Priča: Svi znaju kako, ali Lejkersi baš nikako!

Tim iz Los Anđelesa već dugo ne uspeva da izgradi pravu hemiju u timu.

Košarka 09.03.2019 | 23:46
Priča: Svi znaju kako, ali Lejkersi baš nikako!
Prošlo je šest godina otkako su Los Anđeles Lejkersi poslednji put nastupilu u plej-ofu NBA lige. Bila je to sezona u kojoj se poslednji put istakao Kobi Brajant koji je tada doživeo povredu Ahilove tetive. Ispostaviće se da ga je kasnije ta povreda koštala nastavka karijere. Bilo bi pametno reći da je ova vest zadesila Lejkerse kao grom iz vedra neba, ali deluje kao da je preko tima iz Kalifornije tada prešao tornado.

Neverovatno deluje činjenica da već čitavih šest godina Lejkersi „poste“ što se tiče ulaska u plej-of. Nakon sinoćnog poraza u gradskom derbiju od Klipersa, deluje da će se taj post produžiti za još godinu dana. Generalno gledano, za razvoj tima i celokupnog projekta potrebno je vreme. Šest godina? Čini se, previše… Dolazili su u ovu situaciju i ostali timovi u ligi, pa nije bilo slučaja koji se može uporediti sa onim što se dešava Lejkersima.

Mnogi timovi u ligi razmišljaju na kraći rok i pokušavaju da angažovanjem igrača preko leta stvore projekat za tu sezonu. Sa druge strane imamo primer Filadelfije koja je postepeno gradila svoj tim i uspela da dođe u situaciju da se sada bori za titulu šampiona Istočne konferencije. Za to ipak treba vremena, pažnje i strpljenja. Ovog poslednjeg obično manjka kod čelnika klubova koji žele da rezultate vide istog trenutka.

Ova sezona je pokazala da su neki timovi i te kako sposobni da izgrade tim i krenu napred. Ne govorimo o osvajanju titule u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu, nego o tome da ta ekipa bar može da bude konkurent i da se plasira u plej-of seriju.

Baksi su najbolji ovosezonski primer. Ekipa iz Milvokija u koju je nedavno pristigao i Pau Gasol vodila je računa o svemu. I o igračima na parketu, ali i o dobroj rotaciji. Adetokunbo je bio pun pogodak, a Milvoki će i pored odlaska Džejsona Kida ponovo zaigrati u plej-ofu drugu sezonu zaredom. Sigurno je da se tu neće zaustaviti pošto je trenutno jedan od glavnih favorita sa Istoka da ode i do samog finala. Grčko"čudovište" je ove sezone okruženo sjajnim igračima. Bledso, Midlton i Mirotić su kao produženaJanisova ruka, a sa odličnim stručnjakom na klupi sigurno će želeti da krenu u napad na šampionski prsten u što kraćem roku.

Nisu Baksi jedini koji su uspeli da naprave iskorak i reorganizuju tim. Toronto je nakon odstranjivanjaKejsija, a potom i zamene Derozana za Lenarda uspeo da napravi dobru bazu za budućnost. Reptorsi su ponovo kandidati za visok plasman, ali ove sezone imaju dosta veću širinu nego što je to ranije bio slučaj.

Već smo pomenuli Filadelfiju - navijači su sigurno već zaboravili na sezonu 2015/16 kada je tim sa istočne obale zabeležio 72 poraza u sezoni. U međuvremenu razvili su se mladi igrači, tu je fantastični DžoelEmbid, koji uz našeg Bobija Marjanovića čini sjajan tandem na centarskoj poziciji. Sličan put pratio je Boston - tim iz TD Gardena je stalno imao dobru bazu i vrlo lako je uspevao da se reorganizuje pri velikim promenama u timu. Samo jednom su Seltiksi propustili plej-of u poslednjih 10 godina.

Šta je onda problem u najvećem gradu u Kaliforniji? Odlazak Kobija Brajanta mogao je da se uzme kao izgovor, ali samo godinu ili dve, a trenutno teče treća od kako je slavni košarkaš poslednji put obukao žuti dres. Dovođeni su mladi igrači koji su dosta obećavali, ali nikako nisu uspevali da ispune očekivanja. Sada kada je došlo vreme za promenu i kada su Lejkersi želeli da u kratkom roku naprave veliki bum dovođenjem Lebrona Džejmsa ponovo se desio krah. Plej-of deluje kao misaona imenica za tim iz Los Anđelesa. Ne može Lejkersima biti izgovor ni to što igraju u objektivno jačoj Zapadnoj konferenciji. Činjenica je da najveći projekat u NBA ligi u poslednjih nekoliko decenija dolazi upravo iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država. Golden Stejt Voriorsi su uspeli da naprave tim koji se ne plaši apsolutno nikoga. Polako, ali sigurno tim putem idu Sakrametno i Juta. Kingsi imaju Bogdanovića, a Džezeri se uzdaju u Gobera i Mičela.

Na Zapadu se još ističe Hjuston. Tim iz Teksasa je sve karte bacio na Džejmsa Hardena koji ne prestaje da krasi rubrike sportskih portala zbog broja postignutih poena na svakoj pojedinačnoj utakmici.Majk D'Antoni sigurno igra ključnu ulogu u ovom timu, jer iskusni stručnjak zna kako da napravi dobru ekipu i krene napred.

Šta onda reći za Lejkerse? Ponovo ništa drugo ne preostaje Lebronovoj ekipi nego da čeka… Kažu da vreme najbolje leči rane, ali izgleda da ih u timu iz Los Anđelesa ono samo produbljuje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar