Devet mečeva istine: Liverpul ili Siti - kome je teže?

Bod razlike na 810 minuta fudbala do kraja sezone. Ko se bolje nosi s pritiskom? Ko ima lakši raspored? Ko će uspeti da osvoji titulu Premijer lige?

Fudbal 09.03.2019 | 00:10
Devet mečeva istine: Liverpul ili Siti - kome je teže?
Ulazimo u poslednja dva meseca fudbalske sezone!

Rezultatima prethodnog vikenda u Premijer ligi sada je postalo jasno da je Totenhem "ispao" iz šampionske trke i da će se ona do sredine maja voditi udvoje, s tim da je sada u maloj prednosti Mančester siti...

"Građani" su u 30. kolu zaobišli Liverpul i iskoristili njihov (k)iks u "Mersisajd" derbiju protiv Evertona (0:0), dok je Gvardiolin tim upisao minimalnu pobedu kod Bornmuta (1:0).

To znači da Mančester siti na devet kola do kraja ima bod više u odnosu na Liverpul (71 i 70 bodova), odnosno da su "redsi" ispustili lidersku poziciju prvi put još od 16. kola, kada su obišli upravo Mančester siti.

Mnogi smatraju da su četiri remija Liverpula u poslednjih šest rundi engleskog šampionata znak da nisu spremni na titulu i da polako "pucaju" pod pritiskom.

Jasno je koliko se u javnosti potencira podatak da Liverpul nikada nije osvojio Premijer ligu, odnosno da je poslednji put bio šampion Engleske još po starom sistemu takmičenja davne 1990. godine, kada mnogi od sadašnjih igrača tog tima nisu bili ni rođeni.

U poslednje vreme se sve više priča i o čudnim izborima Jirgena Klopa u važnim utakmicama, odnosno da sada rotira više nego što bi smeo.

Tako je meč protiv Evertona počeo Divok Origi, iz igre je izašao Sadio Mane iako je Liverpulu bio potreban gol, dok je sam Klop posle utakmice tvrdio da je uradio sasvim dovoljno i rizikovao koliko je trebalo da bi njegova ekipa pobedila.

Trenutni šampion Siti ima dužu klupu i konkretniji je u poslednja dva meseca, pa je sada pitanje koliko će Liverpul uopšte imati prostora da ih ugrozi pošto se zna da kada Gvardiolina ekipa "zasedne" na prvu poziciju u ovoj fazi sezone - teško je ispušta, odnosno često tada izgledaju kao nesavladivo.

Zanimljivo je da je Gvardiola pre nekoliko nedelja dao izjavu u kojoj je rekao da bi prvaka Engleske mogla da odluči i gol-razlika, a i ona je trenutno na strani Mančester sitija.

"Građani" imaju +56, a Liverpul +49!

GDE BI KO MOGAO DA KIKSNE DO KRAJA SEZONE...

Devet utakmica - devet finala, kako treneri vole da kažu.

Na prvu loptu može se reći da je Liverpulu lakše pošto će pet od devet preostalih mečeva odigrati na "Enfildu", a od toga su dva velika derbija. Prvo će im krajem marta na noge doći Totenhem, dok ih dva kola kasnije očekuje i susret sa Čelsijem.

Poznato je kako je Liverpul pre pet godina bio u povoljnoj situaciji i imao "otvoren put" ka tituli pre nego što se Stiven Džerard okliznuo i omogući Čelsiju da ih pobedi.

Demba Ba nije promašio šansu koju mu je stvorio kapiten "redsa" i tako je tim Brendana Rodžersa pao na drugo mesto tabele tri kola do kraja. Mančester siti je s zadovoljstvom prihvatio taj poklon i osvojio titulu u sezoni 2013/14.

Prisetite se toga...



Osim pomenutih težih mečeva, imaće mahom posla sa timovima koji su u donjoj polovini tabele poput Barnlija, Fulama, Sautemptona, Kardifa, Hadersfilda i Njukasla.

U poslednjem kolu, ukoliko do tada još bude aktivna trka za pehar, imaće veliki izazov protiv Vulvehemptona na "Enfildu", a ova ekipa Nuna Espirita Santa već im je napravila probleme ove sezone kad ih je izbacila iz FA Kupa.

Kada je u pitanju Mančester siti - njihovi teži izazovi su Junajted i Totenhem.

Osim Premijer lige, vredi napomenuti i da su dvema ekipama ostali nastupi u Ligi šampiona (Siti je u prvoj utakmici osmine finala pobedio Šalke u gostima 3:2, dok je Liverpul pred svojom publikom remizirao sa Bajernom 0:0), dok "građani" igraju i dalje FA Kup. Liverpul je ispao već u prvim rundama FA i Liga Kupa, dok je drugopomenuti Mančester siti već osvojio savladavši u februaru Čelsi posle penala.

Prvo će ovog vikenda imati opasan zadatak protiv izvrsnog Votforda ove sezone, dok će njihov odlazak na "Old Traford" biti pomeren zbog obaveza u FA Kupu protiv Svonsija.

Taj vikend bi mogao da bude onaj u kom će Liverpul ponovo "sesti" na prvu poziciju i tako imati blažu psihološku prednost, sve dok Siti ne odigra meč sa gradskim rivalom.

Pošto igraju i Ligu šampiona, taj meč verovatno neće biti odigran do kraja aprila, kada im ujedno dolazi i Totenhem u goste.

Ovo malo komplikuje stvari za tim Pepa Gvardiole, ali navikao je već da balansira između više takmičenja, a kao veći problem ne bi trebalo da mu predstavljaju utakmice sa Fulamom, Kardifom, Palasom, Barnlijem i Brajtonom u poslednjem kolu, na gostovanju.

Pre toga će na "Etihadu" igrati protiv Lestera, koji je sada preuzeo bivši šef "redsa" Brendan Rodžers, koji bi indirektno mogao da pomogne Liverpulu s titulom.

Pored rasporeda veliki uticaj na igre dva tima imaće i povrede i kako se oni budu nosili sa njima, odnosno način na koji će se igrači, ali i treneri!, nositi sa pritiskom koji nosi ovakva uzbudljiva završnica sezone.

RASPORED MANČESTER SITIJA U PREMIJER LIGI

30. kolo (9. mart) - Votford (D)
31. kolo (16. mart) - Mančester junajted (G) - biće pomereno zbog obaveza Sitija u FA Kupu
32. kolo (30. mart) - Fulam (G)
33. kolo (6. april) - Kardif (D)
34. kolo (13. april) - Kristal Palas (G)
35. kolo (20. april) - Totenhem (D)
36. kolo (27. april) - Barnli (G)
37. kolo (4. maj) - Lester (D)
38. kolo (12. maj) - Brajton (G)

RASPORED LIVERPULA U PREMIJER LIGI

30. kolo (10. mart) - Barnli (D)
31. kolo (17. mart) - Fulam (G)
32. kolo (31. mart) - Totenhem (D)
33. kolo (6. april) - Sautempton (G)
34. kolo (13. april) - Čelsi (D)
35. kolo (20. april) - Kardif (G)
36. kolo (27. april) - Hadersfild (D)
37. kolo (4. maj) - Njukasl (G)
38. kolo (12. maj) - Vulverhempton (D)

TABELA POSLE 30. KOLA: Mančester siti 71, Liverpul 70, Totenhem 61, Mančester junajted 58, Arsenal 57, Čelsi (-1) 56, Vulverhempton 43, Votford 43, Vest Hem 39, Everton 37, Lester 35, Bornmut 34, Kristal Palas 33, Njukasl 31, Brajton (-2) 30, Barnli 30, Sautempton 27, Kardif 25, Fulam 17, Hadersfild 14.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar