Голићева најавила контрамјере

Уколико не добијемо обавијест о студији утицаја на животну средину коју Република Хрватска треба да уради, сљедећи корак је арбитража, а крајњи корак је међународни суд.

Република Српска 05.03.2019 | 18:19
Голићева најавила контрамјере
Рекла је ово данас Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, након састанка са делегацијом општине Нови Град, на којем је разговарано о најновијим потезима надлежних институција Хрватске у вези с изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у близини бх. границе.

Министарка је нагласила да институције Хрватске већ дуже вријеме игноришу став и мишљење институција РС, али и БиХ и на упите не одговарају.

Истакла је да су сада сви у РС, али и у ФБиХ, забринути због могуће градње овог радиоактивног одлагалишта, јер је ријеч о 230.000 становника који живе само у сливу ријеке Уне.

"Стручњаци из бивше Југославије, али и хрватски стручњаци су у својим документима нагласили да је Трговска гора мјесто које је трусно, водени токови су испреплетени на самом локалитету, а вода се улијева у ријеку Уну", истакла је Голићева.

Додала је да је Министарство одмах упутило допис и апел властима Хрватске, у којем тражи истину и инфомацију о ономе што пишу портали. Подсјећамо, прво су хрватски медији објавили протеклих дана да се већ у Двору предузимају одређени кораци око касарне и у вези с одлагалиштем.

"Имамо и ми проблем с радиоактивним отпадом и ако Хрватска сматра да треба наш народ тровати онда ћемо и ми изнад Дубровника направити складиште, ако ћемо уводити те мјере. То није начин рјешавања пролема и немају право да уништавају живот на другој страни ријеке Уне како би они добили бенефите од неких асоцијација", истакла је Голићева.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, рекао је да су за Нови Град ова рјешења и идеје о одлагалишту Хрватске неприхватљиви, те истакао да је оно што је најтеже у свему овоме то што Хрватска игнорише уопште постојање грађана ове општине и свих осталих који су у том ризичном подручју.

Нагласио је да сматрају да сама изградња одлагалишта није крај и да је сљедеће што ће се десити на том мјесту евентуално изградња нукеларке.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мицо

05.03.2019 17:22

Ајде не шупљирај! Какве ти контрамјере смијеш увести Хрватској када вам је предсједник прохрватски човјек?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин рс

05.03.2019 17:40

шта је ова по струци да толико министрује.

Name

Реално

05.03.2019 18:15

Ви нисте против ницега сто Хрватска гради као и пељаског моста тако вам сефови Цовиц и Додик наредили

Name

Ре

05.03.2019 19:19

И сама је одобрила на десетине и стотине штетних дозвола. Овдје је госпођа чак члан неке уже именоване комисије јер јој је мало што касира. Шта рећи, овај пут је дебело у праву, ал сада игра против свог колеге са друге стране, којем ће вјероватно канути у ђжеп, да ублажи опасност која пријети. И овом филозофу да кажем да Хрватска, а ни било која друга земља не може овакве ствари да ради на пограничном подручју. Имала сам прилике пратити до сада сличан случај који није прошао.

Name

Миле

05.03.2019 17:23

Хрватска на својој Територији мозе да ради ста хоце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.03.2019 18:05

Мислис на територији зупанија Копривницка, Кризевацка и Загребацка?!

Name

Ре

05.03.2019 18:10

Као просторни планер, са изузетним искуством у струци,могу реци да нисте у праву. Струка, медјународни прописи и пракса, казу другације.

Name

ре Миле

05.03.2019 19:21

Није то тако Миле, јер се ради о , опасном отпаду који нарушава опасно околину. Видите како се они жале на ситуацију у Броду и чак сам тада на њиховој страни јер правила морају да се поштују, али то је много лакши случај у односу на ово и мислим да ће морати реаговати међународна арбитража.

Name

Миро

05.03.2019 17:48

Јојјјј, супљих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

05.03.2019 17:55

Зар се Човић не бори за интересе Срба.Не требамо бринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сибаревиц

05.03.2019 17:59

Видјели смо васу арбитразу против Литванаца за Бирац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМАРАН

05.03.2019 19:05

НЕКА ПОСТАВИ КОНТРА МЈЕРЕ У ЛАКТАСИМА А НЕ У ТРЕБИЊУ..СВЕ ЈЕ ТО ДЕДА ПЕЈО...БИСА.

Name

Без имена

05.03.2019 20:30

Зена без имена или са два имена!Мозе бити министар овој влади јер зена је потписала и унистила на стотине природних добара,ојадила многе.На дусу и ријека Сана,хидроцентрала која прави несто струје за МГ,зове се ХЕ Медна,а налази се на територији села Врбљани,запосљава портира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

06.03.2019 14:22

Треба цасно стајати иза свога рата, сто дотицна није показала до сада,напротив нецасно ради по команди криминалаца а против интереса градјана.

ОДГОВОРИТЕ