Шта је Додик рекао Нелсону?

"Знам да постоје важни разговори који се воде за формирање власти. Пуно је важних питања. Мислим да постоји простор за договор. Врло је јасно да су интереси САД-а и НАТО-а заштита мира у БиХ. Предсједавајући Додик рекао ми је да је захвалан САД-у на окончању рата и успостави мира у БиХ. То је важно постигнуће и нешто што заједно требамо одржавати и унапређивати", закључио је Нелсон.

Босна и Херцеговина 07.03.2019 | 15:33
Шта је Додик рекао Нелсону?
Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) Ерик Нелсон казао је новинарима како су Сједињене Америчке Државе опредијељене за подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ.

Новинари су Нелсона питали колико ће се његова политика разликовати од политике бивше америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак. Он је одговорио и да су Сједињене Америчке Државе у континуитету опредијељене за подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ.

"Имате наша континуирана настојања за рад на сигурности и просперитету ове земље. Надам се да ћу имати нове разговоре са лидерима БиХ и да ће партнерство напредовати", рекао је Нелсон.

Што се тиче односа Косова и Србије, односно прича о разграничењу и евентуалном утјецају на БиХ, Нелсон је казао да се односи Србије и Косова не могу доводити ни у којем случају у везу с БиХ.

"Став САД-а је јасан и он гласи: Нема никакве паралеле између преговора Србије и Косова и БиХ. Неке сличности постоје, а тичу се онога што је потребно регији. То је политичка храброст и визија да се праве важни компромиси како би се побољшала сигурност цијелог региона. То тражимо и у БиХ, али то увијек мора уважавати територијални интегритет и суверенитет БиХ", рекао је Нелсон.

Како преноси Клиx, на питање о утицају Русије и Кине на регију, Нелсон је одговорио како се негативан утицај Русије у регији, односно на покушајима дестабилизовања, види на примјеру Црне Горе.

"То доживљавамо озбиљно и врло озбиљно радимо на томе да пошаљемо праву поруку и супротставимо се томе. САД је истински пријатељ БиХ. Русија је важан партнер САД-у у Савјету за имплементацију мира (ПИЦ) и морамо се договарати путем БиХ напријед, а тај пут напријед који подржавају сви грађани земље је интеграција у евроатлантске институције", казао је Нелсон.

Што се тиче активирања МАП-а, он је одговорио да вјерује да у БиХ постоји јасан консензус када је ријеч о партнерству с НАТО-ом.

"Знам да постоје важни разговори који се воде за формирање власти. Пуно је важних питања. Мислим да постоји простор за договор. Врло је јасно да су интереси САД-а и НАТО-а заштита мира у БиХ. Предсједавајући Додик рекао ми је да је захвалан САД-у на окончању рата и успостави мира у БиХ. То је важно постигнуће и нешто што заједно требамо одржавати и унапређивати", закључио је Нелсон.(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

007

07.03.2019 15:55

Нема циле миле,како ти казе профи има да тако радис милокраде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

07.03.2019 17:49

Долазеца администрација , гдје су оне мајице Трампу Србине, и оне прице како га је нека зена из Србије одхранила као куцна помоцница и усадила му симпатију према нама ?

Name

075

08.03.2019 00:36

"То тражимо и у БиХ, али то увијек мора уважавати територијални интегритет и суверенитет БиХ"!! Све је речено! "Велики брат" одлучује о БиХ, а "мишеви": Србија, Хрватска, Турска, Русија, Кина и ЕУ су ту само статисти!!

Name

007 Бонд

07.03.2019 15:55

Знаци ниста од Западне Србије, оста та регија ипак пограницна регија Србије према Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

07.03.2019 16:10

Ово сто цовјек казе јос само политицким криминалцима није јасно, сто прије поцнемо радити, прије це нам дјеца имати бољу будуцност. БиХ је земља и власниство свих оних који су у њој родјени и зиве, немамо љепсе, је ли тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЈУРО,

07.03.2019 17:14

Није тако БиХ је власништво 50ак породица. Сви остали смо у азилу.

Name

МИЛИСАВ

07.03.2019 17:59

ВЕЗИ КОЊА ДјЕ ТИ ГАЗДА КАЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

07.03.2019 20:26

је ли овај одлазеца или долазеца администрација? Молим да ми неки љубитељ лика и дијела насег Рудоње одговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

08.03.2019 03:05

Мислим да би ти овај био бољи партнер од Миле. Он воли бас такве као ти. Али договори се да ли цес бити цура или децко

Name

БОБА

08.03.2019 11:18

ЗНАМО ДА МУ ЈЕ РЕКАО ХВАЛА ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ РАТА АЛИ ИМА НЕШТО ДРУГО, КО ЈЕ ЗАУСТАВИО РАТ ТАЈ И КОМАНДУЈЕ.ТАДА СМО ВРИШТАЛИ А САДА ПОЈЕДИНЦИ ПЉУЈУ.ШТА ЈЕ БИЛО МНОГИ ХОЋЕ ДА ПОТИСНУ АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ТО НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ.ПОЗДРАВ .

ОДГОВОРИТЕ