Шта се то дешава и шта ће бити са НБА лигом?!

Адам Силвер отворено о незадовољству играча, укидању Ол стар меча и увођењу новог турнира, скраћењу сезоне, Џордановој ери и генерацијским разликама. . .  Идеја је да ново такмичење буде нешто попут куп такмичења у Европи!

Кошарка 12.03.2019 | 22:45
Шта се то дешава и шта ће бити са НБА лигом?!
НБА лига последњих година изазива све већу полемику у кошаркашким круговима. Све је више љубитеља игре под обручима незадовољних квалитетом кошарке, тактичким изгледом самих утакмица, а вечна је дилема да ли је потребно да лигашки део сезоне траје практично седам месеци, ако се узме да многи тимови играју практично с пола гаса. Изнад свега најјачој кошаркашкој лиги света замера се што је изгубила своју драж, односно што је све постало само шоубизнис. Има, наравно, доста оних који и даље бране НБА лигу овакву каква јесте, али све је јасније да се глас незадовољства чуо и код оних који воде најјаче клупско такмичење на планети. 

Управо је о томе говорио комесар НБА лиге Адам Силвер. Човек који је заменио легендарног Дејвида Штерна на најодговорнијој позицији говорио је на петогодишњицу свог мандата о проблемима с којим се такмичење суочава, али и чињеницом да је незадовољство међу публиком све веће.

Један од пројеката који није дао жељени резултат је нови формат Ол стар утакмице, где двојица капитена - по један са Истока и Запада - кроз својеврстан облик драфта бирају своје тимове, независно од конференције у којој играчи наступају. После овогодишње утакмице у Шарлоту могле су се чути гласне критике на изостанак такмичарског или било каквог ритма, што је многима обесмислило спектакл какав се некада чекао с великим нестрпљењем. Због тога је Силвер предложио укидање Ол стар утакмице (?!) и увођење новог турнира који би се играо половином или пред отварање сезоне, а представљао би пандан куп такмичењу у европској кошарци. Исти би се можда чак играо у Азији или Европи, што се донекле поклапа са идејом о ширењу НБА на остале континенте. 

“Ол стар утакмица дефинитивно није успео“, поручио је Силвер и објаснио да је тај закључак донео после много размишљања после дуела у Шарлоту.

“Схватам, ставили смо минђушу на свињу“.

Угледни портал ЕСПН је Силверово излагање на МИТ Слоан Спортс Аналyтицс конференцији у Бостону више изложио кроз описивање онога што је комесар говорио, него кроз изјаве. Силвер је говорио и о томе какав осећај има када се сретне и разговара са играчима, око којих би требало да се врти цело такмичење.

“Понекад изгледају изоловано и несрећно, упркос просперитету лиге и њих самих. Живимо у време где је анксиозност све већа. Директан кривац за то су друштвене мреже. Све је више незадовољних играча“.

Говорећи о неким прошлим временима, Силвер каже да је НБА лига у ери Мајкла Џордана имала много већу хомогеност међу играчима, а да је данас све потпуно другачије.

“Некада су се титуле освајале у аутобусу. Сви су били заједно. Данас сви углавном држе слушалице у ушима. То је разлика две генерације“.

Говорио је познати адвокат и о стању НБА лиге. Каже, забринут је због података које добија о телевизијском рејтингу такмичења. Открио је да је у периоду од 2010. до 2018. број претплатника у раздобљу између 18 и 34 године – циљана публика – пао за више од 50 одсто, што га изузетно забрињава.

Силвер помиње да скраћење лигашког дела сезоне не види у скорије време, упркос томе што тренери и играчи то желе. Првобитна идеја је да се лига скрати за по шест утакмица код куће, с тим што нико од актера не жели да им се плата умањи за чак 20 одсто, што би било сразмерно умањењу сезоне. Комплетна НБА лига је, према његовим речима, спремна да се позабави унапређивањем такмичења, а једна од главних идеја је да се промени систем драфтовања играча, што би обесхрабрило тимове да „танкују“, односно да намерно губе како би добили најбоље пикове на годишњој лутрији.

Занимљиве идеје, али да ли су изводљиве?

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар