Priča: Soze, Salenko, Nejmar, Mesi... 10 za "desetku"!

Bilo je igrača koji su prethodnih godina mrežu Reala pogađali efektnim udarcima, delili impresivne lopte, rušili velikog rivala na velikom stadionu, ali je malo ko sa takvom lakoćom i inspiracijom odigrao veoma važnu utakmicu u Madridu.

Fudbal 06.03.2019 | 23:31
Priča: Soze, Salenko, Nejmar, Mesi... 10 za "desetku"!
Pariski dnevnik "France Football", između ostalog poznat i po tome što od 1956. godine dodeljuje najprestižniju individualnu nagradu - "Ballon d'Or", ocenio je sinoćni ples "desetke" Ajaksa u Madridu čistom desetkom.

Igra Dušana Tadića pred krcatim tribinama "Santijago Bernabeua" ostavila je snažan utisak na reportera prestižnog lista, koji je u izveštaju sa utakmice naveo da je to, shodno oceni, bilo "savršenstvo".

"Moguće da je Dušan Tadić odigrao utakmicu života", navodi se u izveštaju sa utakmice u kojoj je Tadić briljirao sa loptom u nogama i prikazao samopouzdanje sa kakvim su retki izlazili na "Bernabeu".

Koliko su Francuzi "odlepili" na Tadića svedoči i izveštaj još jednog pariskog lista, dnevnika "L'Equipe". Pitanje je da li se nekada dogodilo da dva najuticajnija francuska sportska lista dodele istorijski retke desetke istom igraču za isti nastup...

"L'Equipe"

"L'Equipe" je osnovan 1946, a za 73 godine postojanja ocenu deset dobili su samo: Frank Soze (Francuska - Grčka 1988), Bruno Martini (Francuska - Grčka 1988), Oleg Salenko (Rusija - Kamerun 1994), Lars Vindfeld (Nant - Arhus 1997), Robert Levandovski (Borusija - Real 2013), Karlos Eduardo (Gengan - Nica 2014), Nejmar (PSŽ - Dižon 2018) i dva puta Lionel Mesi (Barselona - Arsenal 2010. i Barselona - Leverkuzen 2012).

Piruete u stilu Andresa Inijeste, lopte "kroz odbranu" kakve je slao Lionel Mesi, udarac "iz kolena" zbog kakvih je svojevremeno nervozna madrdiska publika ovacijama na otvorenoj sceni častila legende Barselone, Dijega Maradonu i Ronaldinja Gauča…

Bilo je igrača koji su prethodnih godina mrežu Reala pogađali efektnim udarcima, delili impresivne lopte saigračima, rušili velikog rivala na velikom stadionu, ali je malo ko sa takvom lakoćom i inspiracijom odigrao veoma važnu utakmicu u situaciji u kojoj je trebalo nadoknaditi poraz iz prvog susreta.

Drugim rečima, pobediti trostrukog uzastopnog prvaka Evrope na njegovom terenu.

Toga je bio svestan i reporter još jednog pariskog sportskog lista, dnevnika "L'Equipe", koji je takođe dodelio Tadiću čistu desetku. A, to se događa baš retko...

Koliko?

Samo osmorica igrača, među kojima je Lionel Mesi jedini ponovo "desetku", dobijali su perfektnu ocenu za prikazano na fudbalskim igralištima širom planete.

Deveti je - Tadić.

"Posle divne igre u prvoj utakmici, srpski napadač odigrao je savršen meč u Madridu. Jedan od onih mečeva koji obeleže karijeru i učine vaas veoma popularnim. Dva presudna dodavanja, pa pogodak za 0:3 staloženim udarcem levom sa šesnaest metara... I ne samo to, srpski internacionalac izveo je nekoliko impresivnih poteza, poput piruete oko Kasemira pre drugog gola", objavio je "L'Equipe" u broju od srede.

EKSKLUZIVNO: OVAKO JE TADIĆ POKORIO MADRID!

"Marca"

"Igrao se sa lakoćom sa Kasemirom, Varanom i Naćom", konstatovao je reporter vodećeg madridskog lista, "Marca", koji je Tadića ocenio sa maksimalne tri zvezdice.

"Holandski klub izrazio je poštovanje prema lepoti fudbalske igre, napadali su sa svih strana, puni entizujazma, ali sa zavidnom dozom zrelosti... U suprotnom ne biste uspeli da nadoknadite 1:2 iz Amsterdama u sred Madrida i priredite rivalu najteži poraz u istoriji. Tadić, Ziješ, Neres, De Jong, De Ligt, Šene... oni su ispisali istoriju".

Tri herca dobila je dojučerašnja rezerva u Sautemptonu i od novinara rivalskog lista "As", koji je konstatovao da je Ajaks očitao lekciju Realu i iz timskog i iz individualnog fudbala.

"Gazzetta delo Sport"

"Ajaks je priredio noćnu moru Realu, a autor je bio Tadić", navela je italijanska "Gazetta delo Sport" u izveštaju i dodelila ocenu 8,5 našem reprezentativcu, koji je u prvoj sezoni od povratka u Holandiju već stigao do 26 golova i 15 asistencija na 40 nastupa za "kopljanike".

"L'Equipe" se u svom raportu iz Španije prilično iznenadio umećem srpskog fudbalera.

"Tadić je jedan od najboljih igrača Evrope", naslov je u ovom francuskom sportskom dnevniku.

"Danas će Evropa ponovo pričati o Ajaksu, više nego pre dve godine kada je klub stigao do finala Lige Evrope. U načinu na koji su 'kopljanici' ušli među osam u Ligi šampiona mogla je da se prepozna sva genijalnost Dušana Tadića i taktičnost Frenkija De Jonga", napisao je holandski kolumnista Valentin Drisen u svom eseju iz prestonice Španije, sa čijih je trgova odjekivala pesma navijača sve do prvih jutarnjih letova ka Amsterdamu.

Ajaks je bio šampion Evrope 1971, 1972, 1973. i 1995. godine.

U tom gradu sa nestrpljenjem će se čekati 15. mart i žreb u Nionu pred četvrtfinale, u kom četvorostruki prvak Evrope nije učestvovao od 1997. godine, kada je ostvarena i poslednja pobeda u "nokaut" fazi najjačeg evropskog takmičenja.

Pretrčavši 12,55 kilometara, Tadić je prekinuo nezapamćenu "strahovladu" jednog kluba u Ligi šampiona, kakva nije viđena od 70-ih koje su obeležili Johan Krojf i Frank Bekenbauer. Ajaks i Bajern Minhen jedini su klubovi, uz Real, sa tri uzastopne titule prvaka Evrope - koja od utorka uveče čeka novog vladara.

"Ovo je istorijska pobeda od neverovatne važnosti. Skoro da je nezamislivo, skoro niko nije verovao da ovo može da se dogodi", rekao je trener Ajaksa, Erik Ten Hag.

"Igrali smo zaista dobro u tranziciji i neverovatno smo se branili. Svi igrači su bili fantastični i srećan sam zbog Ajaksa i holandskog fudbala. Moramo da zapamtimo ovaj dan i da uživamo u njemu. Aktivni smo u tri takmičenja, imamo veoma dobru sezonu, ali nagrade stižu tek na njenom kraju", naveo je i dodao:

"Želimo da ostvarimo naše ciljeve, da podignemo lestvicu i da nastavimo da napredujemo. Želeo bih da sačuvamo ove igrače u klubu, ali znam da je to utopijska fantazija".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar