Mertensa, Arkadijuš Milik je postigao vodeći gol, da bi samo osam minuta kasnije i Fabijan Ruiz zatresao mrežu Austrijanaca.

Ređao je Napoli prilike, a do trećeg gola stigao je u 58. minutu. Mario Rui je uputio centaršut sa leve strane, gađao je pravo u peterac ka dvojici napadača Napolija, ali natrčao je Žerom Onguen i efektnim udarcem glavom poslao loptu pod prečku!

Autogol koji se ne viđa tako često, ali bilo je jasno da je želeo da lopptu uputi preko gola, kako ona ne bi stigla do Milika koji je bio u naletu.

Imali su i gosti prilike u poslednjih 20 minuta, uspeli su da pogode i stativu u 71. minutu, ali je odbrana Napolija izdržala, pa će na revanš putovati sa velika tri gola prednosti.

Mnogo zanimljiviji duel videli smo na Mestalji gde je Valensija u poslednjih pola sata protiv Krasnodara upropastila sve što je njen napadač Rodrigo uradio za 62. minuta. Na kraju podnošljiv poraz za Ruse od 2:1 koji ima daje veliki zamajac za revanš sledećeg četvrtka. 

Dva lepa šuta najboljeg fudbalera domaćina u prvom poluvremena donela su Slepim miševima velikih 2:0, a samo što ga je trener Marselino izveo iz igre domaćin je primio gol.

Uvek opasni ruski tim izveo je u svom stilu munjevitu kontru, a Šveđanin Viktor Klason možda postigao i pogodak koji će Krasnodaru posle revanša doneti plasman među osam najboljih timova u Ligi Evrope.

Valensija je bila bolja i dominantnija samo u prvih pola sata, posle je Krasnodar bio ravnopravan rival, a pre pogotka Šveđanina i Vanderson je mogao da izjednači i tako šokira navijače Slepih miševa. Nema šta, zagarantovan nam je uzbudljiv revanš. 

Valensija je protiv Krasnodara upisala i desetu uzastopnu utakmicu bez poraza na svom terenu u Ligi Evrope. Ne samo da nije izgubila, već je pobedila, ali nedovoljno da bi igrači španskog predstavnika mogli da budu opušteni pred revanš.

Dva gola Rodriga u prvom poluvremenu (12. i 24. minut) doneli su gostima odličnu prednost, međutim, Klason je posle brze akcije u 63. uspeo da postigne utešan pogodak za goste iz Rusije, koji bi na kraju mogao da se ispostavi i kao presudan...

Na „Mestalji“ , Valensija je igrala sa Krasnodarom. Sve je dobro krenulo po španski tim, Rodrigo Moreno je uspeo već u 12 minutu odličnim udarcem da zatrese mrežu ruske ekipe, da bi isti igrač 12 minuta kasnije povisio na 2:0.

Odlično je pratio akciju Latorea koji je prošao po levoj strani, potom je Latore uputio odličan pas ka Rodrigu kojem nije bilo teško da zatrese mrežu.

Krasnodar je u nastavku krenuo sa željom da postigne gol i to im je uspelo u 63. minutu. Gazinski je pronašao Viktora Klasena, Šveđanin je istrčao pred golmana i poslao loptu u mrežu za veliku radost saigrača.

LIGA EVROPE, osmina finala:

Čelsi - Dinamo Kijev 3:0 (1:0)
/Pedro 18, Vilijan 65, Hadson-Odoi 90/

Napoli - Salcburg 3:0 (2:0)
/Milik 10, Ruiz 18, Onguene 58ag/

Valensija - Krasnodar 2:1 (1:0)
/Rodrigo 12, 24 - Klason 63/

Dinamo Zagreb - Benfika 1:0 (1:0)
/Petković 38p/

Ajntraht - Inter 0:0

Ren - Arsenal 3:1 (1:1)
/Burižu 42, Monreal 65ag, Sar 88 - Ivobi 4/

Sevilja - Slavija Prag 2:2 (2:2)
/Ben Jeder 1, Munir 28 - Stoh 25, Kral 39/

Zenit - Viljareal 1:3 (1:1)
/Azmun 35 - Ibora 33, Moreno 64, Morlanes 71/

- revanši su 14. marta, a žreb četvrtfinalnih parova dan kasnije

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar