Прича: Сви знају како, али Лејкерси баш никако!

Тим из Лос Анђелеса већ дуго не успева да изгради праву хемију у тиму.

Кошарка 09.03.2019 | 23:46
Прича: Сви знају како, али Лејкерси баш никако!
Прошло је шест година откако су Лос Анђелес Лејкерси последњи пут наступилу у плеј-офу НБА лиге. Била је то сезона у којој се последњи пут истакао Коби Брајант који је тада доживео повреду Ахилове тетиве. Испоставиће се да га је касније та повреда коштала наставка каријере. Било би паметно рећи да је ова вест задесила Лејкерсе као гром из ведра неба, али делује као да је преко тима из Калифорније тада прешао торнадо.

Невероватно делује чињеница да већ читавих шест година Лејкерси „посте“ што се тиче уласка у плеј-оф. Након синоћног пораза у градском дербију од Клиперса, делује да ће се тај пост продужити за још годину дана. Генерално гледано, за развој тима и целокупног пројекта потребно је време. Шест година? Чини се, превише… Долазили су у ову ситуацију и остали тимови у лиги, па није било случаја који се може упоредити са оним што се дешава Лејкерсима.

Многи тимови у лиги размишљају на краћи рок и покушавају да ангажовањем играча преко лета створе пројекат за ту сезону. Са друге стране имамо пример Филаделфије која је постепено градила свој тим и успела да дође у ситуацију да се сада бори за титулу шампиона Источне конференције. За то ипак треба времена, пажње и стрпљења. Овог последњег обично мањка код челника клубова који желе да резултате виде истог тренутка.

Ова сезона је показала да су неки тимови и те како способни да изграде тим и крену напред. Не говоримо о освајању титуле у најбољој кошаркашкој лиги на свету, него о томе да та екипа бар може да буде конкурент и да се пласира у плеј-оф серију.

Бакси су најбољи овосезонски пример. Екипа из Милвокија у коју је недавно пристигао и Пау Гасол водила је рачуна о свему. И о играчима на паркету, али и о доброј ротацији. Адетокунбо је био пун погодак, а Милвоки ће и поред одласка Џејсона Кида поново заиграти у плеј-офу другу сезону заредом. Сигурно је да се ту неће зауставити пошто је тренутно један од главних фаворита са Истока да оде и до самог финала. Грчко"чудовиште" је ове сезоне окружено сјајним играчима. Бледсо, Мидлтон и Миротић су као продуженаЈанисова рука, а са одличним стручњаком на клупи сигурно ће желети да крену у напад на шампионски прстен у што краћем року.

Нису Бакси једини који су успели да направе искорак и реорганизују тим. Торонто је након одстрањивањаКејсија, а потом и замене Дерозана за Ленарда успео да направи добру базу за будућност. Репторси су поново кандидати за висок пласман, али ове сезоне имају доста већу ширину него што је то раније био случај.

Већ смо поменули Филаделфију - навијачи су сигурно већ заборавили на сезону 2015/16 када је тим са источне обале забележио 72 пораза у сезони. У међувремену развили су се млади играчи, ту је фантастични ЏоелЕмбид, који уз нашег Бобија Марјановића чини сјајан тандем на центарској позицији. Сличан пут пратио је Бостон - тим из ТД Гардена је стално имао добру базу и врло лако је успевао да се реорганизује при великим променама у тиму. Само једном су Селтикси пропустили плеј-оф у последњих 10 година.

Шта је онда проблем у највећем граду у Калифорнији? Одлазак Кобија Брајанта могао је да се узме као изговор, али само годину или две, а тренутно тече трећа од како је славни кошаркаш последњи пут обукао жути дрес. Довођени су млади играчи који су доста обећавали, али никако нису успевали да испуне очекивања. Сада када је дошло време за промену и када су Лејкерси желели да у кратком року направе велики бум довођењем Леброна Џејмса поново се десио крах. Плеј-оф делује као мисаона именица за тим из Лос Анђелеса. Не може Лејкерсима бити изговор ни то што играју у објективно јачој Западној конференцији. Чињеница је да највећи пројекат у НБА лиги у последњих неколико деценија долази управо из овог дела Сједињених Америчких Држава. Голден Стејт Вориорси су успели да направе тим који се не плаши апсолутно никога. Полако, али сигурно тим путем иду Сакраметно и Јута. Кингси имају Богдановића, а Џезери се уздају у Гобера и Мичела.

На Западу се још истиче Хјустон. Тим из Тексаса је све карте бацио на Џејмса Хардена који не престаје да краси рубрике спортских портала због броја постигнутих поена на свакој појединачној утакмици.Мајк Д'Антони сигурно игра кључну улогу у овом тиму, јер искусни стручњак зна како да направи добру екипу и крене напред.

Шта онда рећи за Лејкерсе? Поново ништа друго не преостаје Леброновој екипи него да чека… Кажу да време најбоље лечи ране, али изгледа да их у тиму из Лос Анђелеса оно само продубљује.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар