Чекајући Крстајићев списак...

Ко заслужује дрес репрезентације? До краја ове недеље селектор Србије саопштиће на које играче ће рачунати против Немачке (20. март) и Португалије (25. март).

Фудбал 07.03.2019 | 23:17
Чекајући Крстајићев списак...
Младен Крстајић је остао на селекторској функцији Србије и започеће квалификације за ЕП као главнокомандујући Орлова овог марта.

Иако је успешно пребродио премијеру у Лиги нација, поменуто такмичење није донело све одговоре око изгледа тима Србије за много важније и теже испите који следе. Србију 20. марта очекује гостовање Немачкој у пријатељском мечу, а пет дана касније почетак квалификација за ЕП против Португалије у Лисабону. То су утакмице с ривалима високе класе што се није могло рећи за такмичење у Лиги нација где је Србија била у друштву другоразредних репрезентација. Прво место у Лиги нација је већ заборављено, Србија ће прави одраз снаге и квалитета добити против Немаца и Португалаца.

А Крстајић је ваљда у Лиги нација завршио с експериментима, па би до краја недеље требало да саопшти списак најбољих на које рачуна.

И одмах у старту се зна да Србија неће изаћи са најбољима у саставу. Штопер Матија Настасић због сукоба са селектором неће играти, док је Крстајић ту. Из истог разлога нема ни Луке Миливојевића, једног од најбољих задњих везних у Премијер лиги и фудбалера који би играо и у јачим репрезентацијама од Србије. Повукао се после оптужби Крстајићевог (сада већ бившег) помоћника Милана Обрадовича и младих саиграчаПредрага Рајковића и Саше Лукића. Нису помогла ни да два састанка у Лондону. Прво су са Миливојевићемразговарали Славиша Кокеза и Дарко Ковачевић, потом Ковачевић, Пантелић и Крстајић. Паласов капитен није пристао да гурне под тепих све што је речено и да без јавног извињења за тешке оптужбе опет обуче дрес Орлова. Да ствари буду горе, неизвесно је играње повређеног Немање Матића што одмах значи да имамо велики проблем на позицији задњег везног. Веће су шансе да Матић неће играти, него да ће бити у строју... А постоји и опција да не може да изађе на терен, али да буде уз тим, јер је и психолошки веома важан фактор у овој екипи.

На кога то онда може да рачуна Младен Крстајић?

ГОЛМАНИ

Марко Дмитровић и Предраг Рајковић ћу се мењали на голу у Лиги нација, али форма у којој брани ВладимирСтојковић просто тера здрав разум на закључак да искусни голман заслужује позив у репрезентацију. Од Мундијала га нема на Крстајићевим списковима, иако је у више наврата рекао да је увек на располагању репрезентацији. Ако је селектор већ решио да га не зове, онда би то требало и да образложи. Рајковић ове сезоне брани у доброј форми у Макабију, Дмитровић и не баш због проблема с повредама у Еибару. Раније је на списковима био и Александар Јовановић, али је изгубио место на голу Уеске. Крстајић је позивао иНиколу Васиљевића из сурдуличког Радника...

ДЕСНИ БЕКОВИ

„Лично сам био изненађен када сам добио позив за Лигу нација. Мислим да би национални тим требало да се ослони на Милана Гајића“, рекао је стартни десни бек Србије Антонио Рукавина.

Прилично искрено и поштено. Има 35 година, игра у Казахстану где првенство није ни почело, па је питање да ли са њима треба кретати у нови квалификациони циклус. А друго питање је: ко уместо Рукавине? ПоменутиГајић је далеко од праве форме, а у Црвеној звезди принудно игра левог бека. Крстајић је ту позицију дуплирао с Немањом Милетићем из Партизана и није погрешио. Форма у којој игра популарни Ћелави каже да позив не би требало да га заобиђе ни овог пута. Репрезентацији су потребни момци са таквим срцем.

Ипак, најбољи српски десни бек у овом тренутку је Бранислав Ивановић. Бивши капитен у јесени каријере игра у фантастичној форми у Зениту. Одиграо је сваки минут у првенству Русије, најстандарднији је играч Зенита у овој сезони, а пружа и врло добре партије у Лиги Европе. Ипак, у репрезентацији га нема од Мундијала. Нити се он опростио, нити му је селектор јавно затворио врата. Славиша Кокеза је рекао да су „врата репрезентације и даље отворена за Ивановића“. Видећемо да ли су... Чини нам се да је то све прича „проформе“ и даИвановића више нећемо гледати у дресу Србије. А објашњење никад није јавно понуђено.

ЛЕВИ БЕКОВИ

Нешто је боља ситуација на левом боку. Капитен Коларов је сигуран иако ове сезоне игра у промењивој форми у Роми. Час је међу најбољима, час међу најгорима. Али Србија од њега нема бољег... МиланРодић из Звезде се показао као достојна алтернатива, али је питање да ли ће се наћи на следећемКрстајићевом списку јер се тренутно оправља од повреде потколеничне кости. Биће трка с временом... АкоРодић не буде спреман, Крстајић нема много алтернатива. То је евентуално Иван Обрадовић који је у другом делу сезоне почео да игра за Андерлехт. Можда чак и Душко Тошић са којим је иста ситуација као са Ивановићем. Избрисан је из репрезентације после Мундијала. Ипак, најлогичнија алтернатива (ако буде потребно) била би повлачење Филипа Костића на левог бека с обзиром да у Франкфурту често игра неку врсту офанзивног бека.

ШТОПЕРИ

Крстајић углавном зове четворицу штопера, а чини се да су макар три места капарисана. Никола Миленковићје зацементиран као стоб одбране Србије, иако је последњих недеља пао у форми у Фјорентини. Међутим, његово присуство у стартних 11 није и још дуго не би смело да буде спорно. Другачија је ситуација с његовим „парњаком“ из Лиге нација Милошем Вељковићем. Вердеров штопер је после повреде изгубио место у стартних 11. Ни у Лиги нација бије баш блистао, али он је и даље млад играч и требало би да буде редован на списковима селектора. Добра вест је што у сјајној форми игра Никола Максимовић у којег КарлоАнчелоти има неограничено поверење и намеће се као логичан избор у тандему с Миленковићем. За место четвртог штопера највеће шансе се дају Урошу Спајићу који је незамењив у казненој експедицији Краснодара који игра фантастичан фудбал ове сезоне.

За позив конкуришу и Стефан Митровић који успешно, као капитен, командује одбраном Стразбура, ЈагошВуковић који је стандардан у последњој линији Олимпијакоса, а можда и Вукашин Јовановић који повремено игра у Бордоу и капитен је младе репрезентације која у марту нема обавезе. Репрезентативни позив још делује далеко за неког из Звездиног тандема Савић - Милуновић.

ДЕФАНЗИВНИ ВЕЗНИ

Крстајић углавном на спискове бира четворицу или петорицу дефанзивних/централних везних играча. Како немаМиливојевића, а Матић је неизвестан, отвара се шанса другима. Пре свих Немањи Максимовићу који је један од главних шрафова у Хетафеу, сензацији шпанске Примере. Реч је о екипи која озбиљно пуца на четврто место и све је ближа шокантном пласману у Лигу шампиона. Игра као „мали Атлетико“, а Максимовић је срце тима (22 меча по 90 минута у 24 кола). Навијачи Валенсије већ засипају друштвене мреже клуба с увредама што је Србин летос тако лако пуштен у предграђе Мадрида.

Сигурно место на списку чека и Сашу Лукића који је редовно добијао позиве и када није играо. У последње време је стандардан у Торину који бележи сјајне резултате и имао је среће да искористи повреду Меитеа и зацементира се у првих 11. Од летос на Крстајићевим списковима нема Марка Грујића (што је још чудније, није га било ни на списковима младе репрезентације?!), али високи везиста није имао ни среће с повредама непосредно пред репрезентативне акције. Сада тај позив не би смео да се доводи под знак питања јерГрујић игра у најбољој форми у последње две године. Један је од главних играча Херте, бележи голове, асистенције и одушевио је све у клубу. Није класичан задњи везни и права је спона између дефанзивне и офанзивне линије.

Тројица младих везиста би требало да су сигурни, а видећемо ко ће још добити позив...

Очекујемо још једног везисту дефанзивнијих карактеристика. Крстајић је у неколико наврата звао ЉубомираФејсу, али би се овај увек повредио баш када позив стигне. Код Крстајића је први позив и шансу за деби добио и Звездин „питбул“ Бранко Јовичич, а како је тренутно у доброј форми, вероватно ће опет добити позив. Позиван је био и још један тадашњи Звездин везиста, Ненад Крстичић. Али од одласка у АЕК није стандардан, углавном улази с клупе, није у некадашној форми и било би изненађење да сада добије позив. Нешто слично важи и за Немању Гудеља из Спортинга. Нити је по Крстајићевом укусу, нити у Лисабону пружа неке посебне партије.

Изненађење би могао да буде дебитантски позив Душану Јованчићу. „Звездин Ћаби Алонсо“ је откриће сезоне, сјајан је у обе фазе игре и тип играча који понекад недостаје репрезентацији Србије. Чини се да је деби Душана Јованчића у репрезентацији Србије питање тренутка. А негде на хоризонту би могао да се наслути и повратак Саше Здјелара у јато Орлова. Још није у тој форми, али се диже и могао би да се појави на неким окупљањима репрезентације у будућности.

ОФАНЗИВНИ ВЕЗНИ

Крстајићева досадашња формација је била 4-2-3-1 и слепо је веровао у њу. Делује да се ништа неће променити ни за наредне утакмице. Што значи макар петорицу или шесторицу офанзивних везиста или крила на списку за Немачку и Португалију. Једно место је зацементирано за Душана Тадића, друго би требало да је власништво Филипа Костића. Обојица играју у спектакуларној форми ове сезоне. Поставље се питање ко ће још с њима на терен. Сергеј Милинковић Савић је можда најближи, а наруку му иде и успон форме после не баш блиставе јесени. Адем Љајић је још један озбиљан кандидат јер игра добро у Бешикташу, а позив не би требало да заобиђе ни Мијата Гаћиновића. Имао је минутажу у Лиги нација, иако није блистао. У Ајнтрахту игра боље него у репрезентацији. У свим такмичењима је за Ајнтрахт играо на 32 од могућа 34 меча, а стартер је био 22 пута.

Немања Радоњић је до сада био редован на Крстајићевим списковима, али не налази се у доброј форми. Од 33 меча Марсеља у свим такмичењима, играо је на само 10 и углавном добијао шансу на кашичицу с клупе. У последњих месец дана га готово нема на терену. Зимус је имао понуде из Бундеслиге, али је француски клуб одбијао да га да на позајмицу, а и није било теоретски могуће да заигра за трећи клуб у једној сезони. У великом паду форме је Андрија Живковић који је изгубио место у тиму Бенфике код новог тренера Лажеа, а чудесна серија резултата даје тренеру за право. На последњих 11 мечева у свим такмичењима, Живковић је одиграо укупно 40 минута. Одавно није био у тежој ситуацији...

У блажем паду форме је и Данијел Алексић у Турској. Тачније, није у оној фантастичној форми од јесенас. Његовој Малатији не иде у последње време, али Алексић је стандардан и пети је стрелац лиге. Крстајић га је јесенас наградио позивом за добре игре, а ни сада позив не би представљао изненађење. Повреда и самим тим неодстатак форме су смањиле шансе за позив Данилу Пантићу из Партизана. Полако се спрема за повратак на терен, али је још рано за репрезентацију. У перспективи треба очекивати Дачу међу Орловима.

НАПАД

Овде су дилеме ваљда најмање. Александар Митровић и Лука Јовић су сигурни на списку, а видећемо какав је даљи статус Александра Пријовића. Митровић је стартни шпиц репрезентације, једна од најефикаснијих „деветки“ Премијер лиге и вероватно једина светла тачка несрећног Фулама. Његов статус у репрезентацији није споран. Али Крстајић ће бити на мукама због Луке Јовића, најбољег младог нападача Европе у овом тренутку. Не само да мора да га зове, већ ће морати и да му пружи шансу да игра. Многи навијачи Србије пате за даном када ће видети тандем Митровић – Јовић, али смо скептични да је то могуће код овог селектора. С чудесном формом Јовића, Пријовић пада не позицију терећег шпица, а питање је да ли је и њу задржао. Отишао је у Арабију, није дао ниједан гол, има проблеме с повредама, далеко је од неке праве форме... Због неких ранијих заслуга би требало да опет добије позив...

А на врата репрезентације све јаче куца Милан Павков. Вечно потцењен, нападач Црвене звезде ћути и решета. Немогуће га је игнорисати. Немогуће је остати имун на голове које даје. Позив у репрезентацију мора да стигне кад-тад. А можда већ и сада у марту...

Од осталих нападача, нема никога ни у најави ко би могао да се нада репрезентивном статусу. Од озбиљних лига само Филип Ђуричић игра у Сасуолу, док Шкулетић углавном улази са клупе у Монпељеу. Додуше, Ђуричић „даје знаке живота“, све је бољи и улози „деветке“ и ако овако настави, можда би опет једног дана могао да обуче дрес Орлова.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар