Девет мечева истине: Ливерпул или Сити - коме је теже?

Бод разлике на 810 минута фудбала до краја сезоне. Ко се боље носи с притиском? Ко има лакши распоред? Ко ће успети да освоји титулу Премијер лиге?

Фудбал 09.03.2019 | 00:10
Девет мечева истине: Ливерпул или Сити - коме је теже?
Улазимо у последња два месеца фудбалске сезоне!

Резултатима претходног викенда у Премијер лиги сада је постало јасно да је Тотенхем "испао" из шампионске трке и да ће се она до средине маја водити удвоје, с тим да је сада у малој предности Манчестер сити...

"Грађани" су у 30. колу заобишли Ливерпул и искористили њихов (к)икс у "Мерсисајд" дербију против Евертона (0:0), док је Гвардиолин тим уписао минималну победу код Борнмута (1:0).

То значи да Манчестер сити на девет кола до краја има бод више у односу на Ливерпул (71 и 70 бодова), односно да су "редси" испустили лидерску позицију први пут још од 16. кола, када су обишли управо Манчестер сити.

Многи сматрају да су четири ремија Ливерпула у последњих шест рунди енглеског шампионата знак да нису спремни на титулу и да полако "пуцају" под притиском.

Јасно је колико се у јавности потенцира податак да Ливерпул никада није освојио Премијер лигу, односно да је последњи пут био шампион Енглеске још по старом систему такмичења давне 1990. године, када многи од садашњих играча тог тима нису били ни рођени.

У последње време се све више прича и о чудним изборима Јиргена Клопа у важним утакмицама, односно да сада ротира више него што би смео.

Тако је меч против Евертона почео Дивок Ориги, из игре је изашао Садио Мане иако је Ливерпулу био потребан гол, док је сам Клоп после утакмице тврдио да је урадио сасвим довољно и ризиковао колико је требало да би његова екипа победила.

Тренутни шампион Сити има дужу клупу и конкретнији је у последња два месеца, па је сада питање колико ће Ливерпул уопште имати простора да их угрози пошто се зна да када Гвардиолина екипа "заседне" на прву позицију у овој фази сезоне - тешко је испушта, односно често тада изгледају као несавладиво.

Занимљиво је да је Гвардиола пре неколико недеља дао изјаву у којој је рекао да би првака Енглеске могла да одлучи и гол-разлика, а и она је тренутно на страни Манчестер ситија.

"Грађани" имају +56, а Ливерпул +49!

ГДЕ БИ КО МОГАО ДА КИКСНЕ ДО КРАЈА СЕЗОНЕ...

Девет утакмица - девет финала, како тренери воле да кажу.

На прву лопту може се рећи да је Ливерпулу лакше пошто ће пет од девет преосталих мечева одиграти на "Енфилду", а од тога су два велика дербија. Прво ће им крајем марта на ноге доћи Тотенхем, док их два кола касније очекује и сусрет са Челсијем.

Познато је како је Ливерпул пре пет година био у повољној ситуацији и имао "отворен пут" ка титули пре него што се Стивен Џерард оклизнуо и омогући Челсију да их победи.

Демба Ба није промашио шансу коју му је створио капитен "редса" и тако је тим Брендана Роџерса пао на друго место табеле три кола до краја. Манчестер сити је с задовољством прихватио тај поклон и освојио титулу у сезони 2013/14.

Присетите се тога...



Осим поменутих тежих мечева, имаће махом посла са тимовима који су у доњој половини табеле попут Барнлија, Фулама, Саутемптона, Кардифа, Хадерсфилда и Њукасла.

У последњем колу, уколико до тада још буде активна трка за пехар, имаће велики изазов против Вулвехемптона на "Енфилду", а ова екипа Нуна Еспирита Санта већ им је направила проблеме ове сезоне кад их је избацила из ФА Купа.

Када је у питању Манчестер сити - њихови тежи изазови су Јунајтед и Тотенхем.

Осим Премијер лиге, вреди напоменути и да су двема екипама остали наступи у Лиги шампиона (Сити је у првој утакмици осмине финала победио Шалке у гостима 3:2, док је Ливерпул пред својом публиком ремизирао са Бајерном 0:0), док "грађани" играју и даље ФА Куп. Ливерпул је испао већ у првим рундама ФА и Лига Купа, док је другопоменути Манчестер сити већ освојио савладавши у фебруару Челси после пенала.

Прво ће овог викенда имати опасан задатак против изврсног Вотфорда ове сезоне, док ће њихов одлазак на "Олд Трафорд" бити померен због обавеза у ФА Купу против Свонсија.

Тај викенд би могао да буде онај у ком ће Ливерпул поново "сести" на прву позицију и тако имати блажу психолошку предност, све док Сити не одигра меч са градским ривалом.

Пошто играју и Лигу шампиона, тај меч вероватно неће бити одигран до краја априла, када им уједно долази и Тотенхем у госте.

Ово мало компликује ствари за тим Пепа Гвардиоле, али навикао је већ да балансира између више такмичења, а као већи проблем не би требало да му представљају утакмице са Фуламом, Кардифом, Паласом, Барнлијем и Брајтоном у последњем колу, на гостовању.

Пре тога ће на "Етихаду" играти против Лестера, који је сада преузео бивши шеф "редса" Брендан Роџерс, који би индиректно могао да помогне Ливерпулу с титулом.

Поред распореда велики утицај на игре два тима имаће и повреде и како се они буду носили са њима, односно начин на који ће се играчи, али и тренери!, носити са притиском који носи оваква узбудљива завршница сезоне.

РАСПОРЕД МАНЧЕСТЕР СИТИЈА У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ

30. коло (9. март) - Вотфорд (Д)
31. коло (16. март) - Манчестер јунајтед (Г) - биће померено због обавеза Ситија у ФА Купу
32. коло (30. март) - Фулам (Г)
33. коло (6. април) - Кардиф (Д)
34. коло (13. април) - Кристал Палас (Г)
35. коло (20. април) - Тотенхем (Д)
36. коло (27. април) - Барнли (Г)
37. коло (4. мај) - Лестер (Д)
38. коло (12. мај) - Брајтон (Г)

РАСПОРЕД ЛИВЕРПУЛА У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ

30. коло (10. март) - Барнли (Д)
31. коло (17. март) - Фулам (Г)
32. коло (31. март) - Тотенхем (Д)
33. коло (6. април) - Саутемптон (Г)
34. коло (13. април) - Челси (Д)
35. коло (20. април) - Кардиф (Г)
36. коло (27. април) - Хадерсфилд (Д)
37. коло (4. мај) - Њукасл (Г)
38. коло (12. мај) - Вулверхемптон (Д)

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 30. КОЛА: Манчестер сити 71, Ливерпул 70, Тотенхем 61, Манчестер јунајтед 58, Арсенал 57, Челси (-1) 56, Вулверхемптон 43, Вотфорд 43, Вест Хем 39, Евертон 37, Лестер 35, Борнмут 34, Кристал Палас 33, Њукасл 31, Брајтон (-2) 30, Барнли 30, Саутемптон 27, Кардиф 25, Фулам 17, Хадерсфилд 14.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар