Antić: Tadić je među najboljima u svijetu!

Proslavljeni trener za portal Mondo je prokomentarisao sjajnu partiju Ajaksovog asa i Realov krah kompletiran u samo nedelju dana. . .

Fudbal 12.03.2019 | 17:15
Antić: Tadić je među najboljima u svijetu!
Dušan Tadić u utorak je, blistajući u dresu Ajaksa, bacio pozitivno svetlo na srpski fudbal kao malo koji pojedinac ili ekipa poslednjih godina.

Nije preterano reći da se svako ko u Srbiji voli fudbal i video je šta se događalo na stadionu "Santjago Bernabeu", dan kasnije probudio sa neuobičajenim osećajem ponosa i zadovoljstva.

Trostruki uzastopni šampion Evrope svrgnut je sa trona, a institucija evropskog fudbala - šesti klub na "večnoj listi", sa četiri kontinentalne krune - ponovo se našla u prvom planu, najviše zaslugom reprezentativca Srbije, koji je postigao jedan efektan gol i dva puta "doktorski" asistirao... a mogao je da ima još bolji učinak, da su saigrači bili precizniji u stopostotnim šansama.

Nekadašnji selektor Srbije Radomir Antić zato je izabrao da razgovor za MONDO počne ocenom Tadićeve igre, a da priču o Realu i njegovoj krizi ostavi za kasnije...

"Mislim da ono što je Tadić odigrao sinoć na 'Bernabeuu' ne samo da zaslužuje sve pohvale, već i da je on na pravi način ušao u fudbalsku istoriju, koja se piše velikim slovima. I ponašanjem i igrom je pokazao da je u ovom trenutku jedan od najboljih srednjih ofanzivnih igrača u svetu", na kratko je zastao legendarni trener, kao da preispituje sopstvenu "jaku" izjavu.

"Načinom na koji je uključio saigrače kod prva dva gola, pokazao je kvalitet kakav se traži od vrhunskog srednjeg igrača", dodao je Antić.

Trener Ajaksa Erik Ten Hag oduševio je Radomira Antića podelom uloga svojim ofanzivnim fudbalerima.

"Kao i u prvoj utakmici, igrao je bez fiksne 'devetke', iskoristio je individualni kvalitet krilnih igrača, koji su delovali više unutra i dali prva dva gola. Mislim da je pokazao da sistem uvek mora da bude prilagođen kvalitetu koji ti nudi ekipa".

"Još jedan detalj, koji bih posebno istakao za trenersku struku. Kod rezultata 4:1, on je uveo sa klupe centarfora, u situaciji kada bi 99,9 odsto trenera pojačalo fazu odbrane. Time je prebacio igru na polovinu Madrida i na pozitivan način iskoristio situaciju koju je njegova ekipa imala".

"AMBIJENT U KLUBOVIMA BIO PRESUDAN"

Antić kaže da se već na zagrevanju moglo videti da će "kopljanici" iskoristiti svoje vrline da kazne Realove slabosti.

"Način na koji igrači Ajaksa daju pasove, kretanje posle pasa, ubacivanje sa dijagonalnih pozicija... Nisu imali nikakvih problema da pas igrom iznesu lopte iz zadnje linije. Posebno je imponovalo, a to je već poznata Ajaksova škola, da igraju iz prvog dodira i njihovo kretanje posle pasa. Meni je posebno drago da to vidim, jer sam uvek branio taj način igre i taj prilaz igri".

ŠENE KAO MILINKO PANTIĆ

Pričajući sa Antićem o Dušanu Tadiću, bilo je nemoguće zaobići Milinka Pantića, koji je kao "desetka" starog kova mnogo doprineo da Atletiko Madrid 1996. osvoji "duplu krunu" pod vođstvom srpskog stručnjaka. "Sinoć smo zvali Milinka posle četvrtog Ajaksovog gola, jer je on dao identičan gol kada smo pobedili Borusiju iz Dortmunda 2:1", prisetio se Radomir Antić sezone 1996/97, u kojoj je Atletiko došao do četvrtfinala Lige šampiona i ispao upravo od Ajaksa, posle produžetaka.

Ono što se dešavalo na terenu, smatra nekadašnji strateg Reala, Atletika i Barselone, bilo je samo posledica šire situacije u dva tabora.

"Definitivno je ambijent u jednom i drugom klubu odlučio ko će proći u četvrtfinale. Real Madrid prolazi kroz krizu. Čak i na konferenciji za novinare pred samu utakmicu, Modrić je pričao o svojim saigračima, kojima fali gol, fali ovo, fali ono... Nijednom se nije okrenuo sebi. Dok je trener Ajaksa rekao da im odsustvo Serhija Ramosa svakako daje mogućnost da još bolje sprovedu u delo svoju ideju".

Antić naglašava da je Real doživeo težak udarac, posle četiri trijumfa u poslednjih pet ciklusa Lige šampiona.

"Ispadanje iz tri takmičenja za sedam dana im se nije desilo nikad u istoriji. Javnost je zaista frapirana, upire prst i u predsednika i u trenera i u igrače, tako da me ne bi iznenadilo da do kraja španskog prvenstva gledamo ambijent u kakvom nismo navikli da igra Real".

Postavlja se pitanje da li je neiskusan trener kakav je Santjago Solari mogao da uradi nešto više, nakon što je nasledio već poljuljani tim od Đulena Lopetegija.

"On je mlad trener i sistem mu je bio ispred resursa koje je imao u ekipi. Nije mogao da nađe mesto Isku u sistemu 4-3-3, jer nije srednji igrač i nije špic. Ali, Isko je Isko. Posle poraza se najviše osvrću na njegovo odsustvo, jer u revanšu nije uspeo da bude ni rezerva. Način na koji je igrao Bejl takođe je pod velikom lupom, kao i odsustvo Marsela... Sve su to Solarijeve odluke kojima je pokazao da nije mogao da prevaziđe unutrašnje probleme. Utakmice sa Barselonom, pre toga sa Đironom i sada sa Ajaksom pokazale su da ako nemaš dobar ambijent u ekipi, teško možeš da dođeš do dobrog rezulata".

Analizirajući debakl "kraljevića", mnogi se vraćaju na leto 2018, kada su iz kluba otišli Kristijano Ronaldo i Zinedin Zidan.

"Kada rezultati ne valjaju, uvek se priča o onom ko je otišao. Ali, govorimo o Real Madridu. Oni su imali budžet i mogućnosti da reše eventualne nedostatke, tako da priča o Ronaldu sada ne pije vodu. Posle tri uzastopne Lige šampiona, u Realu se sprema velika čistka, velike promene i naredni dani će dati odgovore na mnoga pitanja. Sinoć su zviždali i Florentinu Perezu, to je situacija koja traži da bude prevaziđena. S obzirom na to da su izgubili šansu da osvoje i prvenstvo, ovo vreme već mora da se iskoristi za razmišljanje o sledećoj sezoni", kaže Antić.

Srpskog stratega, koji već decenijama živi u Španiji, pitali smo da li navijači Reala zaista želepovratak Žozea Murinja, kao što se prethodnih dana pisalo. Odgovorio je uz osmeh...

"Murinjo je u Mendešu uvek imao menadžera koji fantastično zna da javnosti nametne mišljenje. Pričalo se ranije i o drugim trenerima, ali, objektivno, tržište ne nudi mnogo... Sigurno je samo to da će ovo biti najduža sezona za Real Madrid kao klub, s obzirom na ovako rano ispadanje iz svih takmičenja. Evo i danas, ukupna situacija u medijima je podeljena, jer ima mnogo ljudi koji rade za Real i ostali su bez teksta. Ne znam koliko je do vas dospela informacija, posle utakmice sa Barselonom, jedan trener juniorskog tima je zbog komentarisanja Krosa i Kazemira na radiju isključen iz kluba. To su stvari koje se ovde dešavaju".

"GLAVNI GLUMAC U VELIKOJ PREDSTAVI"

I pre dvomeča sa Realom, evropski mediji pisali su o interesovanju Bajerna za Dušana Tadića. Posle majstorija u Madridu, logično je da u red stanu još mnogi, a onda se može i postaviti pitanje da li će on u letnjem prelaznom roku moći da bira između ponuda standardnih učesnika "nokaut" faze Lige šampiona?

"Ovo što je pokazao sinoć je najbolja moguća promocija", kaže Antić.

"Ko god voli i zna fudbal, vidi da se načinom na koji je odigrao utakmicu ponudio velikim klubovima. Objektivno, postoji faktor njegovih 30 godina i pitanje koliko se isplati uložiti u takvog igrača. Ali, on je na 'Bernabeuu' iskoristio priliku da u jednoj velikoj predstavi bude glavni glumac".

Tadić je u momentu kada osmina finala još nije kompletirana, sa ukupno devet golova i asistencija igrač broj jedan u najjačem kontinentalnom takmičenju...

"On je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji učestvovao u svim golovima koje je dala naša reprezentacija. I tada je takođe pokazao da je, kada je gol u pitanju, igrač koji donosi mnogo svojoj ekipi. U svim utakmicama je pravio razliku. Imate Luku Modrića, koji je proglašen za najboljeg igrača sveta, a za celo prvenstvo ima dve asistencije i pola gola..."

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar