Šta je Dodik rekao Nelsonu?

"Znam da postoje važni razgovori koji se vode za formiranje vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostor za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD-a i NATO-a zaštita mira u BiH. Predsjedavajući Dodik rekao mi je da je zahvalan SAD-u na okončanju rata i uspostavi mira u BiH. To je važno postignuće i nešto što zajedno trebamo održavati i unapređivati", zaključio je Nelson.

Bosna i Hercegovina 07.03.2019 | 15:33
Šta je Dodik rekao Nelsonu?
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Erik Nelson kazao je novinarima kako su Sjedinjene Američke Države opredijeljene za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Novinari su Nelsona pitali koliko će se njegova politika razlikovati od politike bivše američke ambasadorke u BiH Morin Kormak. On je odgovorio i da su Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu opredijeljene za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

"Imate naša kontinuirana nastojanja za rad na sigurnosti i prosperitetu ove zemlje. Nadam se da ću imati nove razgovore sa liderima BiH i da će partnerstvo napredovati", rekao je Nelson.

Što se tiče odnosa Kosova i Srbije, odnosno priča o razgraničenju i eventualnom utjecaju na BiH, Nelson je kazao da se odnosi Srbije i Kosova ne mogu dovoditi ni u kojem slučaju u vezu s BiH.

"Stav SAD-a je jasan i on glasi: Nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i BiH. Neke sličnosti postoje, a tiču se onoga što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijelog regiona. To tražimo i u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH", rekao je Nelson.

Kako prenosi Klix, na pitanje o uticaju Rusije i Kine na regiju, Nelson je odgovorio kako se negativan uticaj Rusije u regiji, odnosno na pokušajima destabilizovanja, vidi na primjeru Crne Gore.

"To doživljavamo ozbiljno i vrlo ozbiljno radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome. SAD je istinski prijatelj BiH. Rusija je važan partner SAD-u u Savjetu za implementaciju mira (PIC) i moramo se dogovarati putem BiH naprijed, a taj put naprijed koji podržavaju svi građani zemlje je integracija u evroatlantske institucije", kazao je Nelson.

Što se tiče aktiviranja MAP-a, on je odgovorio da vjeruje da u BiH postoji jasan konsenzus kada je riječ o partnerstvu s NATO-om.

"Znam da postoje važni razgovori koji se vode za formiranje vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostor za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD-a i NATO-a zaštita mira u BiH. Predsjedavajući Dodik rekao mi je da je zahvalan SAD-u na okončanju rata i uspostavi mira u BiH. To je važno postignuće i nešto što zajedno trebamo održavati i unapređivati", zaključio je Nelson.(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

007

07.03.2019 15:55

Nema cile mile,kako ti kaze profi ima da tako radis milokrade.

ODGOVORITE
Name

Pendula

07.03.2019 17:49

Dolazeca administracija , gdje su one majice Trampu Srbine, i one price kako ga je neka zena iz Srbije odhranila kao kucna pomocnica i usadila mu simpatiju prema nama ?

Name

075

08.03.2019 00:36

"To tražimo i u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH"!! Sve je rečeno! "Veliki brat" odlučuje o BiH, a "miševi": Srbija, Hrvatska, Turska, Rusija, Kina i EU su tu samo statisti!!

Name

007 Бонд

07.03.2019 15:55

Znaci nista od Zapadne Srbije, osta ta regija ipak pogranicna regija Srbije prema Bosni.

ODGOVORITE
Name

Djuro

07.03.2019 16:10

Ovo sto covjek kaze jos samo politickim kriminalcima nije jasno, sto prije pocnemo raditi, prije ce nam djeca imati bolju buducnost. BiH je zemlja i vlasnistvo svih onih koji su u njoj rodjeni i zive, nemamo ljepse, je li tako?

ODGOVORITE
Name

RE DJURO,

07.03.2019 17:14

Nije tako BiH je vlasništvo 50ak porodica. Svi ostali smo u azilu.

Name

MILISAV

07.03.2019 17:59

VEZI KONjA DjE TI GAZDA KAZE

ODGOVORITE
Name

Milija

07.03.2019 20:26

je li ovaj odlazeca ili dolazeca administracija? Molim da mi neki ljubitelj lika i dijela naseg Rudonje odgovori.

ODGOVORITE
Name

Milija

08.03.2019 03:05

Mislim da bi ti ovaj bio bolji partner od Mile. On voli bas takve kao ti. Ali dogovori se da li ces biti cura ili decko

Name

BOBA

08.03.2019 11:18

ZNAMO DA MU JE REKAO HVALA ZA ZAUSTAVLJANJE RATA ALI IMA NEŠTO DRUGO, KO JE ZAUSTAVIO RAT TAJ I KOMANDUJE.TADA SMO VRIŠTALI A SADA POJEDINCI PLJUJU.ŠTA JE BILO MNOGI HOĆE DA POTISNU ALI IMA I ONIH KOJI TO NE ZABORAVLJAJU.POZDRAV .

ODGOVORITE