Čekajući Krstajićev spisak...

Ko zaslužuje dres reprezentacije? Do kraja ove nedelje selektor Srbije saopštiće na koje igrače će računati protiv Nemačke (20. mart) i Portugalije (25. mart).

Fudbal 07.03.2019 | 23:17
Čekajući Krstajićev spisak...
Mladen Krstajić je ostao na selektorskoj funkciji Srbije i započeće kvalifikacije za EP kao glavnokomandujući Orlova ovog marta.

Iako je uspešno prebrodio premijeru u Ligi nacija, pomenuto takmičenje nije donelo sve odgovore oko izgleda tima Srbije za mnogo važnije i teže ispite koji slede. Srbiju 20. marta očekuje gostovanje Nemačkoj u prijateljskom meču, a pet dana kasnije početak kvalifikacija za EP protiv Portugalije u Lisabonu. To su utakmice s rivalima visoke klase što se nije moglo reći za takmičenje u Ligi nacija gde je Srbija bila u društvu drugorazrednih reprezentacija. Prvo mesto u Ligi nacija je već zaboravljeno, Srbija će pravi odraz snage i kvaliteta dobiti protiv Nemaca i Portugalaca.

A Krstajić je valjda u Ligi nacija završio s eksperimentima, pa bi do kraja nedelje trebalo da saopšti spisak najboljih na koje računa.

I odmah u startu se zna da Srbija neće izaći sa najboljima u sastavu. Štoper Matija Nastasić zbog sukoba sa selektorom neće igrati, dok je Krstajić tu. Iz istog razloga nema ni Luke Milivojevića, jednog od najboljih zadnjih veznih u Premijer ligi i fudbalera koji bi igrao i u jačim reprezentacijama od Srbije. Povukao se posle optužbi Krstajićevog (sada već bivšeg) pomoćnika Milana Obradoviča i mladih saigračaPredraga Rajkovića i Saše Lukića. Nisu pomogla ni da dva sastanka u Londonu. Prvo su sa Milivojevićemrazgovarali Slaviša Kokeza i Darko Kovačević, potom Kovačević, Pantelić i Krstajić. Palasov kapiten nije pristao da gurne pod tepih sve što je rečeno i da bez javnog izvinjenja za teške optužbe opet obuče dres Orlova. Da stvari budu gore, neizvesno je igranje povređenog Nemanje Matića što odmah znači da imamo veliki problem na poziciji zadnjeg veznog. Veće su šanse da Matić neće igrati, nego da će biti u stroju... A postoji i opcija da ne može da izađe na teren, ali da bude uz tim, jer je i psihološki veoma važan faktor u ovoj ekipi.

Na koga to onda može da računa Mladen Krstajić?

GOLMANI

Marko Dmitrović i Predrag Rajković ću se menjali na golu u Ligi nacija, ali forma u kojoj brani VladimirStojković prosto tera zdrav razum na zaključak da iskusni golman zaslužuje poziv u reprezentaciju. Od Mundijala ga nema na Krstajićevim spiskovima, iako je u više navrata rekao da je uvek na raspolaganju reprezentaciji. Ako je selektor već rešio da ga ne zove, onda bi to trebalo i da obrazloži. Rajković ove sezone brani u dobroj formi u Makabiju, Dmitrović i ne baš zbog problema s povredama u Eibaru. Ranije je na spiskovima bio i Aleksandar Jovanović, ali je izgubio mesto na golu Ueske. Krstajić je pozivao iNikolu Vasiljevića iz surduličkog Radnika...

DESNI BEKOVI

„Lično sam bio iznenađen kada sam dobio poziv za Ligu nacija. Mislim da bi nacionalni tim trebalo da se osloni na Milana Gajića“, rekao je startni desni bek Srbije Antonio Rukavina.

Prilično iskreno i pošteno. Ima 35 godina, igra u Kazahstanu gde prvenstvo nije ni počelo, pa je pitanje da li sa njima treba kretati u novi kvalifikacioni ciklus. A drugo pitanje je: ko umesto Rukavine? PomenutiGajić je daleko od prave forme, a u Crvenoj zvezdi prinudno igra levog beka. Krstajić je tu poziciju duplirao s Nemanjom Miletićem iz Partizana i nije pogrešio. Forma u kojoj igra popularni Ćelavi kaže da poziv ne bi trebalo da ga zaobiđe ni ovog puta. Reprezentaciji su potrebni momci sa takvim srcem.

Ipak, najbolji srpski desni bek u ovom trenutku je Branislav Ivanović. Bivši kapiten u jeseni karijere igra u fantastičnoj formi u Zenitu. Odigrao je svaki minut u prvenstvu Rusije, najstandardniji je igrač Zenita u ovoj sezoni, a pruža i vrlo dobre partije u Ligi Evrope. Ipak, u reprezentaciji ga nema od Mundijala. Niti se on oprostio, niti mu je selektor javno zatvorio vrata. Slaviša Kokeza je rekao da su „vrata reprezentacije i dalje otvorena za Ivanovića“. Videćemo da li su... Čini nam se da je to sve priča „proforme“ i daIvanovića više nećemo gledati u dresu Srbije. A objašnjenje nikad nije javno ponuđeno.

LEVI BEKOVI

Nešto je bolja situacija na levom boku. Kapiten Kolarov je siguran iako ove sezone igra u promenjivoj formi u Romi. Čas je među najboljima, čas među najgorima. Ali Srbija od njega nema boljeg... MilanRodić iz Zvezde se pokazao kao dostojna alternativa, ali je pitanje da li će se naći na sledećemKrstajićevom spisku jer se trenutno opravlja od povrede potkolenične kosti. Biće trka s vremenom... AkoRodić ne bude spreman, Krstajić nema mnogo alternativa. To je eventualno Ivan Obradović koji je u drugom delu sezone počeo da igra za Anderleht. Možda čak i Duško Tošić sa kojim je ista situacija kao sa Ivanovićem. Izbrisan je iz reprezentacije posle Mundijala. Ipak, najlogičnija alternativa (ako bude potrebno) bila bi povlačenje Filipa Kostića na levog beka s obzirom da u Frankfurtu često igra neku vrstu ofanzivnog beka.

ŠTOPERI

Krstajić uglavnom zove četvoricu štopera, a čini se da su makar tri mesta kaparisana. Nikola Milenkovićje zacementiran kao stob odbrane Srbije, iako je poslednjih nedelja pao u formi u Fjorentini. Međutim, njegovo prisustvo u startnih 11 nije i još dugo ne bi smelo da bude sporno. Drugačija je situacija s njegovim „parnjakom“ iz Lige nacija Milošem Veljkovićem. Verderov štoper je posle povrede izgubio mesto u startnih 11. Ni u Ligi nacija bije baš blistao, ali on je i dalje mlad igrač i trebalo bi da bude redovan na spiskovima selektora. Dobra vest je što u sjajnoj formi igra Nikola Maksimović u kojeg KarloAnčeloti ima neograničeno poverenje i nameće se kao logičan izbor u tandemu s Milenkovićem. Za mesto četvrtog štopera najveće šanse se daju Urošu Spajiću koji je nezamenjiv u kaznenoj ekspediciji Krasnodara koji igra fantastičan fudbal ove sezone.

Za poziv konkurišu i Stefan Mitrović koji uspešno, kao kapiten, komanduje odbranom Strazbura, JagošVuković koji je standardan u poslednjoj liniji Olimpijakosa, a možda i Vukašin Jovanović koji povremeno igra u Bordou i kapiten je mlade reprezentacije koja u martu nema obaveze. Reprezentativni poziv još deluje daleko za nekog iz Zvezdinog tandema Savić - Milunović.

DEFANZIVNI VEZNI

Krstajić uglavnom na spiskove bira četvoricu ili petoricu defanzivnih/centralnih veznih igrača. Kako nemaMilivojevića, a Matić je neizvestan, otvara se šansa drugima. Pre svih Nemanji Maksimoviću koji je jedan od glavnih šrafova u Hetafeu, senzaciji španske Primere. Reč je o ekipi koja ozbiljno puca na četvrto mesto i sve je bliža šokantnom plasmanu u Ligu šampiona. Igra kao „mali Atletiko“, a Maksimović je srce tima (22 meča po 90 minuta u 24 kola). Navijači Valensije već zasipaju društvene mreže kluba s uvredama što je Srbin letos tako lako pušten u predgrađe Madrida.

Sigurno mesto na spisku čeka i Sašu Lukića koji je redovno dobijao pozive i kada nije igrao. U poslednje vreme je standardan u Torinu koji beleži sjajne rezultate i imao je sreće da iskoristi povredu Meitea i zacementira se u prvih 11. Od letos na Krstajićevim spiskovima nema Marka Grujića (što je još čudnije, nije ga bilo ni na spiskovima mlade reprezentacije?!), ali visoki vezista nije imao ni sreće s povredama neposredno pred reprezentativne akcije. Sada taj poziv ne bi smeo da se dovodi pod znak pitanja jerGrujić igra u najboljoj formi u poslednje dve godine. Jedan je od glavnih igrača Herte, beleži golove, asistencije i oduševio je sve u klubu. Nije klasičan zadnji vezni i prava je spona između defanzivne i ofanzivne linije.

Trojica mladih vezista bi trebalo da su sigurni, a videćemo ko će još dobiti poziv...

Očekujemo još jednog vezistu defanzivnijih karakteristika. Krstajić je u nekoliko navrata zvao LjubomiraFejsu, ali bi se ovaj uvek povredio baš kada poziv stigne. Kod Krstajića je prvi poziv i šansu za debi dobio i Zvezdin „pitbul“ Branko Jovičič, a kako je trenutno u dobroj formi, verovatno će opet dobiti poziv. Pozivan je bio i još jedan tadašnji Zvezdin vezista, Nenad Krstičić. Ali od odlaska u AEK nije standardan, uglavnom ulazi s klupe, nije u nekadašnoj formi i bilo bi iznenađenje da sada dobije poziv. Nešto slično važi i za Nemanju Gudelja iz Sportinga. Niti je po Krstajićevom ukusu, niti u Lisabonu pruža neke posebne partije.

Iznenađenje bi mogao da bude debitantski poziv Dušanu Jovančiću. „Zvezdin Ćabi Alonso“ je otkriće sezone, sjajan je u obe faze igre i tip igrača koji ponekad nedostaje reprezentaciji Srbije. Čini se da je debi Dušana Jovančića u reprezentaciji Srbije pitanje trenutka. A negde na horizontu bi mogao da se nasluti i povratak Saše Zdjelara u jato Orlova. Još nije u toj formi, ali se diže i mogao bi da se pojavi na nekim okupljanjima reprezentacije u budućnosti.

OFANZIVNI VEZNI

Krstajićeva dosadašnja formacija je bila 4-2-3-1 i slepo je verovao u nju. Deluje da se ništa neće promeniti ni za naredne utakmice. Što znači makar petoricu ili šestoricu ofanzivnih vezista ili krila na spisku za Nemačku i Portugaliju. Jedno mesto je zacementirano za Dušana Tadića, drugo bi trebalo da je vlasništvo Filipa Kostića. Obojica igraju u spektakularnoj formi ove sezone. Postavlje se pitanje ko će još s njima na teren. Sergej Milinković Savić je možda najbliži, a naruku mu ide i uspon forme posle ne baš blistave jeseni. Adem Ljajić je još jedan ozbiljan kandidat jer igra dobro u Bešiktašu, a poziv ne bi trebalo da zaobiđe ni Mijata Gaćinovića. Imao je minutažu u Ligi nacija, iako nije blistao. U Ajntrahtu igra bolje nego u reprezentaciji. U svim takmičenjima je za Ajntraht igrao na 32 od moguća 34 meča, a starter je bio 22 puta.

Nemanja Radonjić je do sada bio redovan na Krstajićevim spiskovima, ali ne nalazi se u dobroj formi. Od 33 meča Marselja u svim takmičenjima, igrao je na samo 10 i uglavnom dobijao šansu na kašičicu s klupe. U poslednjih mesec dana ga gotovo nema na terenu. Zimus je imao ponude iz Bundeslige, ali je francuski klub odbijao da ga da na pozajmicu, a i nije bilo teoretski moguće da zaigra za treći klub u jednoj sezoni. U velikom padu forme je Andrija Živković koji je izgubio mesto u timu Benfike kod novog trenera Lažea, a čudesna serija rezultata daje treneru za pravo. Na poslednjih 11 mečeva u svim takmičenjima, Živković je odigrao ukupno 40 minuta. Odavno nije bio u težoj situaciji...

U blažem padu forme je i Danijel Aleksić u Turskoj. Tačnije, nije u onoj fantastičnoj formi od jesenas. Njegovoj Malatiji ne ide u poslednje vreme, ali Aleksić je standardan i peti je strelac lige. Krstajić ga je jesenas nagradio pozivom za dobre igre, a ni sada poziv ne bi predstavljao iznenađenje. Povreda i samim tim neodstatak forme su smanjile šanse za poziv Danilu Pantiću iz Partizana. Polako se sprema za povratak na teren, ali je još rano za reprezentaciju. U perspektivi treba očekivati Daču među Orlovima.

NAPAD

Ovde su dileme valjda najmanje. Aleksandar Mitrović i Luka Jović su sigurni na spisku, a videćemo kakav je dalji status Aleksandra Prijovića. Mitrović je startni špic reprezentacije, jedna od najefikasnijih „devetki“ Premijer lige i verovatno jedina svetla tačka nesrećnog Fulama. Njegov status u reprezentaciji nije sporan. Ali Krstajić će biti na mukama zbog Luke Jovića, najboljeg mladog napadača Evrope u ovom trenutku. Ne samo da mora da ga zove, već će morati i da mu pruži šansu da igra. Mnogi navijači Srbije pate za danom kada će videti tandem Mitrović – Jović, ali smo skeptični da je to moguće kod ovog selektora. S čudesnom formom Jovića, Prijović pada ne poziciju terećeg špica, a pitanje je da li je i nju zadržao. Otišao je u Arabiju, nije dao nijedan gol, ima probleme s povredama, daleko je od neke prave forme... Zbog nekih ranijih zasluga bi trebalo da opet dobije poziv...

A na vrata reprezentacije sve jače kuca Milan Pavkov. Večno potcenjen, napadač Crvene zvezde ćuti i rešeta. Nemoguće ga je ignorisati. Nemoguće je ostati imun na golove koje daje. Poziv u reprezentaciju mora da stigne kad-tad. A možda već i sada u martu...

Od ostalih napadača, nema nikoga ni u najavi ko bi mogao da se nada reprezentivnom statusu. Od ozbiljnih liga samo Filip Đuričić igra u Sasuolu, dok Škuletić uglavnom ulazi sa klupe u Monpeljeu. Doduše, Đuričić „daje znake života“, sve je bolji i ulozi „devetke“ i ako ovako nastavi, možda bi opet jednog dana mogao da obuče dres Orlova.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar