Градоначелник губи снагу и моћ

"Очекујемо од тужилаштва да заврши посао подизања оптужница у вези изборне крађе. која је откривена у Брчком, казао је бивши предсједник СДС и повјерник те странке за Брчко Младен Босић. Када је у питању функционисање власти у дистрикту, посланик СДС Милан Пурић сматра да се епицентар одлучивања, односно политичке моћи сели са позиције градоначелника на позицију предсједника Скупштине.  

Босна и Херцеговина 07.03.2019 | 16:53
Градоначелник губи снагу и моћ
Он сматра да они који су се усудили да на тако бруталан начин крше вољу гласача треба да одговарају за то.

"Надам се да неће бити кажњени само они који су то технички урадили, него да ће и налагодавци таквих ствари одговарати. У Брчком је специфично и то да сви знају да се поједини посланици хвале колико су гласова добили на основу куповине гласова и обећавају да ће на сљедећим изборима имати још више посланика на основу купљених гласова и то је нешто што би морало да заинтересује тужилаштво"казао је Босић, наводећи да избори и демократски процес на такав начин немају смисла.

"Брчко је оптерећено политичком корупцијом на разним нивоима, почевши од изборног инжењеринга, изборне крађе. Српска демократска странка је поднијела неколико пријава за неколико мјеста на којима је била евидентна крађа. СИПА је извршила истрагу и установила да се заиста десила изборна крађа, да су уписивани гласови бирача који уопште нису били присутни у Брчком или у Босни и Херцеговини у том тренутку", казао је Босић.

Према његовим ријечима, ради се о организованом криминалу великих размјера и ових дана, ово што се дешавало у Добоју и Теслићу јасно показује да је читав изборни процес у протеклих неколико циклуса корумпиран и да се грубо прекраја воља гласача.

Коментаришући дешавања у странци, Босић је рекао да је СДС окренут унутарстраначким изборима и да су припреме за то завршене.

Он је најавио интензивније активирање Српске демократске странке у Брчком.

"Били смо оптерећени изнутра и споља нападима на Српску демократску странку. Није то први пут, а читава та прича се завршила тако што су, уз помоћ једног посланика из СДС-а, СНСД и Социјалстичка партија практично одстранили СДС из власти у Брчком и ми сада наступамо као опозиција. Припремамо се за завршетак унутарстраначких избора", казао је Босић.

Коментаришући дешавања у локалном парламенту посланица Лидија Љубовић је рекла да је актуелно доношење измјена закона о платама радницима у администрацији Брчко дистрикта.

"Постоји велико незадовољство запослених у влади дистрикта јер се закон доноси на брзину, није урађен систематично, нити је припремљен у складу са степеном образовања и степеном тежине послова које запослени обављају. Плате су, изгледа, одређене највише по критеријуму припадности одређеним политичким партијама и према мандатским мјестима. За све остале, плате ће, изгледа, бити смањене, јер уколико се то не деси, оптерећење буџета ће само платама јавне управе бити оптерећен око 50%", рекла је Љубојевић.

Она је најавила да ће посланици Српске демокрастске странке се позабавити овим законима и уложити одређене амандмане.

"Мишљења смо да би платни разред требала диктирати стручна спрема", закључила је посланица СДС-а Лидија Љубојевић.

Осврћући се на функционисање власти у дистрикту, посланик СДС-а Милан Пурић је оцијенио да је тренутна власт можда и најлошија у историји Дистрикта, како по политичком искуству, тако и по образовању, уколико правимо разлику између редовног образовања и ових "инстант диплома".

"У поприлично хаотичној ситуацији која влада, као резултат овога, имамо једну тенденцију, а то је нажалост, урушавање интереса Срба у власти. На посљедњој сједници смо били свједоци приједлога закона о планирању, пројектовању и развоју, који је апсолутно на штету српског интереса, с обзиром да се овим законом практично прави паралелан центар моћи. То је својеврсна подвала какву смо већ виђали приликом конституисања "Аризоне",рекао је Пурић.

Наглашава да би се тиме дерогирале надлежности више органа јавне управе, а прије свега одјељења на чијем су челу сада Срби.

"Руковођење центром који би био основан по овом приједлогу већ је, колико смо упознати, повјерено одређеном кадру бошњачке националности. Тиме би био направљен апсолутан дебаланс", казао је Пурић, додајући да је за предстојећу сједницу Скупштине дистрикта, на дневном реду 12 приједлога закона, од којих је само један приједлог градоначелника, док су остали приједлози или групе посланика, или Еседа Кадрића, или клубова посланика...

"Општи је утисак да се епицентар одлучивања, односно политичке моћи сели са позиције градоначелника на позицију предсједника Скупштине. Ово је до сада незабиљежена деформација у функционисању власти у Брчком, а на штету српског народа", казао је Пурић.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Па ето

07.03.2019 16:00

Ето па полетите у власт на нивоу БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

07.03.2019 16:17

Кад се будете ви борили политицари за правду и кад не будете имали имунитет за све направили сте ТОРОВЕ меду народима срби хрвати босњаци сад кад направите нове торове меду србима босњаци меду босњацима хрватии вец имају херцеговци и нико други сад це правит нови тор меду херцеговцима једно по једно иде ево примјер двије сколе под једним кровом сад праве сколе подобни и неподобни НАРОДЕ ОСВИЈЕСТИ СЕ ја не видим излаз кад драгицевиц копа своје дијете ТА ЗЕМЉА ЗАТРОВАНА ЈЕСмол нај гори на свијету и да смо толико цорави да нас јебе сака политицки мајмуна исти ко дилери дроге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

07.03.2019 19:25

Свака ти цаст слазем се

Name

Цар

07.03.2019 16:29

Босића за прецедника. Живио. Żивио СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пр

07.03.2019 16:53

НИЈЕ.САМО.У.БРЦКОМ.НЕГО.У.ТРЕБИЊУ.И.ДОБОЈУ.ПОКРАДЕНИ.СУ.ГЛАСОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

07.03.2019 17:39

Требиње Брцко Добој и Теслиц све је то мала маца ста је се десавало у Зворнику

Name

ИЗБОРНА КРАЂА

07.03.2019 18:01

СДС у Брчком је пријавио крађу гласова на три мјеста и СИПА је у истрази потврдила и задокументовала крађу на сва три пријављена мјеста на којима је у бирачким одборима сједио кадар СНСД, СП и ДНС. Проблем је што о тој пријави већ мјесец и по одлучује Николе Шпирића блиски сродник у Тужилаштву БиХ. Изгледа да је мафија СНСД-а преузела све полуге моћи у Српској и БиХ. Ако ово не ријеше институције прорадиће и куке и мотике...

ОДГОВОРИТЕ