Антић: Тадић је међу најбољима у свијету!

Прослављени тренер за портал Мондо је прокоментарисао сјајну партију Ајаксовог аса и Реалов крах комплетиран у само недељу дана. . .

Фудбал 12.03.2019 | 17:15
Антић: Тадић је међу најбољима у свијету!
Душан Тадић у уторак је, блистајући у дресу Ајакса, бацио позитивно светло на српски фудбал као мало који појединац или екипа последњих година.

Није претерано рећи да се свако ко у Србији воли фудбал и видео је шта се догађало на стадиону "Сантјаго Бернабеу", дан касније пробудио са неуобичајеним осећајем поноса и задовољства.

Троструки узастопни шампион Европе свргнут је са трона, а институција европског фудбала - шести клуб на "вечној листи", са четири континенталне круне - поново се нашла у првом плану, највише заслугом репрезентативца Србије, који је постигао један ефектан гол и два пута "докторски" асистирао... а могао је да има још бољи учинак, да су саиграчи били прецизнији у стопостотним шансама.

Некадашњи селектор Србије Радомир Антић зато је изабрао да разговор за МОНДО почне оценом Тадићеве игре, а да причу о Реалу и његовој кризи остави за касније...

"Мислим да оно што је Тадић одиграо синоћ на 'Бернабеуу' не само да заслужује све похвале, већ и да је он на прави начин ушао у фудбалску историју, која се пише великим словима. И понашањем и игром је показао да је у овом тренутку један од најбољих средњих офанзивних играча у свету", на кратко је застао легендарни тренер, као да преиспитује сопствену "јаку" изјаву.

"Начином на који је укључио саиграче код прва два гола, показао је квалитет какав се тражи од врхунског средњег играча", додао је Антић.

Тренер Ајакса Ерик Тен Хаг одушевио је Радомира Антића поделом улога својим офанзивним фудбалерима.

"Као и у првој утакмици, играо је без фиксне 'деветке', искористио је индивидуални квалитет крилних играча, који су деловали више унутра и дали прва два гола. Мислим да је показао да систем увек мора да буде прилагођен квалитету који ти нуди екипа".

"Још један детаљ, који бих посебно истакао за тренерску струку. Код резултата 4:1, он је увео са клупе центарфора, у ситуацији када би 99,9 одсто тренера појачало фазу одбране. Тиме је пребацио игру на половину Мадрида и на позитиван начин искористио ситуацију коју је његова екипа имала".

"АМБИЈЕНТ У КЛУБОВИМА БИО ПРЕСУДАН"

Антић каже да се већ на загревању могло видети да ће "копљаници" искористити своје врлине да казне Реалове слабости.

"Начин на који играчи Ајакса дају пасове, кретање после паса, убацивање са дијагоналних позиција... Нису имали никаквих проблема да пас игром изнесу лопте из задње линије. Посебно је импоновало, а то је већ позната Ајаксова школа, да играју из првог додира и њихово кретање после паса. Мени је посебно драго да то видим, јер сам увек бранио тај начин игре и тај прилаз игри".

ШЕНЕ КАО МИЛИНКО ПАНТИЋ

Причајући са Антићем о Душану Тадићу, било је немогуће заобићи Милинка Пантића, који је као "десетка" старог кова много допринео да Атлетико Мадрид 1996. освоји "дуплу круну" под вођством српског стручњака. "Синоћ смо звали Милинка после четвртог Ајаксовог гола, јер је он дао идентичан гол када смо победили Борусију из Дортмунда 2:1", присетио се Радомир Антић сезоне 1996/97, у којој је Атлетико дошао до четвртфинала Лиге шампиона и испао управо од Ајакса, после продужетака.

Оно што се дешавало на терену, сматра некадашњи стратег Реала, Атлетика и Барселоне, било је само последица шире ситуације у два табора.

"Дефинитивно је амбијент у једном и другом клубу одлучио ко ће проћи у четвртфинале. Реал Мадрид пролази кроз кризу. Чак и на конференцији за новинаре пред саму утакмицу, Модрић је причао о својим саиграчима, којима фали гол, фали ово, фали оно... Ниједном се није окренуо себи. Док је тренер Ајакса рекао да им одсуство Серхија Рамоса свакако даје могућност да још боље спроведу у дело своју идеју".

Антић наглашава да је Реал доживео тежак ударац, после четири тријумфа у последњих пет циклуса Лиге шампиона.

"Испадање из три такмичења за седам дана им се није десило никад у историји. Јавност је заиста фрапирана, упире прст и у председника и у тренера и у играче, тако да ме не би изненадило да до краја шпанског првенства гледамо амбијент у каквом нисмо навикли да игра Реал".

Поставља се питање да ли је неискусан тренер какав је Сантјаго Солари могао да уради нешто више, након што је наследио већ пољуљани тим од Ђулена Лопетегија.

"Он је млад тренер и систем му је био испред ресурса које је имао у екипи. Није могао да нађе место Иску у систему 4-3-3, јер није средњи играч и није шпиц. Али, Иско је Иско. После пораза се највише осврћу на његово одсуство, јер у реваншу није успео да буде ни резерва. Начин на који је играо Бејл такође је под великом лупом, као и одсуство Марсела... Све су то Соларијеве одлуке којима је показао да није могао да превазиђе унутрашње проблеме. Утакмице са Барселоном, пре тога са Ђироном и сада са Ајаксом показале су да ако немаш добар амбијент у екипи, тешко можеш да дођеш до доброг резулата".

Анализирајући дебакл "краљевића", многи се враћају на лето 2018, када су из клуба отишли Кристијано Роналдо и Зинедин Зидан.

"Када резултати не ваљају, увек се прича о оном ко је отишао. Али, говоримо о Реал Мадриду. Они су имали буџет и могућности да реше евентуалне недостатке, тако да прича о Роналду сада не пије воду. После три узастопне Лиге шампиона, у Реалу се спрема велика чистка, велике промене и наредни дани ће дати одговоре на многа питања. Синоћ су звиждали и Флорентину Перезу, то је ситуација која тражи да буде превазиђена. С обзиром на то да су изгубили шансу да освоје и првенство, ово време већ мора да се искористи за размишљање о следећој сезони", каже Антић.

Српског стратега, који већ деценијама живи у Шпанији, питали смо да ли навијачи Реала заиста желеповратак Жозеа Муриња, као што се претходних дана писало. Одговорио је уз осмех...

"Мурињо је у Мендешу увек имао менаџера који фантастично зна да јавности наметне мишљење. Причало се раније и о другим тренерима, али, објективно, тржиште не нуди много... Сигурно је само то да ће ово бити најдужа сезона за Реал Мадрид као клуб, с обзиром на овако рано испадање из свих такмичења. Ево и данас, укупна ситуација у медијима је подељена, јер има много људи који раде за Реал и остали су без текста. Не знам колико је до вас доспела информација, после утакмице са Барселоном, један тренер јуниорског тима је због коментарисања Кроса и Каземира на радију искључен из клуба. То су ствари које се овде дешавају".

"ГЛАВНИ ГЛУМАЦ У ВЕЛИКОЈ ПРЕДСТАВИ"

И пре двомеча са Реалом, европски медији писали су о интересовању Бајерна за Душана Тадића. После мајсторија у Мадриду, логично је да у ред стану још многи, а онда се може и поставити питање да ли ће он у летњем прелазном року моћи да бира између понуда стандардних учесника "нокаут" фазе Лиге шампиона?

"Ово што је показао синоћ је најбоља могућа промоција", каже Антић.

"Ко год воли и зна фудбал, види да се начином на који је одиграо утакмицу понудио великим клубовима. Објективно, постоји фактор његових 30 година и питање колико се исплати уложити у таквог играча. Али, он је на 'Бернабеуу' искористио прилику да у једној великој представи буде главни глумац".

Тадић је у моменту када осмина финала још није комплетирана, са укупно девет голова и асистенција играч број један у најјачем континенталном такмичењу...

"Он је у квалификацијама за Светско првенство у Русији учествовао у свим головима које је дала наша репрезентација. И тада је такође показао да је, када је гол у питању, играч који доноси много својој екипи. У свим утакмицама је правио разлику. Имате Луку Модрића, који је проглашен за најбољег играча света, а за цело првенство има две асистенције и пола гола..."

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар