Прича: Созе, Саленко, Нејмар, Меси... 10 за "десетку"!

Било је играча који су претходних година мрежу Реала погађали ефектним ударцима, делили импресивне лопте, рушили великог ривала на великом стадиону, али је мало ко са таквом лакоћом и инспирацијом одиграо веома важну утакмицу у Мадриду.

Фудбал 06.03.2019 | 23:31
Прича: Созе, Саленко, Нејмар, Меси... 10 за "десетку"!
Париски дневник "Франце Фоотбалл", између осталог познат и по томе што од 1956. године додељује најпрестижнију индивидуалну награду - "Баллон д'Ор", оценио је синоћни плес "десетке" Ајакса у Мадриду чистом десетком.

Игра Душана Тадића пред крцатим трибинама "Сантијаго Бернабеуа" оставила је снажан утисак на репортера престижног листа, који је у извештају са утакмице навео да је то, сходно оцени, било "савршенство".

"Могуће да је Душан Тадић одиграо утакмицу живота", наводи се у извештају са утакмице у којој је Тадић бриљирао са лоптом у ногама и приказао самопоуздање са каквим су ретки излазили на "Бернабеу".

Колико су Французи "одлепили" на Тадића сведочи и извештај још једног париског листа, дневника "Л'Еqуипе". Питање је да ли се некада догодило да два најутицајнија француска спортска листа доделе историјски ретке десетке истом играчу за исти наступ...

"Л'Еqуипе"

"Л'Еqуипе" је основан 1946, а за 73 године постојања оцену десет добили су само: Франк Созе (Француска - Грчка 1988), Бруно Мартини (Француска - Грчка 1988), Олег Саленко (Русија - Камерун 1994), Ларс Виндфелд (Нант - Архус 1997), Роберт Левандовски (Борусија - Реал 2013), Карлос Едуардо (Генган - Ница 2014), Нејмар (ПСЖ - Дижон 2018) и два пута Лионел Меси (Барселона - Арсенал 2010. и Барселона - Леверкузен 2012).

Пируете у стилу Андреса Инијесте, лопте "кроз одбрану" какве је слао Лионел Меси, ударац "из колена" због каквих је својевремено нервозна мадрдиска публика овацијама на отвореној сцени частила легенде Барселоне, Дијега Марадону и Роналдиња Гауча…

Било је играча који су претходних година мрежу Реала погађали ефектним ударцима, делили импресивне лопте саиграчима, рушили великог ривала на великом стадиону, али је мало ко са таквом лакоћом и инспирацијом одиграо веома важну утакмицу у ситуацији у којој је требало надокнадити пораз из првог сусрета.

Другим речима, победити троструког узастопног првака Европе на његовом терену.

Тога је био свестан и репортер још једног париског спортског листа, дневника "Л'Еqуипе", који је такође доделио Тадићу чисту десетку. А, то се догађа баш ретко...

Колико?

Само осморица играча, међу којима је Лионел Меси једини поново "десетку", добијали су перфектну оцену за приказано на фудбалским игралиштима широм планете.

Девети је - Тадић.

"После дивне игре у првој утакмици, српски нападач одиграо је савршен меч у Мадриду. Један од оних мечева који обележе каријеру и учине ваас веома популарним. Два пресудна додавања, па погодак за 0:3 сталоженим ударцем левом са шеснаест метара... И не само то, српски интернационалац извео је неколико импресивних потеза, попут пируете око Касемира пре другог гола", објавио је "Л'Еqуипе" у броју од среде.

ЕКСКЛУЗИВНО: ОВАКО ЈЕ ТАДИЋ ПОКОРИО МАДРИД!

"Марца"

"Играо се са лакоћом са Касемиром, Вараном и Наћом", констатовао је репортер водећег мадридског листа, "Марца", који је Тадића оценио са максималне три звездице.

"Холандски клуб изразио је поштовање према лепоти фудбалске игре, нападали су са свих страна, пуни ентизујазма, али са завидном дозом зрелости... У супротном не бисте успели да надокнадите 1:2 из Амстердама у сред Мадрида и приредите ривалу најтежи пораз у историји. Тадић, Зијеш, Нерес, Де Јонг, Де Лигт, Шене... они су исписали историју".

Три херца добила је дојучерашња резерва у Саутемптону и од новинара ривалског листа "Ас", који је констатовао да је Ајакс очитао лекцију Реалу и из тимског и из индивидуалног фудбала.

"Газзетта дело Спорт"

"Ајакс је приредио ноћну мору Реалу, а аутор је био Тадић", навела је италијанска "Газетта дело Спорт" у извештају и доделила оцену 8,5 нашем репрезентативцу, који је у првој сезони од повратка у Холандију већ стигао до 26 голова и 15 асистенција на 40 наступа за "копљанике".

"Л'Еqуипе" се у свом рапорту из Шпаније прилично изненадио умећем српског фудбалера.

"Тадић је један од најбољих играча Европе", наслов је у овом француском спортском дневнику.

"Данас ће Европа поново причати о Ајаксу, више него пре две године када је клуб стигао до финала Лиге Европе. У начину на који су 'копљаници' ушли међу осам у Лиги шампиона могла је да се препозна сва генијалност Душана Тадића и тактичност Френкија Де Јонга", написао је холандски колумниста Валентин Дрисен у свом есеју из престонице Шпаније, са чијих је тргова одјекивала песма навијача све до првих јутарњих летова ка Амстердаму.

Ајакс је био шампион Европе 1971, 1972, 1973. и 1995. године.

У том граду са нестрпљењем ће се чекати 15. март и жреб у Ниону пред четвртфинале, у ком четвороструки првак Европе није учествовао од 1997. године, када је остварена и последња победа у "нокаут" фази најјачег европског такмичења.

Претрчавши 12,55 километара, Тадић је прекинуо незапамћену "страховладу" једног клуба у Лиги шампиона, каква није виђена од 70-их које су обележили Јохан Кројф и Франк Бекенбауер. Ајакс и Бајерн Минхен једини су клубови, уз Реал, са три узастопне титуле првака Европе - која од уторка увече чека новог владара.

"Ово је историјска победа од невероватне важности. Скоро да је незамисливо, скоро нико није веровао да ово може да се догоди", рекао је тренер Ајакса, Ерик Тен Хаг.

"Играли смо заиста добро у транзицији и невероватно смо се бранили. Сви играчи су били фантастични и срећан сам због Ајакса и холандског фудбала. Морамо да запамтимо овај дан и да уживамо у њему. Активни смо у три такмичења, имамо веома добру сезону, али награде стижу тек на њеном крају", навео је и додао:

"Желимо да остваримо наше циљеве, да подигнемо лествицу и да наставимо да напредујемо. Желео бих да сачувамо ове играче у клубу, али знам да је то утопијска фантазија".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар