Gazzetta dello Sport: Janis ispred Luke i Nikole!

Adetokumbo najbolji u Evropi, Dončić ubedljivo ispred Jokića! Grk, Janis Adetokumbo, proglašen je najboljim košarkašem Evrope u izboru renomiranog italijanskog lista "Gazeta delo Sport".

Košarka 07.03.2019 | 13:15
Gazzetta dello Sport: Janis ispred Luke i Nikole!
U svoj godišnjoj anketi, novinari Gazete su poslali upitnik brojnim evropskim i NBA igračima, trenerima i novinarima, a na kraju je najviše glasova otišlo Adetokumbu.

Kako se navodi u tekstu, između Janisa i Slovenca Luke Dončića je bila "mrtva trka" u glasovima, ali je nagrada na kraju otišla u ruke Grka sa 134 glasa. Luka je završio sa 129 "poena", dok je naš Nikola Jokić bio treći, i to ubedljivo, sa 62 glasa.

Janis je prvi igrač iz Grčke, posle 1987. i legendarnog Nikosa Galisa, koji je osvojio ovo priznanje. Iza ovog 24-godišnjaka je najbolja sezona u karijeri – Janis ove sezone beleži 27 poena, 12,6 skokova i šest asistencija po utakmici.

Poređenja radi, Dončić ove sezone ima prosek od 20,9 poena, 7,2 skoka i 5,5 asistencija, dok Jokić prevodi Nagetse sa 20,6 poena, 10,7 skokova i 7,6 asistencija po utakmici.

Rekorderi po broju osvojenih "Oskara" su Arvidas Sabonis i Dirk Novicki sa šest, Toni Kukoč sa pet, te Dražen Petrović i Po Gasol sa četiri nagrade poznate Gazete.

Od košarkaša iz Srbije tokom istorije kao osvajači ove prestižne nagrade istakli su se Dražen Dalipagić (1980), Dragan Kićanović (1981. i 1982), Predrag Stojaković (2001) i Miloš Teodosić (2016).

U anketi, u kojoj su učestvovali igrači i treneri, Grk je za pet bodova pobijedio slovenačku zvijezdu Luku Dončića.

Treće mjesto je sa 62 boda zauzeo Srbin Nikola Jokić.

Antetokunmpo je postao drugi Grk nakon Nikosa Galisa (1987) sa tom nagradom, koju mnogi smatraju evropskim košarkaškim „Oskarom“.

Rekorder po broju nagrada je Litvanac Arvidas Sabonis, koji je bio najbolji pet puta. Hrvat Toni Kukoč najbolji je bio je četiri puta, dok je njegov sunarodnjak Dražen Petrović tri puta bio proglašen za najboljeg košarkaša Evrope. Po dva puta priznjanje su dobili Nijemac Dirk Novicki, Francuz Toni Parker i Španac Po Gasol.

Prvi dobitnik nagrade 1987. godine bio je ruski centar Vladimir Tkačenko, a zatim Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović i Italijan Dino Menegin.

U anketi su učestvovali košarkaši i treneri iz 21 države.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Belgijanka Ema Meseman.

Izvor: B92/mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar