Војни рок је још далеко од БиХ

Иако се све чешће може чути да у Босни и Херцеговини треба вратити обавезно служење војног рока, од тога, готово је сигурно, неће бити ништа, прије свега због недостатка новца и потпуно различитих политичких ставова по том питању.

Босна и Херцеговина 07.03.2019 | 07:49
Војни рок је још далеко од БиХ
Како истичу и политичари и аналитичари, Сеад Јусић, замјеник министра одбране БиХ, и Сенад Машовић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, који су рекли  да би било пожељно вратити обавезу служења војног рока, износе своје личне и политичке ставове који су далеко од реалности јер у овом тренутку нема ниједне анализе која говори за или против увођења поновног служења војног рока.

"О томе се не може говорити напамет без потребних и неопходних анализа шта се добија, а шта губи увођењем војног рока. Ми у Републици Српској сматрамо да би Оружане снаге БиХ биле прве које би се распале у случају неких поремећаја", рекла је Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ и дугогодишњи члан Заједничке Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

Оно што је сигурно јесте да тренутно БиХ нема ама баш никаквог капацитета да успостави обавезно служење војног рока, а у прилог томе говори и само стање у Оружаним снагама БиХ, гдје око 10.000 људи ради у катастрофалним условима.

"Ми по закону имамо резервни састав који никад није заживио, а причамо о обавезном војном року. Војници и сада немају обућу, униформе, храна им је катастрофална, објекти се распадају, тако да су то чисте глупости и од тога нема ништа сигурно", испричао је извор "Независних" близак Министарству одбране БиХ.

И аналитичари се слажу да је у БиХ практично немогуће да се постигне договор о обавезном служењу војног рока, прије свега из разлога што је то јако скупо, а онда и због саме организације Оружаних снага БиХ.

"У овим условима никако не, једино у условима враћања отетог система да се говори о томе, али под условом озбиљне анализе и тражења најбољих модалитета који су примерени 21. веку. Некадашњи облик служења војног рока је превазиђен скроз, а тражење нових облика захтева врло стручан приступ", рекао је Гостимир Поповић, војно-политички аналитичар, истичући да је војна обавеза под Оружаним снагама БиХ тренутно немогућа.

Осим у БиХ, и у земљама региона, тачније Хрватској и Србији, све гласније се говори о могућем враћању обавезног служења војног рока, који, уколико се и уведе, сасвим сигурно неће личити на оне који су били раније и који су трајали минимално шест мјесеци. И поједине земље у Европи такође размишљају о увођење обавезног војног рока, а неке су га и вратиле. Шведска је, рецимо, 2010. године, укинула обавезно служење војног рока, али га је поново вратила 2017. године, када је од више од 10.000 одабрала 4.000 регрута који ће имати обуку 12 мјесеци. На овај корак Шведска се одлучила због, како су тада навели, погоршања безбједносне ситуације у Европи.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

07.03.2019 07:11

Није да се баш прича. Имамо наручена мишљења попут ових од овог Сеада и Сенада који су и рекли да је то њихов лични став, но једна неозбиљна прича. Док је постојала ВРС, имали смо наравно и обавезно служење војног рока, и иако је сама ВРС била од ДМС у континуитету изложена медијским нападима, као и оним од стране ОХР-а (предњачио би неки Грегоријан), подлостима, стално ускраћивана за средства, то је уз велике напоре упослених у ВРС фукнционисало и регрути би били оспособљени за војни позив. Сада имамо ОС БиХ које постоје форме ради, а Српска за зајебанцију која постоји форме ради издваја више пара него док је постојала ВРС која је испуњавала своју сврху. Како год, неко служење војног рока је апсолутно немогуће, нити је могуће доћи до договора као уостало и о било чему у овој дејтонској долини плача, а посебно је то немогуће имплементирати. И ово што постоји, ове ОС ваља редуковати ако је већ немогуће зајебанцију која постоји форме ради укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

07.03.2019 08:00

Ово из федерације су сад главни брижници братства и јединства, ко да се ми не сјећамо референдума о отцепљењу бих од Југославије,прегласавања Срба од стране комшија,потписивање Куртиљеровог мировног плана за бих па потом Бакир повуче потпис са њега и све нас гурну у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.03.2019 08:42

ВРС је уставна категорија и то треба хитно вратити а они који су лични потписали да је укину одмах јавно стријељање, то су вјечити издајници. Шта само ради шиптарија да дођу до војске а наши шљамови, дезертери, профитери, олоши, педофили, издајници итд... уништише онакву часну ВРС која је часно и јединствено створила и одбранила Републику Српску а највише захваљујући њеном команданту који ће остати запамћен као Цар Лазар...... Ко би сад послао муслиманским ратним злочинцима своје дијете а њих пуне ОС БиХ јер је на десетине у њима Бојаџића, Драковаца итд......

ОДГОВОРИТЕ