Vojni rok je još daleko od BiH

Iako se sve češće može čuti da u Bosni i Hercegovini treba vratiti obavezno služenje vojnog roka, od toga, gotovo je sigurno, neće biti ništa, prije svega zbog nedostatka novca i potpuno različitih političkih stavova po tom pitanju.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kako ističu i političari i analitičari, Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH, i Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji su rekli  da bi bilo poželjno vratiti obavezu služenja vojnog roka, iznose svoje lične i političke stavove koji su daleko od realnosti jer u ovom trenutku nema nijedne analize koja govori za ili protiv uvođenja ponovnog služenja vojnog roka.

"O tome se ne može govoriti napamet bez potrebnih i neophodnih analiza šta se dobija, a šta gubi uvođenjem vojnog roka. Mi u Republici Srpskoj smatramo da bi Oružane snage BiH bile prve koje bi se raspale u slučaju nekih poremećaja", rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH i dugogodišnji član Zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Ono što je sigurno jeste da trenutno BiH nema ama baš nikakvog kapaciteta da uspostavi obavezno služenje vojnog roka, a u prilog tome govori i samo stanje u Oružanim snagama BiH, gdje oko 10.000 ljudi radi u katastrofalnim uslovima.

"Mi po zakonu imamo rezervni sastav koji nikad nije zaživio, a pričamo o obaveznom vojnom roku. Vojnici i sada nemaju obuću, uniforme, hrana im je katastrofalna, objekti se raspadaju, tako da su to čiste gluposti i od toga nema ništa sigurno", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Ministarstvu odbrane BiH.

I analitičari se slažu da je u BiH praktično nemoguće da se postigne dogovor o obaveznom služenju vojnog roka, prije svega iz razloga što je to jako skupo, a onda i zbog same organizacije Oružanih snaga BiH.

"U ovim uslovima nikako ne, jedino u uslovima vraćanja otetog sistema da se govori o tome, ali pod uslovom ozbiljne analize i traženja najboljih modaliteta koji su primereni 21. veku. Nekadašnji oblik služenja vojnog roka je prevaziđen skroz, a traženje novih oblika zahteva vrlo stručan pristup", rekao je Gostimir Popović, vojno-politički analitičar, ističući da je vojna obaveza pod Oružanim snagama BiH trenutno nemoguća.

Osim u BiH, i u zemljama regiona, tačnije Hrvatskoj i Srbiji, sve glasnije se govori o mogućem vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, koji, ukoliko se i uvede, sasvim sigurno neće ličiti na one koji su bili ranije i koji su trajali minimalno šest mjeseci. I pojedine zemlje u Evropi takođe razmišljaju o uvođenje obaveznog vojnog roka, a neke su ga i vratile. Švedska je, recimo, 2010. godine, ukinula obavezno služenje vojnog roka, ali ga je ponovo vratila 2017. godine, kada je od više od 10.000 odabrala 4.000 regruta koji će imati obuku 12 mjeseci. Na ovaj korak Švedska se odlučila zbog, kako su tada naveli, pogoršanja bezbjednosne situacije u Evropi.

(Nezavisne)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Khal Drogo

07.03.2019 08:11

Није да се баш прича. Имамо наручена мишљења попут ових од овог Сеада и Сенада који су и рекли да је то њихов лични став, но једна неозбиљна прича. Док је постојала ВРС, имали смо наравно и обавезно служење војног рока, и иако је сама ВРС била од ДМС у континуитету изложена медијским нападима, као и оним од стране ОХР-а (предњачио би неки Грегоријан), подлостима, стално ускраћивана за средства, то је уз велике напоре упослених у ВРС фукнционисало и регрути би били оспособљени за војни позив. Сада имамо ОС БиХ које постоје форме ради, а Српска за зајебанцију која постоји форме ради издваја више пара него док је постојала ВРС која је испуњавала своју сврху. Како год, неко служење војног рока је апсолутно немогуће, нити је могуће доћи до договора као уостало и о било чему у овој дејтонској долини плача, а посебно је то немогуће имплементирати. И ово што постоји, ове ОС ваља редуковати ако је већ немогуће зајебанцију која постоји форме ради укинути.

Zlaja

07.03.2019 09:00

Ovo iz federacije su sad glavni brižnici bratstva i jedinstva, ko da se mi ne sjećamo referenduma o otcepljenju bih od Jugoslavije,preglasavanja Srba od strane komšija,potpisivanje Kurtiljerovog mirovnog plana za bih pa potom Bakir povuče potpis sa njega i sve nas gurnu u rat.

VRS

07.03.2019 09:42

VRS je ustavna kategorija i to treba hitno vratiti a oni koji su lični potpisali da je ukinu odmah javno strijeljanje, to su vječiti izdajnici. Šta samo radi šiptarija da dođu do vojske a naši šljamovi, dezerteri, profiteri, ološi, pedofili, izdajnici itd... uništiše onakvu časnu VRS koja je časno i jedinstveno stvorila i odbranila Republiku Srpsku a najviše zahvaljujući njenom komandantu koji će ostati zapamćen kao Car Lazar...... Ko bi sad poslao muslimanskim ratnim zločincima svoje dijete a njih pune OS BiH jer je na desetine u njima Bojadžića, Drakovaca itd......

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.