Šta se to dešava i šta će biti sa NBA ligom?!

Adam Silver otvoreno o nezadovoljstvu igrača, ukidanju Ol star meča i uvođenju novog turnira, skraćenju sezone, Džordanovoj eri i generacijskim razlikama. . .  Ideja je da novo takmičenje bude nešto poput kup takmičenja u Evropi!

Košarka 12.03.2019 | 22:45
Šta se to dešava i šta će biti sa NBA ligom?!
NBA liga poslednjih godina izaziva sve veću polemiku u košarkaškim krugovima. Sve je više ljubitelja igre pod obručima nezadovoljnih kvalitetom košarke, taktičkim izgledom samih utakmica, a večna je dilema da li je potrebno da ligaški deo sezone traje praktično sedam meseci, ako se uzme da mnogi timovi igraju praktično s pola gasa. Iznad svega najjačoj košarkaškoj ligi sveta zamera se što je izgubila svoju draž, odnosno što je sve postalo samo šoubiznis. Ima, naravno, dosta onih koji i dalje brane NBA ligu ovakvu kakva jeste, ali sve je jasnije da se glas nezadovoljstva čuo i kod onih koji vode najjače klupsko takmičenje na planeti. 

Upravo je o tome govorio komesar NBA lige Adam Silver. Čovek koji je zamenio legendarnog Dejvida Šterna na najodgovornijoj poziciji govorio je na petogodišnjicu svog mandata o problemima s kojim se takmičenje suočava, ali i činjenicom da je nezadovoljstvo među publikom sve veće.

Jedan od projekata koji nije dao željeni rezultat je novi format Ol star utakmice, gde dvojica kapitena - po jedan sa Istoka i Zapada - kroz svojevrstan oblik drafta biraju svoje timove, nezavisno od konferencije u kojoj igrači nastupaju. Posle ovogodišnje utakmice u Šarlotu mogle su se čuti glasne kritike na izostanak takmičarskog ili bilo kakvog ritma, što je mnogima obesmislilo spektakl kakav se nekada čekao s velikim nestrpljenjem. Zbog toga je Silver predložio ukidanje Ol star utakmice (?!) i uvođenje novog turnira koji bi se igrao polovinom ili pred otvaranje sezone, a predstavljao bi pandan kup takmičenju u evropskoj košarci. Isti bi se možda čak igrao u Aziji ili Evropi, što se donekle poklapa sa idejom o širenju NBA na ostale kontinente. 

“Ol star utakmica definitivno nije uspeo“, poručio je Silver i objasnio da je taj zaključak doneo posle mnogo razmišljanja posle duela u Šarlotu.

“Shvatam, stavili smo minđušu na svinju“.

Ugledni portal ESPN je Silverovo izlaganje na MIT Sloan Sports Analytics konferenciji u Bostonu više izložio kroz opisivanje onoga što je komesar govorio, nego kroz izjave. Silver je govorio i o tome kakav osećaj ima kada se sretne i razgovara sa igračima, oko kojih bi trebalo da se vrti celo takmičenje.

“Ponekad izgledaju izolovano i nesrećno, uprkos prosperitetu lige i njih samih. Živimo u vreme gde je anksioznost sve veća. Direktan krivac za to su društvene mreže. Sve je više nezadovoljnih igrača“.

Govoreći o nekim prošlim vremenima, Silver kaže da je NBA liga u eri Majkla Džordana imala mnogo veću homogenost među igračima, a da je danas sve potpuno drugačije.

“Nekada su se titule osvajale u autobusu. Svi su bili zajedno. Danas svi uglavnom drže slušalice u ušima. To je razlika dve generacije“.

Govorio je poznati advokat i o stanju NBA lige. Kaže, zabrinut je zbog podataka koje dobija o televizijskom rejtingu takmičenja. Otkrio je da je u periodu od 2010. do 2018. broj pretplatnika u razdoblju između 18 i 34 godine – ciljana publika – pao za više od 50 odsto, što ga izuzetno zabrinjava.

Silver pominje da skraćenje ligaškog dela sezone ne vidi u skorije vreme, uprkos tome što treneri i igrači to žele. Prvobitna ideja je da se liga skrati za po šest utakmica kod kuće, s tim što niko od aktera ne želi da im se plata umanji za čak 20 odsto, što bi bilo srazmerno umanjenju sezone. Kompletna NBA liga je, prema njegovim rečima, spremna da se pozabavi unapređivanjem takmičenja, a jedna od glavnih ideja je da se promeni sistem draftovanja igrača, što bi obeshrabrilo timove da „tankuju“, odnosno da namerno gube kako bi dobili najbolje pikove na godišnjoj lutriji.

Zanimljive ideje, ali da li su izvodljive?

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar