Gradonačelnik gubi snagu i moć

"Očekujemo od tužilaštva da završi posao podizanja optužnica u vezi izborne krađe. koja je otkrivena u Brčkom, kazao je bivši predsjednik SDS i povjernik te stranke za Brčko Mladen Bosić. Kada je u pitanju funkcionisanje vlasti u distriktu, poslanik SDS Milan Purić smatra da se epicentar odlučivanja, odnosno političke moći seli sa pozicije gradonačelnika na poziciju predsjednika Skupštine.  

Bosna i Hercegovina 07.03.2019 | 16:53
Gradonačelnik gubi snagu i moć
On smatra da oni koji su se usudili da na tako brutalan način krše volju glasača treba da odgovaraju za to.

"Nadam se da neće biti kažnjeni samo oni koji su to tehnički uradili, nego da će i nalagodavci takvih stvari odgovarati. U Brčkom je specifično i to da svi znaju da se pojedini poslanici hvale koliko su glasova dobili na osnovu kupovine glasova i obećavaju da će na sljedećim izborima imati još više poslanika na osnovu kupljenih glasova i to je nešto što bi moralo da zainteresuje tužilaštvo"kazao je Bosić, navodeći da izbori i demokratski proces na takav način nemaju smisla.

"Brčko je opterećeno političkom korupcijom na raznim nivoima, počevši od izbornog inženjeringa, izborne krađe. Srpska demokratska stranka je podnijela nekoliko prijava za nekoliko mjesta na kojima je bila evidentna krađa. SIPA je izvršila istragu i ustanovila da se zaista desila izborna krađa, da su upisivani glasovi birača koji uopšte nisu bili prisutni u Brčkom ili u Bosni i Hercegovini u tom trenutku", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, radi se o organizovanom kriminalu velikih razmjera i ovih dana, ovo što se dešavalo u Doboju i Tesliću jasno pokazuje da je čitav izborni proces u proteklih nekoliko ciklusa korumpiran i da se grubo prekraja volja glasača.

Komentarišući dešavanja u stranci, Bosić je rekao da je SDS okrenut unutarstranačkim izborima i da su pripreme za to završene.

On je najavio intenzivnije aktiviranje Srpske demokratske stranke u Brčkom.

"Bili smo opterećeni iznutra i spolja napadima na Srpsku demokratsku stranku. Nije to prvi put, a čitava ta priča se završila tako što su, uz pomoć jednog poslanika iz SDS-a, SNSD i Socijalstička partija praktično odstranili SDS iz vlasti u Brčkom i mi sada nastupamo kao opozicija. Pripremamo se za završetak unutarstranačkih izbora", kazao je Bosić.

Komentarišući dešavanja u lokalnom parlamentu poslanica Lidija Ljubović je rekla da je aktuelno donošenje izmjena zakona o platama radnicima u administraciji Brčko distrikta.

"Postoji veliko nezadovoljstvo zaposlenih u vladi distrikta jer se zakon donosi na brzinu, nije urađen sistematično, niti je pripremljen u skladu sa stepenom obrazovanja i stepenom težine poslova koje zaposleni obavljaju. Plate su, izgleda, određene najviše po kriterijumu pripadnosti određenim političkim partijama i prema mandatskim mjestima. Za sve ostale, plate će, izgleda, biti smanjene, jer ukoliko se to ne desi, opterećenje budžeta će samo platama javne uprave biti opterećen oko 50%", rekla je Ljubojević.

Ona je najavila da će poslanici Srpske demokrastske stranke se pozabaviti ovim zakonima i uložiti određene amandmane.

"Mišljenja smo da bi platni razred trebala diktirati stručna sprema", zaključila je poslanica SDS-a Lidija Ljubojević.

Osvrćući se na funkcionisanje vlasti u distriktu, poslanik SDS-a Milan Purić je ocijenio da je trenutna vlast možda i najlošija u istoriji Distrikta, kako po političkom iskustvu, tako i po obrazovanju, ukoliko pravimo razliku između redovnog obrazovanja i ovih "instant diploma".

"U poprilično haotičnoj situaciji koja vlada, kao rezultat ovoga, imamo jednu tendenciju, a to je nažalost, urušavanje interesa Srba u vlasti. Na posljednjoj sjednici smo bili svjedoci prijedloga zakona o planiranju, projektovanju i razvoju, koji je apsolutno na štetu srpskog interesa, s obzirom da se ovim zakonom praktično pravi paralelan centar moći. To je svojevrsna podvala kakvu smo već viđali prilikom konstituisanja "Arizone",rekao je Purić.

Naglašava da bi se time derogirale nadležnosti više organa javne uprave, a prije svega odjeljenja na čijem su čelu sada Srbi.

"Rukovođenje centrom koji bi bio osnovan po ovom prijedlogu već je, koliko smo upoznati, povjereno određenom kadru bošnjačke nacionalnosti. Time bi bio napravljen apsolutan debalans", kazao je Purić, dodajući da je za predstojeću sjednicu Skupštine distrikta, na dnevnom redu 12 prijedloga zakona, od kojih je samo jedan prijedlog gradonačelnika, dok su ostali prijedlozi ili grupe poslanika, ili Eseda Кadrića, ili klubova poslanika...

"Opšti je utisak da se epicentar odlučivanja, odnosno političke moći seli sa pozicije gradonačelnika na poziciju predsjednika Skupštine. Ovo je do sada nezabilježena deformacija u funkcionisanju vlasti u Brčkom, a na štetu srpskog naroda", kazao je Purić.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pa eto

07.03.2019 16:00

Eto pa poletite u vlast na nivou BiH

ODGOVORITE
Name

istina

07.03.2019 16:17

Kad se budete vi borili politicari za pravdu i kad ne budete imali imunitet za sve napravili ste TOROVE medu narodima srbi hrvati bosnjaci sad kad napravite nove torove medu srbima bosnjaci medu bosnjacima hrvatii vec imaju hercegovci i niko drugi sad ce pravit novi tor medu hercegovcima jedno po jedno ide evo primjer dvije skole pod jednim krovom sad prave skole podobni i nepodobni NARODE OSVIJESTI SE ja ne vidim izlaz kad dragicevic kopa svoje dijete TA ZEMLJA ZATROVANA JESmol naj gori na svijetu i da smo toliko coravi da nas jebe saka politicki majmuna isti ko dileri droge

ODGOVORITE
Name

Austrija

07.03.2019 19:25

Svaka ti cast slazem se

Name

Car

07.03.2019 16:29

Bosića za precednika. Živio. Żivio SDS.

ODGOVORITE
Name

Pr

07.03.2019 16:53

NIJE.SAMO.U.BRCKOM.NEGO.U.TREBINJU.I.DOBOJU.POKRADENI.SU.GLASOVI

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

07.03.2019 17:39

Trebinje Brcko Doboj i Teslic sve je to mala maca sta je se desavalo u Zvorniku

Name

IZBORNA KRAĐA

07.03.2019 18:01

SDS u Brčkom je prijavio krađu glasova na tri mjesta i SIPA je u istrazi potvrdila i zadokumentovala krađu na sva tri prijavljena mjesta na kojima je u biračkim odborima sjedio kadar SNSD, SP i DNS. Problem je što o toj prijavi već mjesec i po odlučuje Nikole Špirića bliski srodnik u Tužilaštvu BiH. Izgleda da je mafija SNSD-a preuzela sve poluge moći u Srpskoj i BiH. Ako ovo ne riješe institucije proradiće i kuke i motike...

ODGOVORITE