Газзетта делло Спорт: Јанис испред Луке и Николе!

Адетокумбо најбољи у Европи, Дончић убедљиво испред Јокића! Грк, Јанис Адетокумбо, проглашен је најбољим кошаркашем Европе у избору реномираног италијанског листа "Газета дело Спорт".

Кошарка 07.03.2019 | 13:15
Газзетта делло Спорт: Јанис испред Луке и Николе!
У свој годишњој анкети, новинари Газете су послали упитник бројним европским и НБА играчима, тренерима и новинарима, а на крају је највише гласова отишло Адетокумбу.

Како се наводи у тексту, између Јаниса и Словенца Луке Дончића је била "мртва трка" у гласовима, али је награда на крају отишла у руке Грка са 134 гласа. Лука је завршио са 129 "поена", док је наш Никола Јокић био трећи, и то убедљиво, са 62 гласа.

Јанис је први играч из Грчке, после 1987. и легендарног Никоса Галиса, који је освојио ово признање. Иза овог 24-годишњака је најбоља сезона у каријери – Јанис ове сезоне бележи 27 поена, 12,6 скокова и шест асистенција по утакмици.

Поређења ради, Дончић ове сезоне има просек од 20,9 поена, 7,2 скока и 5,5 асистенција, док Јокић преводи Нагетсе са 20,6 поена, 10,7 скокова и 7,6 асистенција по утакмици.

Рекордери по броју освојених "Оскара" су Арвидас Сабонис и Дирк Новицки са шест, Тони Кукоч са пет, те Дражен Петровић и По Гасол са четири награде познате Газете.

Од кошаркаша из Србије током историје као освајачи ове престижне награде истакли су се Дражен Далипагић (1980), Драган Кићановић (1981. и 1982), Предраг Стојаковић (2001) и Милош Теодосић (2016).

У анкети, у којој су учествовали играчи и тренери, Грк је за пет бодова побиједио словеначку звијезду Луку Дончића.

Треће мјесто је са 62 бода заузео Србин Никола Јокић.

Антетокунмпо је постао други Грк након Никоса Галиса (1987) са том наградом, коју многи сматрају европским кошаркашким „Оскаром“.

Рекордер по броју награда је Литванац Арвидас Сабонис, који је био најбољи пет пута. Хрват Тони Кукоч најбољи је био је четири пута, док је његов сународњак Дражен Петровић три пута био проглашен за најбољег кошаркаша Европе. По два пута призњање су добили Нијемац Дирк Новицки, Француз Тони Паркер и Шпанац По Гасол.

Први добитник награде 1987. године био је руски центар Владимир Ткаченко, а затим Дражен Далипагић, Драган Кићановић и Италијан Дино Менегин.

У анкети су учествовали кошаркаши и тренери из 21 државе.

У женској конкуренцији тријумфовала је Белгијанка Ема Месеман.

Извор: Б92/мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар