Golićeva najavila kontramjere

Ukoliko ne dobijemo obavijest o studiji uticaja na životnu sredinu koju Republika Hrvatska treba da uradi, sljedeći korak je arbitraža, a krajnji korak je međunarodni sud.

Republika Srpska 05.03.2019 | 18:19
Golićeva najavila kontramjere
Rekla je ovo danas Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon sastanka sa delegacijom opštine Novi Grad, na kojem je razgovarano o najnovijim potezima nadležnih institucija Hrvatske u vezi s izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini bh. granice.

Ministarka je naglasila da institucije Hrvatske već duže vrijeme ignorišu stav i mišljenje institucija RS, ali i BiH i na upite ne odgovaraju.

Istakla je da su sada svi u RS, ali i u FBiH, zabrinuti zbog moguće gradnje ovog radioaktivnog odlagališta, jer je riječ o 230.000 stanovnika koji žive samo u slivu rijeke Une.

"Stručnjaci iz bivše Jugoslavije, ali i hrvatski stručnjaci su u svojim dokumentima naglasili da je Trgovska gora mjesto koje je trusno, vodeni tokovi su isprepleteni na samom lokalitetu, a voda se ulijeva u rijeku Unu", istakla je Golićeva.

Dodala je da je Ministarstvo odmah uputilo dopis i apel vlastima Hrvatske, u kojem traži istinu i infomaciju o onome što pišu portali. Podsjećamo, prvo su hrvatski mediji objavili proteklih dana da se već u Dvoru preduzimaju određeni koraci oko kasarne i u vezi s odlagalištem.

"Imamo i mi problem s radioaktivnim otpadom i ako Hrvatska smatra da treba naš narod trovati onda ćemo i mi iznad Dubrovnika napraviti skladište, ako ćemo uvoditi te mjere. To nije način rješavanja prolema i nemaju pravo da uništavaju život na drugoj strani rijeke Une kako bi oni dobili benefite od nekih asocijacija", istakla je Golićeva.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, rekao je da su za Novi Grad ova rješenja i ideje o odlagalištu Hrvatske neprihvatljivi, te istakao da je ono što je najteže u svemu ovome to što Hrvatska ignoriše uopšte postojanje građana ove opštine i svih ostalih koji su u tom rizičnom području.

Naglasio je da smatraju da sama izgradnja odlagališta nije kraj i da je sljedeće što će se desiti na tom mjestu eventualno izgradnja nukelarke.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mico

05.03.2019 18:22

Ajde ne šupljiraj! Kakve ti kontramjere smiješ uvesti Hrvatskoj kada vam je predsjednik prohrvatski čovjek?!

ODGOVORITE
Name

građanin rs

05.03.2019 18:40

šta je ova po struci da toliko ministruje.

Name

Realno

05.03.2019 19:15

Vi niste protiv nicega sto Hrvatska gradi kao i peljaskog mosta tako vam sefovi Covic i Dodik naredili

Name

Re

05.03.2019 20:19

I sama je odobrila na desetine i stotine štetnih dozvola. Ovdje je gospođa čak član neke uže imenovane komisije jer joj je malo što kasira. Šta reći, ovaj put je debelo u pravu, al sada igra protiv svog kolege sa druge strane, kojem će vjerovatno kanuti u đžep, da ublaži opasnost koja prijeti. I ovom filozofu da kažem da Hrvatska, a ni bilo koja druga zemlja ne može ovakve stvari da radi na pograničnom području. Imala sam prilike pratiti do sada sličan slučaj koji nije prošao.

Name

Mile

05.03.2019 18:23

Hrvatska na svojoj Teritoriji moze da radi sta hoce.....

ODGOVORITE
Name

re

05.03.2019 19:05

Mislis na teritoriji zupanija Koprivnicka, Krizevacka i Zagrebacka?!

Name

Re

05.03.2019 19:10

Kao prostorni planer, sa izuzetnim iskustvom u struci,mogu reci da niste u pravu. Struka, medjunarodni propisi i praksa, kazu drugacije.

Name

re Mile

05.03.2019 20:21

Nije to tako Mile, jer se radi o , opasnom otpadu koji narušava opasno okolinu. Vidite kako se oni žale na situaciju u Brodu i čak sam tada na njihovoj strani jer pravila moraju da se poštuju, ali to je mnogo lakši slučaj u odnosu na ovo i mislim da će morati reagovati međunarodna arbitraža.

Name

Miro

05.03.2019 18:48

Jojjjj, supljih...

ODGOVORITE
Name

ISTINA

05.03.2019 18:55

Zar se Čović ne bori za interese Srba.Ne trebamo brinuti.

ODGOVORITE
Name

Sibarevic

05.03.2019 18:59

Vidjeli smo vasu arbitrazu protiv Litvanaca za Birac.

ODGOVORITE
Name

SAMARAN

05.03.2019 20:05

NEKA POSTAVI KONTRA MJERE U LAKTASIMA A NE U TREBINJU..SVE JE TO DEDA PEJO...BISA.

Name

Bez imena

05.03.2019 21:30

Zena bez imena ili sa dva imena!Moze biti ministar ovoj vladi jer zena je potpisala i unistila na stotine prirodnih dobara,ojadila mnoge.Na dusu i rijeka Sana,hidrocentrala koja pravi nesto struje za MG,zove se HE Medna,a nalazi se na teritoriji sela Vrbljani,zaposljava portira!

ODGOVORITE
Name

realno

06.03.2019 15:22

Treba casno stajati iza svoga rata, sto doticna nije pokazala do sada,naprotiv necasno radi po komandi kriminalaca a protiv interesa gradjana.

ODGOVORITE